Вибір майбутньої професії — це вибір життя

Валентин Петрович Черних — ректор Національного фармацевтичного університету, доктор хімічних наук, доктор фармацевтичних наук, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений винахідник України, лауреат Державної премії України, повний кавалер ордена «За заслуги», кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV, V ступенів, Почесний громадянин міста Харкова, професор.

Дорогі друзі!

Освіта — важливий фактор розвитку суспільства. Система освіти покликана допомогти молодій людині визначити власне місце у житті, яке відповідатиме її характеру та здібностям. Голов­не — знайти професію до душі та ВНЗ, який не тільки гарантує одержання диплома, але й дає фахові знання, вміння та навички найвищого ґатунку. Обираючи той чи інший навчальний заклад, ви не просто обираєте майбутню професію — закладаєте підвалини духовної, інтелектуальної, соціальної реалізації.

Як людина, яка присвятила все життя фармації, можу впевнено сказати: саме ця професія є однією з найгуманніших, бо з давніх часів бажання людей бути здоровими і знайти Панацею від усіх хвороб залишається незмінним. Саме фармацевтична галузь є стратегічною, тому що охорона здоров’я населення — це гарантія безпеки будь-якої держави. Здоров’я людини — ключовий елемент національної безпеки.

Що означає слово «фармація»? Усіма мовами воно звучить однаково й означає науково-практичну галузь, яка займається питаннями пошуку, дослідження, виготовлення, зберігання, відпуску та застосування лікарських засобів.

Вибір майбутньої професії — це вибір життя

Національний фармацевтичний університет (НФаУ) — лідер фармацевтичної освіти, єдиний в Україні монопрофільний галузевий університет. Це державний вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, історія якого налічує більше двох століть і починається з 1805 р. Сьогодні НФаУ — потужний науково-освітній комплекс, добре відомий не лише в Україні, але й далеко за її межами завдяки забезпеченню високо­кваліфікованими спеціалістами всіх ланок вітчизняної фармацевтичної галузі та зарубіжжя. Його випускники працюють в Україні, Росії, США, Австралії, Франції, Німеччині та інших країнах.

Згідно з Ліцензією МОН України від 02.07.2013 р. серії АЕ №270594 НФаУ готує фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» за 6 галузями знань — «Фармація», «Медицина», «Біотехнологія», «Економіка та підприємництво», «Менеджмент і адміністрування», «Специфічні категорії».

Цьогоріч в університеті — найбільший конкурс за всю історію нашого ВНЗ. У НФаУ практично відсутні місця за держзамовленням, тож зростаюча кількість бажаючих отримати диплом саме цього навчального закладу свідчить і про реноме університету, і про престиж професії.

Зараз у НФаУ навчається 17,5 тис. студентів, інтернів, аспірантів, докторантів, курсантів, слухачів усіх форм навчання.

НФаУ пропонує повний цикл освітніх послуг — від рівня «молодший спеціаліст», який можна здобути в Коледжі НФаУ, до навчання у магістратурі, аспірантурі, докторантурі. Післядипломна освіта, підвищення кваліфікації для амбітних фахівців — це послуги, які надасть Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації НФаУ. Курсантам пропонуються понад 70 спеціалізацій.

Навчальний процес за всіма спеціальностями та формами навчання здійснює висококваліфікований викладацький корпус, який на 94% складається з докторів та кандидатів наук. Вченими НФаУ розроблено 261 оригінальний лікарський засіб. Портфель захищених об’єктів інтелектуальної власності нашого університету — це понад 1200 авторських винаходів, відкриттів та інших інновацій.

В Україні зареєстровано близько 13 тис. найменувань лікарських засобів.

На фармацевтичному ринку України реалізуються препарати 429 зарубіжних та 140 вітчизняних виробників.

Навчальний процес у НФаУ — синтез теорії і практики. Студенти спілкуються з викладачами, які є провідними фахівцями галузі, беруть активну участь у наукових дослідженнях, розвивають і вдосконалюють здібності у наукових студентських товариствах.

Навчальна та виробнича практика проходить на базі понад 700 аптечних установ, наукових організацій та фармацевтичних компаній. Найкращі студенти задіяні в академічних обмінах із зарубіжними навчальними закладами — партнерами НФаУ. Зокрема, сьогодні наш університет має угоди на проходження практики у Німеччині, Франції, Польщі, Росії, Литві, Болгарії.

У сфері міжнародного співробітництва НФаУ укладені двосторонні угоди з 52 ВНЗ Європи, Африки, Азії та Близького Сходу, налагоджена співпраця з посольствами 140 країн світу. НФаУ здійснює наукові обміни молодих вчених та викладачів, спільні наукові проекти, бере участь у міжнародних наукових та освітніх форумах, семінарах, конференціях.

Студенти університету мають усе необхідне, аби стати висококваліфікованими фахівцями. Дисципліни на 100% забезпечені навчально-методичним комплексом «підручник — навчальний посібник — методичні рекомендації — тестові завдання»; студенти мають можливість отримати не тільки друковані, але й електронні версії навчальної літератури.

Наукова бібліотека — це інформаційне ядро університету, де акумулюються результати науково-дослідної та педагогічної діяльності його працівників. За час свого існування Наукова бібліотека НФаУ зібрала унікальний фонд (понад 600 тис. примірників видань), який є документальним свідоцтвом розвитку фармацевтичної науки й освіти України. Бібліотека укомплектована як цінними виданнями ХIХ століття, так і сучасною галузевою літературою, в електронній бібліотеці та електронному архіві НФаУ представлено понад 11 тис. електронних видань наукової, навчально-методичної та іншої літератури.

Національний фармацевтичний університет є членом міжнародних організацій, зокрема, Інтернаціональної асоціації університетів, Європейської асоціації фармацевтичних факультетів, Міжнародної фармацевтичної федерації. Наприкінці вересня поточного року НФаУ підписав Меморандум про приєднання до Великої хартії університетів — найбільш авторитетного, потужного та впливового об’єднання вищих навчальних закладів світу.

Матеріальна база НФаУ — це 105 тис. квад­ратних метрів навчально-виробничих площ. У розпорядженні університету 6 навчальних корпусів, ботанічний сад, дослідне поле, фізкультурно-оздоровчий та харчувальний комплекси, Інститут підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, Коледж НФаУ, 10 науково-дослідних та навчально-виробничих лабораторій, 5 гуртожитків на 2236 місць, вартість проживання в яких становить 197–270 грн. на місяць. Зазначу, що кожна кафедра нашого університету має комп’ютерні класи зі швидкісним доступом до Internet, на більшості спеціальностей впроваджено елементи дистанційного навчання.

Фізкультурно-оздоровчий комплекс НФаУ — це

  • 4 спортивних зали,
  • відкриті спортивні майданчики,
  • тенісні корти,
  • футбольне поле зі штучним покриттям,
  • 2 тренажерних зали,
  • 17 спортивних секцій.

Завдяки сучасному комплексу студентських кафе студенти НФаУ мають можливість добре харчуватися. Харчувальний комплекс перебуває на балансі університету, у вартість страв включається тільки собівартість використаних для їх приготування продуктів, тому студент за 10–15 грн. може отримати повноцінний якісний та смачний обід.

До послуг студентів — Пункт охорони здоров’я НФаУ, де за необхідності пацієнтам з числа студентів та співробітників нададуть кваліфіковану медичну консультацію та допомогу. Естетичним та духовним розвитком студентів опікується Культурний центр НФаУ, в якому працюють вокальні та хореографічні студії, клуб веселих та кмітливих, театр-студія тощо.

Кожного, хто вступає до ВНЗ, цікавлять подальші перспективи. Питання «Де я буду працювати?» хвилює й абітурієнтів, і їхніх батьків. Підкреслю, що не кожна держава має власну систему фармацевтичної освіти і власне виробництво лікарських препаратів. Тож можливості праце­влаштування фахівців, які отримали спеціальність у НФаУ, дуже широкі. Фармація — багатогранна галузь, і сьогодні в її функціонуванні задіяні 350 тис. працівників. В аптечній мережі працює 30% спеціалістів з вищою фармацевтичною освітою, в хіміко-фармацевтичній промисловості — 6%. Стратегічна мета, яку ставить перед собою галузева спільнота, — до 2015 року збільшити цей показник до 50% працівників з вищою освітою.

Аптечна мережа України налічує 21 993 аптечні структури. У нашій державі нині працює 1441 оптова компанія, контроль якості здійснюють 30 контрольно-аналітичних лабораторій. Промисловий сектор включає 180 підприємств та 23 фармацевтичні фабрики. Ті, кого приваблює науково-дослідна та викладацька діяльність, можуть реалізувати власні прагнення, працюючи у НФаУ, на 20 фармацевтичних факультетах в інших ВНЗ України, у 3 центрах післядипломної освіти, 3 науково-дослідних інститутах.

Інформаційне поле фармацевтичної галузі представляють 70 спеціалізованих видань. Фахівці з дипломом НФаУ знайдуть себе на підприємствах біотехнологічної та мікробіологічної галузей, агропромислового комплексу, санітарно-епідеміологічного контролю; в індустрії краси, косметологічних клініках, митній службі, економіко-маркетингових структурах, сфері фармацевтичного бізнесу.

Наступне, не менш важливе питання для тих, хто обирає майбутню професію: «Скільки я буду заробляти?» Щорічний приріст фармацевтичної продукції в нашій державі становить 8–11%, і це пряме свідчення того, що фармація — найбільш прибуткова галузь економіки як в усьому світі, так і в Україні зокрема. Тож заробітна плата кваліфікованого фахівця становить від 4 000 до 10 000 грн. залежно від посади.

Дорогі друзі, вибір професії — за вами. Бажаю кожному з вас знайти свій шлях у житті та побудувати кар’єру, що відповідає власним амбіціям.!

З перших вуст

Студенти про університет

Студентка-магістрант Галина Григорів:

Студентка-магістрант Галина Григорів— Обрала НФаУ, тому що в школі дуже подобалася хімія, а плануючи подальший життєвий шлях, хотіла не просто вивчати поглибено улюб­лений предмет, а й отримати професію, яка б мала попит на ринку праці.

Якщо кілька років тому фармація була для мене чимось незвіданим, то сьогодні можу сказати, що задоволена тим комплексом знань, який дали викладачі НФаУ, — я добре орієнтуюся в лікарських препаратах, можу з повною відповідальністю порадити рідним та близьким ефективні ліки від будь-якої хвороби.

Після IV курсу я влаштувалася на час літніх канікул працювати в аптеку. Тоді й прийшло розуміння того, що фармацевт повинен володіти не лише широким арсеналом знань про лікарські засоби та вміти приймати правильні рішення при наданні фармацевтичної допомоги, а й бути відповідальним, людяним, співчутливим. Уміння підтримати людину морально, не залишити без уваги її запити, піклуватися про кожного, хто звернувся за допомогою в аптеку, — це ключові якості фармацевта.

Зараз я навчаюся в магістратурі і паралельно працюю лаборантом на кафедрі органічної хімії, а в наступному році планую вступати до аспірантури, займатися наукою та стати викладачем.

Студентка-магістрант, голова Студентського парламенту НФаУ Ірина Бондарчук:

Студентка-магістрант, голова Студентського парламенту НФаУ Ірина Бондарчук— Скажу, що навчатися у НФаУ не дуже легко, але дуже цікаво. Як на мене, складно знайти більш відповідальну, значущу галузь науки, ніж фармація. І більш захопливу. Особливо для дівчини. Білі халати, експерименти, реактиви, пацієнти, клініки, лабораторії… Сьогодні я навчаюся в магістратурі за фахом «Клінічна фармація» і одночасно працюю у фармацевтичній компанії. В нашому університеті поєднання навчання та роботи — звичайна ситуація. Чому? Наш ректор завжди підкреслює, що наявність досвіду роботи — значна перевага при працевлаштуванні. Роботодавці хочуть бачити у своїх компаніях спеціаліста з досвідом роботи, а наш ВНЗ дає таку базу, що студентів вже після третього курсу охоче беруть в аптеки, наприклад, нічними дежурантами. Як наслідок, отримуючи диплом після закінчення навчання, майже всі студенти «підкріплюють» його наявністю практичного досвіду за фахом.

Бути членом студентського співтовариства нашого університету весело та цікаво — крім регулярних лекцій, семінарів, лабораторних в рамках навчального процесу, ми займаємося громадською та волонтерскою роботою, тісно співпрацюємо з іншими університетами. І ми вміємо відпочивати — організовуємо вечірки в клубах, різноманітні культурні та спортивні заходи, адже розуміємо, що тільки ми самі власноруч «розфарбовуємо» життя кольорами та робимо його яскравим та насиченим.

Фармація — священне ремесло, що існує тисячі років.

Якою бути фармації майбутнього, залежить від вас!

КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ПРИЙМАЛЬНОЇ КОМІСІЇ НФаУ

Зателефонувавши за номером ( 057) 706–30–68 , у консультаційному центрі приймальної комісії університету можна отримати вичерпну інформацію про обрану професію та можливості праце­влаштування, відомості про факультети, порядок оформлення документів і умови вступу.
Добре підготуватися до складання зовнішнього незалежного тестування допоможуть вечірні та заочні підготовчі курси — тел.:
(057) 706-33-80.

Адреса приймальної комісії: Харків, вул. Пушкінська, 53. Проїзд до станції метро «Пушкінська» (Салтівська лінія) або «Архітектора Бекетова» (Олексіївська лінія).

E-mail:[email protected]
Web: http://www.nuph.edu.ua
Skype: abitur.abitur

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті