Пам’ятка для провізорів аптечних закладів: інформація Держлікслужби у м. Києві

06 Листопада 2013 2:51 Поділитися

У зв’язку з частими зверненнями до Державної служби України з лікарських засобів у м. Києві (далі — Держлікслужба у м. Києві) керівників аптечних закладів для отримання роз’яснень з приводу термінів та прикладів для практичної участі в пілотному проекті щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект) Держлікслужба у м. Києві підготувала відповідну інформацію.

Вона нагадує, що з  постановою КМУ від  25.04.2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Цим документом передбачено встановлення референтних цін на відповідні препарати, зареєстровані в Україні. Визначено 7 молекул + 3 їх комбінації. Це інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту — еналаприл та лізиноприл; бета-адреноблокатори — бісопролол, метопролол, небіволол; антагоністи кальцію — амлодипін і ніфедипін та їх комбінації: еналаприл (комбінація з гідрохлоротіазидом), лізиноприл (комбінація з гідрохлортіазидом), амлодипін (комбінація з лізиноприлом).

 «Інформації для пацієнтів щодо цін на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту», повинен знаходитися в аптеці на видному місці. Оновлені реєстри розміщено на сайті Держлікслужби у м. Києві.

Від аптечного закладу не вимагається наявності всіх без виключення найменуваннь препаратів, що містяться у вказаному реєстрі. Головне, щоб у споживача був вибір цін, і він міг придбати як дорогий, так і дешевий лікарський засіб з тих, що включені до Пілотного проекту.

Звертаємо увагу на те, що вся необхідна інформація стосовно реалізації Пілотного проекту розміщена на сайті Держлікслужби у м. Києві (region.diklz.gov.ua/control/kyiv/uk/index) і постійно оновлюється.

У реєстрах лікарських засобів, включених до Пілотного проекту, які розміщено на сайті Держлікслужби у м. Києві («Інформація для пацієнтів та провізорів»), зазначено референтну ціну на лікарські засоби, що підлягає відшкодуванню.

Інформація для пацієнтів — це дані для пацієнтів щодо цін на лікарські засоби, на які поширюється дія Пілотного проекту, відповідно до постанови КМУ від 25.04.2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» та наказу МОЗ України від 01.06.2012 р. № 419 (у редакції наказу МОЗ України від 10.09.2013 р. № 794), де чітко зазначено максимальну ціну за упаковку для пацієнта.

Інформація для провізорів — це інформація для провізорів щодо цін на лікарські засоби, на які поширюється дія Пілотного проекту, де зазначено такі ціни:

  • гранична оптово-відпускна ціна — максимально допустима ціна упаковки лікарського засобу, яка задекларована товаровиробником або дистриб’ютором, що ввозить лікарські засоби на територію України;
  • закупівельна ціна на лікарський засіб — ціна одиниці товару, яка визначається суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю лікарським засобами, для його подальшої реалізації через аптечну мережу; максимальна закупівельна ціна не повинна перевищувати граничну оптово-відпускну ціну більш ніж на 10%;
  • роздрібна ціна на лікарський засіб — ціна одиниці товару, яка визначається суб’єктом господарювання, що здійснює реалізацію товару через аптечну мережу; максимальна роздрібна ціна не повинна перевищувати закупівельну ціну більш ніж на 25%;
  • референтна ціна — ціна відшкодування державою частини вартості лікарських засобів пацієнту;
  • ціна упаковки лікарського засобу для пацієнта — це різниця між роздрібною ціною, встановленою суб’єктом господарювання, та референтною ціною, встановленою державою.

Приклад розрахунку ціни для пацієнта:

лікарський засіб — Амлодипін-Фармак, таблетки у блістерах, 5 мг, № 10 (виробник — ВАТ «Фармак», Україна):

1) гранична оптово-відпускна ціна за уп. — 3,66 грн.;

2) максимальна закупівельна ціна за уп. — 3,66·1,1=4,03 грн.;

3) максимальна роздрібна ціна за уп. — 4,03·1,25=5,03 грн.;

4) референтна ціна за 1 уп., встановлена державою, — 4,53 грн. (становить 90% від максимальної роздрібної ціни);

5) ціна даного лікарського засобу для споживача — 5,03-4,53=0,50 грн.

Таким чином, пацієнти з рецептами приходять до аптек, де сплачують лише частину вартості лікарського засобу, а решту коштів відшкодовує аптеці держава.

Зауважимо, що для запобігання підвищенню цін на лікарські засоби українського виробництва між МОЗ України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та виробниками препаратів 30 квітня 2012 р. було укладено меморандум порозуміння.

Необхідно звернути увагу на те, що ліки, включені до Пілотного проекту, відпускаються за рецептом лікаря.

Рецепт виписується на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) із зазначенням міжнародної непатентованої назви та/або їх комбінацій у достатній кількості для прийому пацієнтом протягом 1 міс з обов’язковим зазначенням дози (для пацієнтів із хронічним захворюванням — 3 міс).

Для відшкодування на рецепті повинен бути присутній штамп «ПІДЛЯГАЄ ВІДШКОДУВАННЮ» (червоного кольору).

Провізору (фармацевту) слід постійно та ввічливо проводити роз’яснювальну роботу з відвідувачами аптек щодо наявності в аптечних закладах препаратів з однаковою діючою речовиною й дозуванням за різними цінами, інформувати пацієнтів про можливості взаємозамінності препаратів та їхнього комбінування в межах визначеного в Пілотному проекті списку препаратів.

У разі звернення пацієнтів з рецептами лікаря, у яких вказана міжнародна непатентована назва, провізору (фармацевту) необхідно в першу чергу повідомити таких відвідувачів про наявність лікарського засобу за найнижчою ціною.

За матеріалами, наданими Держлікслужбою у м. Києві
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті