Євромайдан: здоров’я та медичне забезпечення українців у надійних руках!

У нинішні неспокійні дні вирішується подальша доля України. Яким шляхом крокуватиме наша країна далі? Вона може обрати зрозумілі та прозорі європейські стандарти, які перевірені часом та підтвердили свою ефективність у країнах ЄС, або будувати український велосипед шляхом спроб та помилок, тупцюючи на місці, або змиритися з білоруським сценарієм та віддатися на милість східного сусіда, прийнявши його нові неперевірені часом стандарти та сподіваючись на те, що протекціоністські заходи не застосовуватимуться до України. Нагадаємо, що редакція «Щотижневика АПТЕКА» провела інтернет-опитування серед фахівців системи охорони здоров’я на тему: «Яким повинен бути подальший вектор розвитку української системи охорони?» (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 48 (919) від 09.12.2013 р.). Отримані результати свідчать про те, що професійна аудиторія українських лікарів та фармацевтів, а також студентів профільних вузів уже визначилася з вибором — запровадження європейських стандартів підтримує 63% респондентів. Зазначимо, що українські лікарі, провізори та студенти голосують за європейський вектор подальшого розвитку системи охорони здоров’я не лише словом, а й ділом, надаючи посильну допомогу постраждалим та захворілим учасникам масових акцій у Києві на добровільних засадах.

Кореспонденти нашого видання, які мають вищу фармацевтичну та медичну освіту, не залишилися осторонь подій та взяли участь у наданні допомоги українцям. Колектив редакції висловлює глибоку повагу та вдячність кореспонденту нашого видання Євгенії Бочеріковій, яка протягом декількох днів працювала в медичній службі Штабу національного спротиву, надаючи кваліфіковану фармацевтичну допомогу учасникам масових акцій. Вона на власні очі побачила, як надається медична допомога українцям. І сьогодні можна впевнено сказати — здоров’я українських громадян у надійних руках!

Серед українських лікарів і фармацевтів є достатньо самовідданих альтруїстів, готових прийти на допомогу в будь-який час, а студенти медичних і фармацевтичних вузів, які після навчання поспішають на допомогу, здатні вразити найзапеклішого скептика.

Медична служба Штабу національного спротиву створена 30 листопада поточного року. Її очолює Святослав Ханенко, народний депутат від фракції «Свобода», голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я, медичної освіти та науки. Лікар за освітою, С. Ханенко має досвід в організації надання медичної допомоги в польових умовах. Зокрема, у 2004 р. він координував діяльність медичної служби Комітету Національного порятунку на Майдані Незалежності.

Євромайдан: здоров’я та медичне забезпечення українців у надійних руках!

Заступник очільника медичної служби Штабу національного спротиву — Олег Мусій, президент Всеукраїнського лікарського товариства, громадський діяч з більше ніж 20-річним досвідом.

З моменту створення медичної служби організовано роботу аптечного складу. Протягом 2 тиж кількість медичних пунктів, у яких надається медична допомога учасникам масових акцій, збільшилася, і на даний час постійно функціо­нує 8 медпунктів. Вони розміщені в приміщеннях громадських будівель, розташованих поблизу Майдану Незалежності.

У місцях масових акцій також постійно функціонує близько 10 мобільних медичних груп, які надають долікарську допомогу. Як повідомив С. Ханенко, їхнім керівникам надано засоби радіозв’язку. Також встановлено посилене чергування бригад екстреної медичної допомоги по периметру Майдану Незалежності. Обладнано два додаткових медичних намети. Проведено спеціальний інструктаж для медиків і охоронців.

Мобільні групи забезпечуються лікарськими засобами та виробами медичного призначення щонайменше 2 рази на добу — зранку та на ніч. Поповнення мобільних аптечок здійснюється в разі потреби.

Якщо пацієнту необхідна кваліфікована допомога лікарів, медична бригада супроводжує його до найближчого медичного пункту. У наметових медичних пунктах працюють волонтери.

Медичні пункти регулярно відвідують українські та зарубіжні журналісти, які цікавляться перебігом надання медичної допомоги та наявністю необхідних ліків.

У розпорядженні медичної служби є список лікарів-волонтерів, які готові вийти на зміну в будь-яку мить. Таким чином забезпечується безперебійна робота не менше ніж 3 лікарів у кожному медичному пункті. Медична допомога надається цілодобово. Зміна триває 12 год, але лікарі часто працюють значно довше.

Серед спеціалістів, які залучені до роботи, — терапевти, хірурги, офтальмологи. На даний час медичній службі не вистачає кардіологів та нев­ропатологів.

Також на Майдані на добровільних засадах постійно працюють професійні психологи, які надають психологічну підтримку учасникам масових акцій.

Щодо забезпечення ліками зазначимо, що завдяки масштабній підтримці громадян та фармацевтичних підприємств станом на 13 грудня 2013 р. медична служба повністю забезпечена препаратами. На сторінці медичної служби Штабу національного спротиву в соціальній мережі Фейсбук (http://www.facebook.com/Medsluzhba2013?fref=ts) у повідомленні від 13 грудня поточного року зазначено: «Шановна громадо, щиро вдячні кожному з вас за таку потрібну і своєчасну підтримку ліками учасників національного спротиву. Сьогодні звідусіль привезли суттєві обсяги лікарських засобів і поки що потреби у ліках немає. У разі необхідності того чи іншого препарату ми будемо оперативно повідомляти на цій сторінці та через ЗМІ. Гуртом ми всесильні!».

Щирість та ентузіазм громадян України, які відгукнулися на оголошення медичної служби щодо потреби в ліках, викликає впевненість у тому, що нині українців об’єднує справжня національна ідея — допомагаючи ближньому, ми допомагаємо собі. Наприклад, 12 грудня після того, як медична служба повідомила про потребу в тонометрах, невідомий приніс 10 приладів. Дякуємо за допомогу!

Зазначимо, що й вітчизняні фармацевтичні підприємства — виробники, дистриб’ютори та аптечні мережі — не залишилися осторонь подій та надали медичній службі ліки та медичні вироби.

Запаси препаратів аптечного складу постійно поповнюються завдяки підтримці громадян України та підприємств. Медикаменти, вироби медичного призначення та медична техніка розподілені по групах та розміщені в підписаних коробках на стелажах. До речі, стелажі аптечному складу надано також безкоштовно. Приміщення, у якому зберігаються ліки, постійно провітрюється, проводиться його санітарна обробка. Працівники аптечного складу здійснюють облік отриманих та виданих медикаментів, виробів медичного призначення, медичної техніки та ведуть дефектуру.

На даний час медична служба повідомляє про значну потребу у фахівцях з фармацевтичною освітою.

13–14 грудня з метою профілактики медична служба Штабу національного спротиву та Департамент охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації організували роботу в автомобільних флюорографічних лабораторіях, де всі бажаючі можуть безкоштовно пройти флюорографічне обстеження.

У медичній службі Штабу національного спротиву поряд з київськими лікарями, провізорами та студентами працюють фахівці з різних куточків країни — Львова, Волині, Вінниці, Дніпропетровська, Харкова, Запоріжжя, інших регіо­нів. Найчастіше лікарі діагностують перевтому, респіраторні захворювання, травми, гіпертонічні кризи. Серед травм — гематоми та забої м’яких тканин, у тому числі обличчя, переломи кінцівок та ребер. За словами лікарів, буває так, що пацієнти, які потребують госпіталізації, відмовляється від неї і залишаються на Майдані. Медична служба веде облік пацієнтів із зазначенням причини звернення, первинного діагнозу, обсягу наданої медичної допомоги та її результату. У разі госпіталізації пацієнта фіксується номер бригади швидкої допомоги та лікарні, до якої його направлено.

При наданні медичної допомоги учасники акцій отримують нові теплі шкарпетки, грілки для рук та ніг, за потреби — додаткові теплі речі. Лікарі свідчать про те, що до них звертаються люди з усіх регіонів України, а також сусідніх країн (Грузії, Росії, Білорусі, Азербайджану тощо).

Щодо ліків, то найбільш затребувані препарати від болю в горлі, кашлю, нежитю, шлунково-кишкових розладів, антигіпертензивні лікарські засоби. Вельми затребувані засоби особистої гігієни.

Також маємо змогу представити статистичні дані щодо підсумків цілодобової роботи медичних пунктів Медичної служби, надані Штабом національного спротиву.

З 2 по 12 грудня поточного року до медичних пунктів Медичної служби звернулося 8572 особи (дані можуть коливатися в межах 20% у бік збільшення), з них госпіталізовано близько 100.

Підсумки роботи лікарів швидкої допомоги, підпорядкованих департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації: з 30 листопада до 13 грудня поточного року до лікарів швидкої допомоги звернулося 543 особи, 267 з них були госпіталізовані.

Олена Приходько,
фото Євгенії Бочерикової
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті