ЄБА: клінічні випробування у боротьбі проти раку

05 Лютого 2014 10:24 Поділитися

ЄБА: клінічні випробування у боротьбі проти раку4 лютого 2014 р. у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку, аби об’єднати населення світу в боротьбі проти онкологічних захворювань. Мета заходу — запобігти мільйонам передчасних смертей шляхом підвищення поінформованості та обізнаності населення щодо цієї хвороби.

В Україні на сьогодні рак, за показниками захворюваності і смертності, поступається тільки захворюванням серцево-судинної системи. Загалом існує близько 100 типів раку — кожна частина тіла вразлива. Найпоширеніші з них — рак легень, молочної залози, шлунка, печінки, товстої й прямої кишок, шийки матки та стравоходу (за даними ВОЗ).

Складно переоцінити той практичний внесок, який роблять клінічні випробування у сфері боротьби з онкозахворюваннями для населення України. Як відомо, клінічні випробування — це обов’язкова стадія в розробці нових ефективних препаратів і методів лікування, у тому числі для терапії ракової патології. За даними компаній — членів Підкомітету з клінічних випробувань Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), більше 10 тис. українських пацієнтів брали участь та на сьогодні є учасниками досліджень в Україні. Лікування в межах клінічних випробувань пацієнти отримують безкоштовно. З огляду на рівень доходів населення в країні і здебільшого відсутність необхідних коштів для отримання високовартісного лікування, часто саме участь у клінічних випробуваннях стає для хворих єдиним шансом на порятунок і продовження життя.

Клінічні випробування в онкології мають вагоме значення серед інших напрямків досліджень. Наприклад, станом на початок 2014 р. у 180 країнах світу зареєстровано 160 326 проектів, з них — 41 757 — дослідження препаратів для лікування онкозахворювань. У 253 проектах з онкології брала та на даний час продовжує брати участь і Україна. Для порівняння — у Російській Федерації це 744 дослідження (при цьому в 110 дослідженнях обидві країни брали участь одночасно). У той же час у Франції — 3338, Польщі — 966, Угорщині — 641, а в США — 24 491 (за даними сайту http://www.clinicaltrials.gov).

У багатьох країнах світу онкохворі лікуються за державний кошт або в країні існує система страхування, і це дозволяє пацієнту у випадку захворювання лікуватися за рахунок резервів страхового фонду. В Україні ж, враховуючи те, що державного фінансування бракує, пацієнти здебільшого лікуються за власні кошти. Загальновідомо, що препарати для лікування раку, обстеження, аналізи є надзвичайно високовартісними; у більшості випадків використовуються лікарські засоби зарубіжного виробництва. Тому для багатьох пацієнтів участь у клінічних випробуваннях в онкології є, по суті, єдиним шансом на порятунок.

Варто зазначити, що у 2013 р. деякі клінічні випробування дали дуже обнадійливі результати. Зокрема, до IV фази випробування перейшов препарат для лікування раку простати, що значно знижує ризик смертності при цьому захворюванні, та був згодом затверджений у США. Крім цього, відкриттям став винахід нового лікарського засобу, який потенційно може стати альтернативою традиційній хіміотерапії та вже був затверджений FDA та в ЄС.

Також варто згадати участь України в масштабному інноваційному дослідженні препарату для лікування раку нирки, при якому хіміотерапія має низьку ефективність. Дослідження було розпочато в 2003 р. у найбільших світових центрах клінічних випробувань і дало позитивні результати, та в 2006 р. препарат, який досліджувався, було зареєстровано в США, а в 2007 р. — і в Україні.

«Боротьба з раком — це глобальний пріоритет у сфері охорони здоров’я. Незважаючи на те що багато видів раку підлягають лікуванню і навіть можуть бути вилікувані, у світі продовжують помирати люди. В Україні на даний момент проводиться близько 60 клінічних випробувань у сфері онкології. Залучення нашої держави до цього процесу дає можливість людям, що страждають на ці захворювання, приєднатися до інноваційного курсу лікування із застосуванням нових препаратів. Враховуючи те, що деяких видів лікарських засобів немає на українському ринку або вони занадто дорогі для пересічного пацієнта, клінічні випробування – це єдиний шанс отримати якісне лікування. Увесь світ має об’єднати свої зусилля для боротьби з раком. Кожен пересічний громадянин має володіти всією необхідною інформацією та поширювати її серед своїх знайомих для кращої обізнаності та запобігання хвороби або виявлення раку на ранніх стадіях. У свою чергу ми, дослідники і лікарі, докладаємо всіх зусиль для винайдення прогресивного лікування, яке допоможе остаточно перемогти рак», — прокоментував сьогоднішню ситуацію Шпарик Ярослав Васильович, к.м.н., доцент Львівського національного медичного університету.

Довідка

Комітет з охорони здоров’я ЄБА є одним з найдосвідченіших та найчисленніших об’єднань у фармацевтичній галузі України. Окремі групи опрацьовують проблеми у сферах реєстрації та імпорту лікарських засобів, медичної техніки, виробів медичного призначення, проведення клінічних випробувань в Україні.

Підкомітет з клінічних випробувань об’єднує контрактно-дослідницькі організації (CRO) та науково-дослідницькі (R&D) фармацевтичні компанії. Основна робота зосереджена на питаннях проведення в Україні міжнародних клінічних випробувань, гармонізації та вдосконаленні нормативно-правової бази, що регулює дані питання, шляхом співпраці з відповідними державними органами.

Клінічне випробування — це вивчення лікарського засобу шляхом застосування його у людини, яке є обов’язковою стадією в розробці нових лікарських засобів і представляє ряд переваг для пацієнтів і держави.

За матеріалами, наданими ЄБА
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті