Нові можливості лікування інсульту

2 лютого відбулося офіційне відкриття Інсультного центру (далі — центр) на базі універсальної клініки «Оберіг». Головна мета співробітників цього закладу — повернути хворих після перенесеного інсульту до активного повноцінного життя, зробити їх незалежними від оточуючих.

Тамара Міщенко, доктор медичних наук, професор, завідуюча відділенням судинної патології головного мозку Науково-дослідного інституту клінічної та експериментальної неврології і психіатрії, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з неврології навела деякі статистичні дані щодо захворюваності та смертності внаслідок гострих порушень мозкового кровообігу у світі та Україні. Так, щорічно у світі вперше цей діагноз встановлюється 15 млн людей, при цьому це захворювання є причиною смерті 5,7 млн осіб (тобто 10% жителів планети).

В Україні щороку в середньому фіксується 100–120 тис. нових випадків гострих порушень мозкового кровообігу. Прослідковується невтішна тенденція до збільшення частки осіб працездатного віку з інсультом (в 2008 р. цей показник становив 35% усіх нових випадків гострих порушень мозкового кровообігу). Співвідношення геморагічного інсульту до ішемічного в Україні 1:4, тоді як у розвинених країнах — 1:7. Така підвищена частота геморагічного інсульту серед наших співвітчизників, на думку доповідача, зумовлена великою розповсюдженістю та неефективністю лікування артеріальної гіпертензії, зловживанням алкоголем, тютюнопалінням. Саме цей вид гострого порушення мозкового кровообігу — причина найвищої смертності та інвалідизації, зокрема молодих людей працездатного віку.

Щорічно від інсульту в Україні помирають 45–50 тис. осіб; стають інвалідами приблизно 18,5 тис. хворих, з них 11 тис. — працездатного віку. Зниження цих показників, зі слів Т. Міщенко, стане можливим при зменшенні захворюваності шляхом впровадження ефективних методів профілактики, а також при зниженні смертності завдяки вдосконаленню системи надання медичної допомоги і впровадженню високо­технологічних методів лікування. Не менш важливий напрямок роботи у цій сфері — нейрореабілітація пацієнтів, які перенесли інсульт, у перші півроку з моменту встановлення діагнозу. В цілому пріоритетним є мультидисциплінарний підхід до лікування цього контингенту хворих (лікувальна фізкультура, ерготерапія, оцінка та лікування когнітивних порушень, терапія деменції, депресивного синдрому і т.д.); створення подіб­них центрів в інших містах та областях країни; підготовка кваліфікованого персоналу; запровадження соціальної ланки реабілітації.

Олег Петренко, перший заступник генерального директора універсальної клініки «Оберіг» ознайомив присутніх із структурою, переліком послуг, персоналом та можливостями центру. З його слів, центр надає третинну високоспеціалізовану медичну допомогу. Звернутися за допомогою можуть усі бажаю­чі, але послуги, що надаються цим закладом, — платні.

За словами О. Петренка, центр складається із таких відділень: для пацієнтів з гострим порушеннями мозкового кровообігу; нейрореабілітаційне для хворих з різними видами порушень рухової активності, розладами мовлення та письма, що виникли після перенесеного інсульту; для хворих з довготривалими порушеннями свідомості (вегетативними станами), які потребують нейрофізіологічних, діа­гностичних та реабілітаційних заходів з визначенням прогнозу розвитку захворювання у майбутньому.

О. Петренко зазначив, що для хворого, який переніс гостре порушення мозкового кровообігу, вкрай важливо визначити реабілітаційний потенціал та розробити індивідуальну програму реабілітації. Під час лікування важливо застосовувати різні нейрореабілітаційні методики для відновлення рухових, мовних та емоційних порушень, починаючи з першої доби розвитку захворювання.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті