Програми щодо лікування хворих на СНІД та туберкульоз фінансуватимуться в повному обсязі

28 Березня 2014 11:58 Поділитися

Програми щодо лікування хворих на СНІД та туберкульоз фінансуватимуться в повному обсязіЯк повідомляє МОЗ України, відбулася зустріч Олега Мусія, міністра охорони здоров’я України, з Марком Едінгтоном, керівником підрозділу з управління грантами Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі — Глобальний фонд). Попри скорочення видатків на охорону здоров’я на 20–30% у зв’язку із складною політичною та економічною ситуацією а країні, МОЗ України вдалося відстояти фінансування програми щодо лікуванню хворих на СНІД та туберкульоз в повному обсязі. Подальша реалізація всіх медичних програм залежатиме від економічних досягнень України та інвестиційної привабливості країни.

За словами О. Мусія, в умовах недофінансування дуже важливим є питання пошуку та отримання додаткового фінансування від міжнародних донорських організацій, тому профільне міністерство цінує допомогу Глобального фонду, який був і залишається основним додатковим джерелом фінансування програм щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом в Україні.

Саме завдяки значній фінансовій підтримці Глобального фонду нашій країні вдалося знизити рівень захворюваності на ВІЛ/СНІД. Так, починаючи з 2004 р., темп приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію в державі вдалося знизити більш ніж у 3 рази (з 24,7% у 2004 р. до 7,3% у 2008 р.), антиретровірусна терапія та профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини стали більш доступними в усіх регіонах України.

Проте ефективність реалізації програми щодо боротьби з туберкульозом викликає сумніви. Як наголосив міністр, динаміка поширеності мультирезистентного туберкульозу представляє загрозу для національної безпеки, тому діючі методи лікування будуть терміново переглянуті й приведені до європейських норм.

М. Едінгтон наголосив, що на наступні 3 роки Глобальний фонд виділив Україні понад 180 млн дол. США на боротьбу із ВІЛ/СНІДом та туберкульозом і очікує від уряду чітких дій — зокрема, внесення змін та адаптацію до світових стандартів ряду нормативно-правових актів, що дозволить розширити співробітництво, підвищити фінансування ряду медичних проектів, а також забезпечити успіх у боротьбі з соціально небезпечними хворобами.

За матеріалами http://www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті