Ситуація з розмитненням медичних виробів (оновлено)

08 Липня 2014 9:49 Поділитися

Ситуація з розмитненням медичних виробівЯк стало відомо Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі — Асоціація), 7 липня 2014 р. відбулася селекторна нарада в Міністерстві доходів і зборів України (далі — Міндоходів України) з уповноваженими представниками митниць, предметом якої, зокрема було вирішення питання щодо застосування механізму нарахування ПДВ за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів у зв’язку зі зміною ставки ПДВ та затвердженням нового переліку.

Так, у ході наради було надано компетентне роз’яснення підпорядкованим митницям щодо практичного застосування вимог постанови КМУ від 01.07.2014 р. № 216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків».

За інформацією Асоціації, Київська регіональна митниця Міндоходів України вже проводить процедуру розмитнення медичних виробів згідно з вимогами, передбаченими постановою КМУ № 216.

Таким чином, маємо надію, що ситуація відносно розмитнення медичних виробів у зв’язку з прийняттям постанови КМУ № 216 має стабілізуватися найближчим часом на всіх інших митницях.

Додатково зазначаємо, що 7 липня 2014 р. Асоціація в оперативному порядку звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням надати доручення Міндоходів України роз’яснити підпорядкованим митницям застосування норм, передбачених постановою КМУ № 216, під час процедури ввезення на митну територію України медичних виробів.

АСОЦІАЦІЯ «ОПЕРАТОРИ РИНКУ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ»

Вих. від 07.07.2014 року № 56

Щодо надання роз’яснення підпорядкованим митницям правильності застосування вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 року № 216

Прем’єр-міністру України

Яценюку А.П.

Шановний Арсенію Петровичу!

Від імені членів Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі по тексту – Асоціація) як першого в Україні професійного об’єднання імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів засвідчуємо Вам свою високу повагу та вдячність за нормативне врегулювання ситуації із затвердження нового Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків.

Однак, на масові прохання членів Асоціації змушені знову звертатися до Вас та клопотати про Ваше сприяння в наданні роз’яснення підпорядкованим митницям Міндоходів України механізму нарахування ПДВ по операціям з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 року № 216.

На жаль, обставини склалися таким чином, що, починаючи з 01.07.2014 року, підпорядковані митниці Міндоходів України не проводять процедуру розмитнення медичних виробів з обкладанням податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків, а застосовують повну ставку у розмірі 20 відсотків ПДВ.

На наш погляд, такі дії підпорядкованих митниць Міндоходів України зумовлені рядом причин, зокрема, неоднозначністю розуміння щодо набуття чинності постанови КМУ від 01.07.2014 року № 216 і відповідно пов’язане з нею застосування податкового та митного законодавства, а також відсутністю своєчасно наданого роз’яснення Міндоходів України до підпорядкованих митниць з приводу правильності застосування механізму нарахування ПДВ по операціям з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 року № 216.

Так, доцільно зауважити, що зазначена постанова була опублікована на сторінці № 20 офіційного видання – газети «Урядовий кур’єр» від 02.07.14 в № 116.

Однак відповідно до пункту 1 параграфу 31 Регламенту Кабінету Міністрів України, що затверджений постановою КМУ від 18 липня 2007 р. № 950, постанова Кабінету Міністрів набирає чинності з дня її офіційного опублікування, якщо інше не передбачено такою постановою, але не раніше дня її опублікування. Постанови Кабінету Міністрів публікуються в офіційних виданнях – Офіційному віснику України та газеті «Урядовий кур’єр».

Натомість пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 року № 216 передбачено, що вона набирає чинності з 01 липня 2014 року.

Разом з тим, статтею 2 Митного кодексу України передбачено, що нормативно-правові акти з питань державної митної справи, видані Кабінетом Міністрів України та центральним органом виконавчої влади, набирають чинності через 45 днів з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самим законом або нормативно-правовим актом, але не раніше дня їх офіційного опублікування. Нормативно-правовий акт з питань державної митної справи, який набирає чинності з дня офіційного опублікування, вважається чинним з 0 годин дня, наступного за днем офіційного опублікування зазначеного нормативно-правового акта. Якщо день набрання чинності нормативно-правовим актом з питань державної митної справи визначено конкретною датою, цей акт вважається чинним з 0 годин зазначеної дати.

З огляду на зазначене вище, з метою стабілізації ситуації з розмитнення медичних виробів, а також з метою належного виконання вимог податкового законодавства  України операторами ринку медичних виробів

ПРОСИМО:

1). Надати доручення Міністерству доходів і зборів України в терміновому порядку роз’яснити підпорядкованим митницям правильність застосування вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 року № 216 із зазначенням механізму нарахування ПДВ по операціям з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів у зв’язку із затвердженням нового Переліку.

2). За результатами розгляду цього звернення надати відповідь в термін, передбачений чинним законодавством України.

Виконавчий директор Асоціації Д. Дорощук
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті