Розмитнення медичних виробів з обкладанням ПДВ за ставкою 7%: Державна фіскальна служба України направила територіальним органам роз’яснення МОЗ України

21 Липня 2014 5:59 Поділитися

814_list1

10 липня МОЗ України направило до Міністерства доходів і зборів України роз’яснення № 18.02-04/4041/1563-ф-14 щодо оподаткування операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів, включених до переліку, затвердженого постановою КМУ від 01.07.2014 р. № 216. У зв’язку з цим 21 липня Державна фіскальна служба України видала лист, адресований митним органам, головним управлінням Міндоходів України в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню Міндоходів – Центральному офісу з обслуговування великих платників, яким перенаправила роз’яснення МОЗ України і зобов’язала довести вказане до відома підпорядкованих органів Міндоходів України і забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків із зазначеного питання.

Прим. ред.: Державна фіскальна служба України створена постановою КМУ від 21.05.2014 р. № 160. Міністерство доходів і зборів України реорганізовано шляхом перетворення в Державну фіскальну службу України, яка є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується КМУ.

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

від 21.07.2014 № 29/7/99-99-19-04-01-17

Митниці Міндоходів

ГУ Міндоходів в областях,

м. Києві, МГУ Міндоходів –

ЦО з обслуговування великих платників

Про оподаткування медичних виробів

Державна фіскальна служба України інформує про те, що з 2 липня  2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01 липня 2014 року № 216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків».

Згідно з Положенням про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженим Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467/2011, Міністерство охорони здоров’я України відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, інформує та надає роз’яснення щодо здійснення державної політики у сферах охорони здоров’я, санітарно-епідемічного благополуччя населення, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів.

Для керівництва в роботі надсилаємо лист-роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України від 10.07.2014 № 18.02-04/4041/1563-ф-14 щодо застосування норм зазначеної постанови (додається).

Зобов’язуємо довести вказане до відома підпорядкованих органів Міндоходів і забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків із зазначеного питання.

Голова І.О. Білоус

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

(МОЗ України)

Від 10.07.2014 р. № 18.02-04/4041/1563-ф-14

Міністерство доходів

і зборів України

В додаток до листа від 10 липня 2014 року № 18.02-14/16/1563-ф/4028/19347 Міністерство охорони здоров’я України повідомляє.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 липня 2014 року № 216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» до такого переліку належать медичні вироби, для визначення яких вживаються такі терміни:

«активний медичний виріб, який імплантують» – у значенні, наведеному у підпункті 2 пункту 2 Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 755;

«медичний виріб» – у значенні, наведеному у підпункті 9 пункту 2 Технічного регламенту щодо медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 753;

«медичний виріб для діагностики in vitro (клінічної лабораторної діагностики)» – у значенні, наведеному у підпункті 9 пункту 2 Технічного регламенту щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 754.

Визначення терміна «медичний виріб», наведені в інших нормативно-правових актах і нормативних документах, не можуть застосовуватися для віднесення виробу до цього переліку.

Відповідно до підпункту 9 пункту 2 Технічного регламенту щодо медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 753 (далі Технічний регламент), медичний виріб — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою (включаючи програмне забезпечення, передбачене виробником для застосування спеціально для діагностичних та/або терапевтичних цілей та необхідне для належного функціонування медичного виробу), призначені виробником для застосування з метою забезпечення діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення перебігу хвороби пацієнта в разі захворювання, діагностики, моніторингу, лікування, полегшення стану пацієнта в разі травми чи інвалідності або їх компенсації, дослідження, заміни, видозмінювання або підтримування анатомії чи фізіологічного процесу, контролю процесу запліднення та основна передбачувана дія яких в організмі або на організм людини не досягається за допомогою фармакологічних, імунологічних або метаболічних засобів, але функціонуванню яких такі засоби можуть сприяти.

Термін «медичний виріб», наведений в підпункті 9 пункту 2 Технічного регламенту, включає в себе також і медичні вироби, призначені для клінічних досліджень (підпункт 10 пункту 2 Технічного регламенту) та медичні вироби одноразового використання (підпункт 11 пункту 2 Технічного регламенту).

Наголошуємо, що відповідно до пункту 3 переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків, затвердженого постановою Кабінету Міністрі України від 1 липня 2014 року № 216, документами, які підтверджують належність продукції до медичних виробів, є:

свідоцтво про державну реєстрацію медичного виробу або підтвердження про державну реєстрацію медичного виробу – для виробів, які пройшли процедуру державної реєстрації в установленому порядку; або

декларація про відповідність – для медичних виробів, які пройшли процедуру оцінки відповідності згідно з Технічним регламентом щодо медичних виробів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 753, Технічним регламентом щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 754, та Технічним регламентом щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 755; або

заява про медичні вироби особливого призначення – для медичних виробів, виготовлених на замовлення або призначених для оцінки характеристик, відповідно до Технічного регламенту щодо медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 753, Технічного регламенту щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 754, та Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 р. № 755.

Враховуючи добровільність застосування зазначених технічних регламентів до 1 липня 2015 року обов’язковим документом, який підтверджує належність продукції до медичних виробів, є свідоцтво про державну реєстрацію медичного виробу або підтвердження про державну реєстрацію медичного виробу; необов’язковими документами є декларація про відповідність та заява про медичні вироби особливого призначення.

Перший заступник Міністра Руслан Салютін
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Денис 22.07.2014 3:50
Разъяснение ни о чем. На Киевской областной оно не работает.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті