Законопроект Про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

01 Вересня 2014 1:11 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України, в порядку законодавчої ініціативи, вносимо на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні«  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування).

Доповідати законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради України буде народний депутат України Осауленко Т.В.

Народні депутати України Т. Осауленко
В. Сушкевич

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування)

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Законодавство України гарантує інвалідам нарівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які сприяють інвалідам ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина і вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями та інтересами. Це є свідченням розбудови України як соціальної правової держави.

Відповідно до базового у цій площині Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  одним з напрямів діяльності держави щодо інвалідів є виявлення, усунення перепон і бар’єрів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню потреб, у тому числі стосовно доступу до об’єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, транспортної інфраструктури, дорожнього сервісу, транспорту, інформації та зв’язку, а також з урахуванням індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів – до освіти, праці, культури, фізичної культури і спорту. Одним з основних засобів забезпечення такої діяльності держави є, зокрема, правове закріплення та реалізація прав інвалідів на позачергове обслуговування.

Так, Законом України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  закріплено певні права інвалідів, які передбачають позачерговість їх обслуговування, а саме:

1) діти-інваліди з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у сім’ях піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, державних або інших соціальних установах, після досягнення повноліття мають право на позачергове одержання житла і матеріальну допомогу на його упорядження у разі, якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть здійснювати самообслуговування і вести самостійний спосіб життя (ст. 33);

2) інваліди першої та другої груп мають право на позачергове і пільгове встановлення квартирних телефонів за рахунок видатків, що здійснюються з місцевих бюджетів і враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів (ч. 2 ст. 35);

3) інваліди першої та другої груп мають право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню (ч. 6 ст. 38).

Крім того, окремі категорії інвалідів (інваліди війни, особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо) мають додаткові права, які передбачають можливість позачергового обслуговування.

Проте переважна більшість осіб з інвалідністю, насамперед інвалідів з нозології внаслідок загального захворювання, позачергово отримує лише ті послуги, які закріплені вищевказаними положеннями Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» .

Такий стан правового регулювання позачерговості доступу інвалідів до соціально-економічних благ має досить обмежений характер і не відображає всіх потреб інвалідів щодо позачерговості надання, зокрема, медичних послуг, тощо.

Найбільш соціально вразливою категорією серед числа інвалідів в Україні є інваліди першої та другої груп, які переважно фізично чи психологічно позбавлені можливості повноцінно реалізовувати свої права та потребують додаткових гарантій щодо позачергового обслуговування. Тому у законопроекті пропонується розширити і конкретизувати права саме цих інвалідів на позачергове обслуговування.

2. Цілі, завдання прийняття законопроекту

Проект Закону України про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування) спрямований на конкретизацію і розширення прав інвалідів першої та другої груп на позачергове обслуговування.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту Закону

Законопроектом пропонується розширити права інвалідів першої та другої груп на позачергове надання медичної допомоги, обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Відносини у даній сфері правового регулювання визначаються Конституцією України, законами України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» ; « Про реабілітацію інвалідів в Україні» , а також іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цих законів.

Реалізація положень законопроекту після його прийняття не потребує внесення змін до інших законів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування законопроекту

Реалізація законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.

6. Соціально-економічні та інші наслідки прийняття проекту Закону

Прийняття законопроекту дозволить:

– забезпечити потреби та інтереси інвалідів першої та другої груп;

– створити належні правові умови для реалізації прав інвалідів першої та другої груп;

– стимулювати суб’єктів господарювання до належного забезпечення прав інвалідів першої та другої груп.

Народні депутати України Т. Осауленко
В. Сушкевич

Проект

від 20.05.2014 р. реєстраційний № 4921

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (Відомості Верховної Ради УРСР, 1991 р., № 21, стаття 252 із наступними змінами) таку зміну:

1. Статтю 38 після частини сьомої доповнити новою частиною такого змісту:

« Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове надання медичної допомоги, обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках» .

У зв’язку з цим частину восьму вважати частиною дев’ятою відповідно.

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк:

розробити і привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити розроблення і прийняття міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів відповідно до цього Закону.

3. До приведення у відповідність із цим Законом чинні нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Голова Верховної РадиУкраїни

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування)

Чинна редакція

Редакція нормативно-правового акта із запропонованими змінами

Закон України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

Стаття 38. Інвалідам і дітям-інвалідам надаються безоплатно або на пільгових умовах послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) на підставі індивідуальної програми реабілітації, автомобілі – за наявності відповідного медичного висновку. Стаття 38. Інвалідам і дітям-інвалідам надаються безоплатно або на пільгових умовах послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) на підставі індивідуальної програми реабілітації, автомобілі – за наявності відповідного медичного висновку.
Після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, у тому числі визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням членів його сім’ї може бути переданий у їх власність безоплатно у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Технічні та інші засоби реабілітації можуть бути залишені у власності членів сім’ї померлого інваліда, дитини-інваліда в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, у тому числі визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням членів його сім’ї може бути переданий у їх власність безоплатно у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Технічні та інші засоби реабілітації можуть бути залишені у власності членів сім’ї померлого інваліда, дитини-інваліда в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Інваліди, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.Інваліди першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.Інваліди і діти-інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню. Інваліди, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.Інваліди першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.Інваліди і діти-інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.
Інформація про право на позачергове обслуговування має бути розташована на видному місці. Інформація про право на позачергове обслуговування має бути розташована на видному місці.
Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове надання медичної допомоги, обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках.
Порядок та умови забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів лікарськими, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, санаторно-курортними путівками, автомобілями, а також переліки технічних та інших засобів реабілітації і виробів медичного призначення визначає Кабінет Міністрів України. Порядок та умови забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів лікарськими, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, санаторно-курортними путівками, автомобілями, а також переліки технічних та інших засобів реабілітації і виробів медичного призначення визначає Кабінет Міністрів України.
Народні депутати України Т. Осауленко
В. Сушкевич

до реєстр. № 4921

від 20 травня 2014 р.

ВИСНОВОК

Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи проекту нормативно-правового акта

від 04.06.2014 р.

Назва проекту акта: проект Закону про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування).

Реєстр. № 4921 від 20 травня 2014 р.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи: народні депутати України Осауленко Т.В., Сушкевич В.М.

Головний комітет з підготовки і попереднього розгляду – Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

У проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства (рішення Комітету від 4 червня 2014 р., протокол № 41).

Голова Комітету В. Чумак

До реєстр. № 4921

від 20.05.2014 р.

Верховна Рада України

Висновок комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

від 18.06.2014

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на своєму засіданні 18 червня 2014 року розглянув проект Закону України про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування (реєстр. № 4921 від 20.05.2014 р.).

Законопроект спрямований на конкретизацію і розширення прав інвалідів першої та другої груп на їх позачергове обслуговування, зокрема під час надання медичної допомоги, обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках, що значно полегшить життєдіяльність осіб з інвалідністю. З цією метою пропонується доповнити статтю 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  новою частиною відповідного змісту.

Міністерства соціальної політики України та охорони здоров’я України не мають зауважень до законопроекту та підтримують його прийняття.

Відповідно до експертного висновку Міністерства фінансів України реалізація законопроекту у разі його прийняття не потребуватиме вишукання додаткових коштів з Державного бюджету України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримує законодавчу пропозицію і зауважень не має (висновок додається.)

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (реєстр. № 4921) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як Закон.

Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні з цього питання визначено Голову Комітету Сушкевича В. М.

Голова Комітету В. Сушкевич

ВИСНОВОК

на проект Закону України « Про внесення зміни до статті 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»  (щодо надання інвалідам першої та другої груп права на позачергове обслуговування)»  

від 19.06.2014 р.

У законопроекті пропонується доповнити статтю 38 Закону України « Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні«  новою частиною, яка передбачає право інвалідів першої та другої груп на позачергове надання медичної допомоги, обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках.

Головне управління підтримує законодавчу пропозицію, що конкретизує чинні норми згаданого Закону. Зокрема, чинна редакція статті 38 цього Закону передбачає, що « Інваліди першої та другої груп мають право на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню» .

Керівник Головного управління В.Борденюк
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті