Додатковий імпортний збір не сплачуватиметься за фармацевтичну продукцію та сполуки, які не виробляються в Україні

08 Січня 2015 12:44 Поділитися

Додатковий імпортний збір: Оприлюднено відповідні зміниНа офіційному сайті Верховної Ради України оприлюднено Закон України від 28.12.2014 р. № 73-VIII «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» (далі — Закон № 73).

Нагадаємо, що даним законом передбачено тимчасово, строком на 12 міс ввести додатковий імпортний збір на ряд товарів, що ввозяться на територію України, за такими ставками:

  • 10% для товарів, що класифікуються в товарних групах 1–24 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД);
  • 5% для товарів, що класифікуються в товарних групах 25–97 за УКТЗЕД;
  • 10% для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Однак відповідні ставки не застосовуватимуться до життєво необхідних товарів. Згідно зі ст. 5 Закону № 73 до таких товарів належить і фармацевтична продукція, сполуки, що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні та класифікуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТ ЗЕД, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Крім того, до життєво необхідних товарів також належать: медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, встановленим КМУ (на разі не затверджений), а також товари та/або предмети, оплачені за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, що виконуються відповідно до закону.

Звертаємо увагу, що підготовленим до другого читання законопроектом № 1562 до життєво необхідних товарів також було віднесено й вироби медичного призначення наступних підгруп, що класифікуються згідно з УКТЗЕД:

  • підгрупа 3822 — реагенти діагностичні або лабораторні на підкладці і приготовлені (готові) діагностичні або лабораторні реагенти на підкладці або без неї, крім зазначених у товарних позиціях 3002 або 3006; сертифіковані еталонні матеріали»;
  • підгрупа 9018 — «Прилади та пристрої, що використовуються у медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, включаючи сцинтографічну апаратуру та іншу електромедичну апаратуру, а також апаратура для дослідження зору»;
  • підгрупа 9021 — «Пристрої ортопедичні, включаючи хірургічні пояси, бандажі та милиці; шини та інші пристрої для лікування переломів; штучні частини тіла; слухові та інші апарати, які носять на собі, із собою або імплантують в тіло, щоб компенсувати недолік (дефект) органа чи фізичну ваду».

Відповідно до ст. 6 Закону № 73 документ набуде чинності з моменту опублікування рішення Уряду щодо завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями.

Наше видання звернулося до юридичної компанії «Правовий Альянс» з проханням прокоментувати нововведення.

На думку Наталії Співак, юриста юридичної компанії «Правовий Альянс», відповідно до положень Закону № 73 операції з імпорту лікарських засобів тимчасово, строком на 12 місяців, обкладатимуться додатковим збором у розмірі 5% незалежно від країни походження цих товарів і укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю.

Тобто, до таких препаратів відносяться всі імпортні лікарські засоби, що ввозяться в Україну.

Фармацевтична продукція, сполуки, що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні і класифікуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТ ЗЕД, звільнені від сплати зазначеного збору. Перелік таких товарів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. № 1568.

Нарахування додаткового імпортного збору буде здійснюватися незалежно від нарахування інших податків і зборів, що стягуються при ввезенні на митну територію України товарів. Базою нарахування буде митна вартість товарів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті