Підвищення цін на ліки, медичні вироби та товари для дітей знову відбудеться за рахунок введення додаткового податку?

14 Січня 2015 12:53 Поділитися

Підвищення цін на ліки, медичні вироби та товари для дітей знову відбудеться за рахунок введення додаткового податку?28 грудня 2014 р. Верхов­на Рада України прийняла закон № 73-VIII, яким вводиться новий додатковий імпортний збір з усіх товарів, окрім так званих життєво необхідних (далі — Закон України). Згідно із заявою Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, що прозвучала в Верховній Раді саме у день прийняття Закону України, до життєво необхідних товарів гарантувалося включення також усіх лікарських засобів і медичних виробів для проведення гемодіалізу і лікування онкологічних хворих. Проте фінальний текст прийнятого Закону України, який вже розміщений на сайті Верховної Ради, але поки що не вступив в силу, говорить про інше.

Фармацевтична громадськість схвально сприйняла розуміння Урядом України важливості виключення з переліку товарів, що обкладатимуться новим імпортним збором, такої соціально важливої продукції, як лікарські засоби і хоча б деякі категорії медичних виробів. Заява Прем’єр-міністра у Верховній Раді прозвучала як гарантія більш-менш спокійних новорічних свят для пацієнтів України, адже підвищення цін на ліки в аптеках не очікувалось. Однак, перефразовуючи відоме українське прислів’я: «не так сталося, як в Парламенті заявлялося!»

Ситуація змінилася з моменту опублікування вже у січні 2015 р. фінальної редакції прийнятого Закону України на офіційній веб-сторінці Верховної Ради. Її юридичний аналіз підтверджує: 5% імпортний збір застосовуватиметься до всіх лікарських засобів та медичних виробів, за виключенням переліку деяких сполук. Але ж сполука — це не лікарський засіб!

Крім того, збір також буде нараховуватися й на препарати для клінічних випробувань, які надаються безкоштовно важкохворим пацієнтам у межах лікування інноваційними розробками — напрямок, який в Україні, на жаль, взагалі не фінансується державою.

Варто також відмітити, що нині не йде мова про виключення з переліку товарів, що підлягають обкладанню 5% імпортним збором, медичних виробів для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих, адже Закон України може набути чинності ще до створення переліку цієї продукції.

Наразі незрозуміло, чому жодні готові лікарські засоби та медичні вироби не потрапили до переліку життєво необхідних, як про це було заявлено у Верховній Раді.

Слід зазначити, що до переліку життєво необхідних товарів, які не мали обкладатися додатковим імпортним збором, включалися також товари для дітей і, зокрема, дитяче харчування. Однак у фінальній редакції Закону України такі товари відсутні. Тож бюджет українських сімей знову може постраждати від підвищення цін на дитячі товари.

Загальновідомо, що на практиці стягнення нового податку при постачанні ліків призведе до чергового вимушеного підвищення ціни на них, що вже мало місце у квітні 2014 р. (ПДВ 7%). А, за оцінками бізнес-спільноти, у поєднанні із прогнозом щодо девальвації української гривні у 2015 р. — після введення в дію нового імпортного збору ціни зростуть щонайменше на 25%.

Тож поки консультації Уряду України з представниками СОТ щодо введення в дію нового Закону України або його скасування ще тривають, Європейська Бізнес Асоціація закликає Уряд України не допустити розходжень між своїми офіційними заявами та змістом прийнятого Закону України.

За матеріалами прес-релізу Європейської Бізнес Асоціації
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті