Реалізацію Пілотного проекту необхідно подовжити — Андрій Шипко

05 Лютого 2015 3:00 Поділитися

Реалізацію Пілотного проекту необхідно подовжити — Андрій Шипко4 лютого відбулося чергове засідання Парламенту, за регламентом якого було передбачено надання 30 хв для виступів народних депутатів України.

Андрій Шипко, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, підняв питання необхідності продовження терміну реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект).

«Щодня від наших великих реформаторів ми чуємо, як реформи змінять життя на краще. Але для кого вони, і хто доживе до цих змін? Сьогодні більше 3 млн хворих на гіпертензію вже відчули реформу в системі охорони здоров’я…Чому, запитаєте ви. Бо лікування, які пацієнти отримували впродовж останніх 3 років, не продовжено. Фінансування проекту припинено 31 грудня 2014 р.», — повідомив народний обранець.

За його словами, до Уряду було направлено запит з питанням, які саме заходи передбачені, щоб не залишити хворих на гіпертонію без лікування у поточному році. «Відповідь проста: грошей не передбачено. І передбачено, вдумайтеся, тільки тому, що Міністерство охорони здоров’я з якихось причин, ну, мабуть, реформаторських, не подало відповідні документи і розрахунки», — констатував А. Шипко.

«Я вимагаю від Уряду негайно розібратися, який саме реформатор знову залишив сам-на-сам людей зі своїми проблемами, з мізерною пенсією, яка не може компенсувати вартості ліків. І що це за реформа? Яка в неї мета? Сьогодні ми не маємо право залишити хворих без необхідних їм ліків, прикриваючись реформами», — зауважив доповідач.

А. Шипко переконаний, що має бути передбачений перехідний період між припиненням фінансування медичних програм, пілотних проектів і запровадженням страхової медицини.

«Я вимагаю від Кабінету Міністрів України відновити дію постанови КМУ № 340 щодо компенсації вартості ліків для хворих на гіпертензію. І досить змушувати людей вибирати між хлібом і ліками», — резюмував А. Шипко.

Нагадаємо, що Державним бюджетом–2015 субвенція місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості антигіпертензивних лікарських засобів не передбачена, у зв’язку з чим дію Пілотного проекту у цьому році не подовжено.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ігор 05.02.2015 3:20
Що,кормушку забрали?
Пацієнт 05.02.2015 5:31
Я рахую, що пілотний проект необхідний, але не в такому форматі, як він існував, тому що лоббіювались певні виробники та препарати і хворих грубо кажучи "змушували" приймати саме ці препарати, які були включені в перелік. Але далеко не всім пацієнтам це підходило, а кошти, що були виділені необхідно було використати в повному обсязі, що успішно зроблено в 2014 році і тим самим збагатило певних вітчизняних виробників лікарських засобів. Доцільно було б його удосконалити і розширити даний перелік не лише вітчизняними але й імпортними препаратами. Лікарів контролювати, щоб не писали рецепти ніби хворому і самі в аптеці для хворих ящиками отримували лікарські засоби.
Мария Кохан 06.02.2015 1:32
Удивительное дело! Проект, продолжение которого казалось бы должно в большей степени волновать пациентов, а волнуются власть имущие, проявляя неслыханную заботу о пациентах. И как прав автор, назвавшийся "Пациентом", только все гораздо печальнее, он еще не обо всем написал.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті