Додатковий імпортний збір при ввезенні ліків та фармацевтичної продукції, що класифікується за товарною групою 30 УКТЗЕД, не справлятиметься – Мінекономрозвитку України

10 Лютого 2015 3:39 Поділитися

Додатковий імпортний збір при ввезенні ліків та фармацевтичної продукції, що класифікується за товарною групою 30 УКТЗЕД, не справлятиметься – Мінекономрозвитку УкраїниМІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

(Мінекономрозвитку України)

від 16.01.2015 р. № 4412-07/919-07

Асоціація представників

міжнародних фармацевтичних виробників

Щодо запровадження додаткового імпортного збору

Мінекономрозвитку України розглянуло лист Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників від 25.12.2014 № 1412/25-1 щодо запровадження додаткового імпортного збору на лікарські засоби та інформує.

28.12.2014 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» (№ 73-VІІІ) (далі – Закон України).

Законом України передбачається тимчасово, строком на 12 місяців, запровадити додатковий імпортний збір відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року та Домовленості про положення Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року щодо платіжного балансу.

Додатковий імпортний збір справлятиметься з товарів, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, незалежно від країни походження цих товарів та укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю.

Разом із цим, статтею 5 Закону України визначено перелік життєво необхідних товарів, при ввезенні яких додатковий імпортний збір не справлятиметься, зокрема це товари зазначені у пункті 13 частини першої статті 282, пункті 41 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, а також медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Так, пунктом 13 частини першої статті 282 Митного кодексу України встановлено, що у випадках, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань оподаткування, при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі від оподаткування митом звільняються фармацевтична продукція, сполуки,що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні та класифікуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТ ЗЕД, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, відповідно до абзацу другого та третього пункту 41 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства звільняються від оподаткування ввізним митом:

  • лікарські засоби та медичні вироби відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України, що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я;
  • лікарські засоби та медичні вироби без їх державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості їх ввезення, що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, за переліком та в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи викладене, Законом України передбачено віднесення лікарських засобів та фармацевтичної продукції, зокрема тієї, що класифікується за товарною групою 30 УКТЗЕД, до життєво необхідних товарів, при ввезенні яких додатковий імпортний збір не справлятиметься.

Директор департаменту співробітництва з СОТ
та з питань торговельного захисту
Світлана Зайцева
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Александр 10.02.2015 4:50
К сожалению, Минэкономики сделало неправильные вывод. нет сбора только на лекарства по переченю КМУ и для АТО. ДФСУ такого разъяснения не даст, к сожалению))

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті