Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» виступає проти впровадження додаткового імпортного збору на всі медичні вироби як особливого виду мита

18 Лютого 2015 4:00 Поділитися
Імпортний збір на медичні вироби створює дискримінаційні умови для імпортерів порівняно з національними виробникамиУ зв’язку із запровадженням найближчим часом додаткового імпортного збору з товарів, що ввозяться на митну територію України, 17 лютого Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» (далі — Асоціація) направила телеграму на адресу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра фінансів України Наталії Яресько з проханням включити до переліку так званого критичного імпорту всі зареєстровані на сьогодні медичні вироби, що внесені до Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення. Пропонуємо нашим читачам ознайомитися зі змістом телеграми.

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»

ТЕЛЕГРАМА

Щодо перегляду рішення Уряду України про введення додаткового імпортного збору в частині справляння з медичних виробів

Вих. № 12 від 17.02.2015 р.

Прем’єр-міністру України

Яценюку А.

Міністру фінансів України

Яресько Н.

За даними інформаційно-аналітичних видань, під час брифінгу 16 лютого 2014 р. міністр фінансів України Н. Яресько повідомила, що Урядом було прийнято рішення про введення додаткового імпортного збору 5 і 10% в 2015 р. За словами міністра, Кабінет Міністрів України найближчим часом підготує список товарів критичного імпорту, а положення щодо збору набуде чинності найближчим часом.

Так, з метою оперативного реагування на поточне негативне сальдо платіжного балансу України, на значне скорочення золотовалютних резервів Національного банку України та необхідності збільшення надходжень до Державного бюджету Законом України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 р.» та «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стабілізації платіжного балансу)» було встановлено додатковий імпортний збір разом з відповідним законним механізмом його справляння.

Виходячи з тексту закону, сфера його дії буде розповсюджуватися на всі медичні вироби за виключенням тих, які необхідні для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, який має встановити Уряд.

Асоціація вкотре публічно виступає проти впровадження додаткового імпортного збору на всі медичні вироби як особливого виду мита з огляду на наступне.

Ринок медичних виробів в Україні є і без того вкрай зарегульованим, що проявляється, насамперед, у механізмах державного цінового регулювання (встановлення граничних надбавок, необхідність проведення процедури декларування зміни оптово-відпускної ціни, встановлення обов’язкового мінімального асортименту для аптечних закладів), впровадженні технічного регулювання та процедур оцінки відповідності вимогам технічних регламентів.

Крім того, Урядом України було розширено сферу дії державного цінового регулювання з 1 січня 2015 р. (встановлення граничних торговельних (роздрібних) надбавок) на лікарські засоби та медичні вироби, оптово-відпускна ціна яких нижча 12 грн., що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 29 грудня 2011 р. № 1000.

Разом з тим податкова реформа істотно підвищила фіскальний тиск, при цьому не спростивши, а ускладнивши адміністрування податків і зборів, що виявилося у встановленні обкладення за повною ставкою податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію більшої частини медичних виробів за виключенням деяких позицій, що на сьогодні затверджені постановою КМУ від 03.09.2014 р. № 410.

Запропоноване в грудні 2014 р. Верховною Радою України нововведення щодо імпортного збору віднайшло підтримку з боку Президента та Уряду України.

Члени Асоціації констатують, що ці дії є черговим викликом для імпортерів, оскільки така продукція, як медичні вироби та їх комплектуючі (сировина), є переважно продуктом закордонного виробництва, про що, зокрема, свідчать дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research». Так, у 2014 р. співвідношення роздрібних продажів медичних виробів у розрізі зарубіжного та українського виробництва в грошовому вираженні становила 71,6% — імпортного виробництва та 28,4% — вітчизняного.

На думку Асоціації, введення додаткового імпортного збору на всі медичні вироби однозначно зведе нанівець господарську діяльність компаній — операторів ринку в Україні.

Під впливом валютної нестабільності, на фоні постійних змін податкового законодавства для операторів ринку стало досить тяжко здійснювати фінансове планування та прогнозування, що таким чином прямо порушує норму, закріплену в ч. 2 ст. 48 Господарського кодексу України, згідно з якою держава сприяє розвитку малого підприємництва та створює необхідні умови для цього. У таких «унікальних» умовах знайти інвестиції на розробку нових інноваційних медичних виробів для представлення їх на вітчизняному ринку стане взагалі неможливим.

Після опублікування рішення Кабінету Міністрів України про введення додаткового імпортного збору та затвердження так званого критичного імпорту призведе до стрімкого підвищення цін на медичні вироби, які не увійшли до цього переліку. Це, у свою чергу, відразу відобразиться на кінцевих споживачах та пацієнтах закладів охорони здоров’я, адже нарахування додаткового імпортного збору здійснюватиметься незалежно від інших податків і зборів, які справляються під час ввезення на митну територію України товарів.

Впровадження додаткового імпортного збору на медичні вироби створює дискримінаційні умови для імпортерів у порівнянні з національними виробниками медичних виробів з огляду на штучно створені умови, за яких імпортери змушені будуть задля продовження здійснення господарської діяльності підвищувати ціни на медичні вироби, що таким чином значно підвищить ціновий рівень імпортованої продукції в порівнянні з вітчизняною.

У той же час варто зауважити, що станом на дату подання цієї телеграми чинним Митним кодексом України не визначено законодавчих підстав для адміністрування органами доходів і зборів додаткового імпортного збору, тобто на сьогодні в Україні відсутній визначений законодавством механізм встановлення та адміністрування додаткового імпортного збору як особливого виду мита.

Вважаємо, що підтримка та прийняття такого рішення діаметрально розходиться з раніше заявленим принципом дерегуляції фармацевтичного ринку в рамках реформування національної системи охорони здоров’я, що був озвучений Прем’єр-міністром України А. Яценюком 11 грудня 2014 р. під час представлення в Парламенті Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

Враховуючи зазначене вище, Асоціація, що є першим в Україні професійним об’єднанням понад 30 виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів, наполягає на перегляді рішення Кабінету Міністрів України щодо введення додаткового імпортного збору на переважну більшість медичних виробів. Асоціація вважає за доцільне та єдино правильне рішення включити до переліку так званого критичного імпорту всі зареєстровані на сьогодні медичні вироби, що відображені в Державному реєстрі медичної техніки і виробів медичного призначення, оскільки під час здійснення лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями, а також тих, що потребують проведення гемодіалізу, необхідно застосовувати велику кількість медичних виробів різного призначення, що не є виключно функціонально спрямованими для хворих з цими захворюваннями.

Разом з тим просимо Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів України розглянути дану телеграму в термін до 2 днів, що передбачено додатком 15 до Інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.10.1997 р. № 1153.

Д. Дорощук,
Виконавчий директор Асоціації

Читайте також: Асоціація представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine щодо можливого запровадження додаткового імпортного збору на ліки

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті