L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТ. Новий засіб для лікування хворих з посттравматичними, інтра- і післяопераційними набряками


Травми і нещасні випадки посідають друге місце серед причин інвалідності і третє — серед причин смертності (Богданович У.Я., 1991). Особливої уваги заслуговує дорожньо-транспортний травматизм, який має тенденцію до постійного зростання. За даними ВООЗ, у дорожньо-транспортних пригодах щорічно гине близько 250 тис. чоловік у світі, а більше ніж 10 млн — отримують ушкодження. При цьому черепно-мозкові травми (ЧМТ) складають 30–40% у загальній структурі травматизму.

Тож однією з актуальних проблем сучасної медицини є профілактика і лікування таких серйозних посттравматичних або інтра- і післяопераційних ускладнень, як виражені набряки м’яких тканин, котрі супроводжуються локальними розладами кровопостачання і больовим синдромом, набряки спинного і головного мозку, а також важкі порушення венозного кровопостачання кінцівок при гострому тромбофлебіті.

Для фармакотерапії і профілактики набряків та больового синдрому застосовують широкий асортимент лікарських засобів: глюкокортикостероїди, діуретики, препарати на основі екстрактів з плодів гіркокаштану, флавоноїди та їхні похідні, трибенозид, алкалоїди маткових ріжок.

Серед зазначених препаратів особливе місце посідає есцин, який одержують із плодів гіркокаштану. Препарати, виготовлені з цієї рослини, так само, як і комплекс сапонінів, який одержують з його екстракту, під назвою есцин, поширені і випускаються у різноманітних лікарських формах, здебільшого у країнах Західної Європи.

Високий процент смертності серед постраждалих з гострою ЧМТ обумовлюють травматичні пошкодження тканин головного мозку з розвитком його набряку і набухання, які спричинюють компресію і зміщення структур мозку. Крім цього, набряк і набухання головного мозку поряд з підвищеним кровонаповненням мозку і розвитком вторинної гематоми призводять до виникнення внутрішньочерепної гіпертензії у посттравматичний період. На сьогодні з метою лікування хворих з набряком і набуханням головного мозку використовують дегідратаційну терапію (дегідратаційні препарати з осмотичною дією і салуретики), а також гормональні препарати — глюкокортикостероїди (дексаметазон). Проте проблема використання зазначених лікарських засобів полягає в тому, що поряд з основною терапевтичною дією ці препарати спричинюють розвиток низки побічних ефектів.

Спеціалісти провідних науково-дослідних закладів України вели пошук нового безпечного лікарського засобу для лікування та профілактики хворих з набряком головного мозку, а також з післяопераційним набряком спинного мозку. Одним з таких засобів є новий препарат, який розробили вчені ДНЦЛЗ, — РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ.

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ — водорозчинна сіль сапоніну есцину із плодів гіркокаштану та амінокислоти L-лізину.

Результати клінічних досліджень, проведених в Інституті нейрохірургії АМН України (Спасіченко П.В., 1997), свідчать про те, що препарат РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ виявляє виражену швидку протинабрякову дію. Його застосування у хворих з травматичним набряком мозку сприяє усуванню або значному зменшенню вираженості набряку мозку, усуває стискання і зміщення цистерн, шлуночкової системи і середніх структур мозку, сприяє регресу вогнищ забоїв мозку, ліквідує внутрішньочерепну гіпертензію. До того ж, препарат запобігає розвитку зазначених вище явищ. Таким чином, РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ сприяє швидкому регресу клінічних симптомів і відновленню функціональної активності головного мозку. Це виявляється покращанням загального стану хворих, зниженням ступеня розладів свідомості, зменшенням вираженості порушень або нормалізацією рухових, психоемоційних та інтелектуальних функцій. Застосування препарату дозволяє уникнути травматичного хірургічного втручання у хворих, проводити консервативне лікування і запобігти розвитку різних ускладнень.

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ сприяє швидкій резорбції травматичного набряку м’яких тканин голови, тулуба, кінцівок; виявляє виражений анальгетичний ефект за наявності больового синдрому травматичного генезу, включаючи головний біль.

Препарат сприяє підвищенню імунітету, а також виявляє гіпоглікемічний ефект.

Існують припущення (Спасіченко П.В., 1997), що новий лікарський засіб має стати ефективним і при лікуванні набряку мозку у хворих з ішемічними порушеннями і пухлинами головного мозку.

Клінічні дослідження препарату (Вовк М.М., 1997; Торідова Л.Д., 1997) проводили також в Українському науково-дослідному інституті травматології і ортопедії та у клініках Харківського НДІ ортопедії і травматології ім. проф. М.І. Сітенка. Беззаперечним виявився той факт, що препарат високоефективний в усуванні проявів набряково-больового синдрому у хворих після операцій з приводу травм і захворювань опорно-рухового апарату, а також у хворих з нейродистрофічним синдромом. РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ рекомендовано застосовувати в ранній післяопераційний період у хворих з ускладненою травмою хребта для профілактики розвитку або для зменшення набряку спинного мозку.

Препарат застосовують у хворих з посттравматичними або інтра- і післяопераційними набряками будь-якої локалізації: вираженими набряками головного і спинного мозку, у тому числі із субарахноїдальними і внутрішньочерепними гематомами і зміщенням серединних структур головного мозку, з пролапсом мозку; набряками м’яких тканин у разі травм опорно-рухового апарату, що супроводжуються локальними розладами їх кровопостачання і больовим синдромом; важкими порушеннями венозного кровообігу нижніх кінцівок у разі гострого тромбофлебіту, які супроводжуються набряково-запальним синдромом.

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ рекомендується вводити по 5–10 мл на добу тільки внутрішньовенно (внутрішньоартеріальне введення не допускається). За наявності станів, що загрожують життю хворого (гостра ЧМТ, інтра- і післяопераційні набряки головного і спинного мозку з явищами пролапсу мозку, набряки великого розміру, які виникають внаслідок поширених травм м’яких тканин і опорно-рухового апарату), добову дозу підвищують до 10 мл двічі на добу. Максимальна добова доза — 25 мл. Тривалість застосування препарату звичайно складає 2–8 діб залежно від ефективності терапії.

У разі підвищеної чутливості до есцину в окремих хворих можливі алергійні реакції у вигляді шкірної висипки, кропив’янки, ангіоневротичного набряку. Препарат протипоказаний хворим з вираженими порушеннями функції нирок, а також особам з підвищеною чутливістю до нього. У хворих, в анамнезі яких є посилання на хронічний гепатохолецистит, під час застосування препарату можливе короткочасне підвищення рівня білірубіну у плазмі крові, особливо прямого, та активності трансаміназ, що не становить загрози для хворих і не потребує відміни препарату.

Під час проведення лікування РОЗЧИНОМ L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ можливе призначення інших лікарських засобів (протизапальних, анальгетиків, протимікробних) за відповідними показаннями.

Препарат не слід застосовувати одночасно з аміноглікозидами, оскільки це може підвищувати їх нефротоксичність. За необхідності одночасного призначення РОЗЧИНУ L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ і антикоагулянтів дози останніх слід знижувати (контроль протромбінового індексу). Зв’язування есцину з білками плазми крові ускладнюється у разі одночасного застосування антибіотиків цефалоспоринового ряду, що може призвести до підвищення концентрації вільного есцину у крові з ризиком розвитку побічних ефектів.

Препарат випускають в ампулах по 5 мл, що містять 0,1% розчину L-лізину есцинату (в упаковці 10 шт.).

РОЗЧИН L-ЛІЗИНУ ЕСЦИНАТУ 0,1% ДЛЯ ІН’ЄКЦІЙ, без сумніву, є «новим словом» в практичній нейрохірургії, реаніматології, травматології та ортопедії.

За додатковою інформацією
просимо звертатися до виробника:
АТ «Галичфарм», м. Львів,
вул. Опришківська, 6–8
Тел./факс: (0322) 52-02-68, 52-84-98
E-mail: [email protected]


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті