Лист Державної податкової адміністрації України від 17.05.2000 р. № 6705/7/16-1220-25

ПРО ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ЩОДО ОПЕРАЦІЙ З НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Державна податкова адміністрація України … щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з надання послуг з охорони здоров’я приватними підприємцями повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.1.8 статті 5 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» звільняються від оподаткування податком на додану вартість послуги з охорони здоров’я згідно з переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на надання таких послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.98 р. № 1602 шляхом виключення встановлено, що операції з надання послуг з охорони здоров’я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної та судово-психіатричної експертизи) закладами охорони здоров’я, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на надання таких послуг незалежно від джерел покриття їх вартості, звільняються від обкладання податком на додану вартість, крім послуг за переліком згідно з додатком.

При цьому суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та основних фондів і нематеріальних активів, необхідних для їх надання, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та збільшення вартості основних фондів і нематеріальних активів і не включаються до податкового кредиту.

Оскільки діючим законодавством, зокрема Законами України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про власність», «Про підприємства в Україні», гарантовано рівні права та можливості для діяльності підприємств, організацій, суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності, то незалежно від факту приналежності до однієї із форм (державна, приватна чи інші) на відповідний вид послуг з охорони здоров’я, який знайшов відображення у вищезазначеній постанові Кабінету Міністрів України, на таку послугу може застосовуватися пільговий режим оподаткування.

Підсумовуючи викладене, за наявності у суб’єкта підприємницької діяльності відповідної ліцензії на надання послуг з охорони здоров’я, незалежно від того, яку форму власності має суб’єкт підприємницької діяльності, який надає ці послуги, такі послуги (наприклад, стоматологічні, гінекологічні та інші) звільняються від оподаткування податком на додану вартість (крім послуг з охорони здоров’я, що підлягають оподаткуванню податком на додану вартість відповідно до вищезазначеного переліку).

Якщо оплата при наданих послугах з охорони здоров’я здійснювалася за цінами з урахуванням податку на додану вартість, то такий податок не може бути залишено в розпорядженні суб’єкта господарювання, а в установленому порядку перераховується до бюджету.

Заступник Голови Г. Оперенко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті