Інтерферонстимулююча активність комплексу мультивітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС® — фактор профілактики грипу

Інтерферон — це природний білок, який виробляється в організмі людини та має унікальні захисні властивості. Він є індикатором резистентності організму до різноманітних вірусів. За наявності вірусних інфекцій в організмі людини значно зростає кількість інтерферону, який запобігає подальшому розвитку хвороби. У тих випадках, коли продукція інтерферону зменшується, можуть розвинутися тяжкі форми хвороби. Тому інтерферон та його індуктори широко використовують для лікування багатьох інфекційних хвороб та з метою профілактики вірусних захворювань.

Як відомо, аскорбінову та пантотенову кислоти, вітаміни А, Е та групи В, а також мікроелементи йод, марганець, мідь, яким властива антисептична дія, давно вживають з метою профілактики та лікування грипу. Перелічені вітаміни та мікроелементи входять до комплексу вітамінів і мінералів МУЛЬТИ-ТАБС® виробництва фірми ФЕРРОСАН (Данія).

У Київському НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського (КНДІЕІХ) провели дослідження, в якому оцінювали інтерферонстимулюючу дію МУЛЬТИ-ТАБС® та можливість його використання для профілактики грипу. Комплексні мультивітаміни з мікроелементами МУЛЬТИ-ТАБС® для дослідження люб’язно надало представництво фірми ФЕРРОСАН в Україні.

Інтерферонстимулюючу активність вітамінних препаратів фірми ФЕРРОСАН визначали за загальноприйнятою методикою пригнічення цитопатогенної дії вірусу везикулярного стоматиту в культурі перевиваючих клітин L-141 (лімфоїдні клітини людини). Вітамінні препарати в дозі 1 мг на 1 мл живильного середовища (по 0,1 мл) додавали до 1 млн лейкоцитів людини і залишали для контакту за температури 37 °С протягом 24 год (крапельні вітаміни: одну краплю на 5 мл середовища, до 1 млн лейкоцитів додавали 0,1 мл розчину). Через 24 год збирали надосадову рідину, змінювали рН до 2, потім через 48 год визначали рівень інтерферону в культуральній рідині. Згідно з результатами досліджень (табл. 1), інтерферонпродукуюча активність властива всім вітамінним препаратам фірми ФЕРРОСАН, однак найбільшою мірою — полівітамінам для дорослих (як з b-каротином, так і без нього) та вітаміну С.

Таблиця 1

Інтерферонстимулююча активність вітамінних препаратів з мікроелементами фірми ФЕРРОСАН (Данія) в культуральній рідині

Вітамінний препарат

Рівень інтерферону, од. акт.

МУЛЬТИ-ТАБС ACD КРАПЛІ ДЛЯ ДІТЕЙ 0–1 РОКУ

320

МУЛЬТИ-ТАБС ЖУВАЛЬНІ ТАБЛЕТКИ ПОЛІВІТАМІНІВ З МІНЕРАЛАМИ ДЛЯ ДІТЕЙ 1–4 РОКІВ

320

МУЛЬТИ-ТАБС ЖУВАЛЬНІ ТАБЛЕТКИ ПОЛІВІТАМІНІВ З МІНЕРАЛАМИ ДЛЯ ДІТЕЙ СТАРШЕ 4 РОКІВ ТА ДОРОСЛИХ

160

МУЛЬТИ-ТАБС ПОЛІВІТАМІНИ З МІНЕРАЛАМИ

640

МУЛЬТИ-ТАБС ПОЛІВІТАМІНИ З МІНЕРАЛАМИ ТА b-КАРОТИНОМ

640

МУЛЬТИ-ТАБС ВІТАМІН С

640

КОНТРОЛЬ ЛЕЙКОМАСИ

20

На підставі результатів дослідження проведено випробування комплексу вітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС® під час епідемії грипу 1997 року з метою його профілактики. Ця епідемія мала змішаний характер. На її початку виділяли вірус грипу А(H3N2), а у другій половині — вірус грипу В, а саме його штам В/Бейчжинг/184/93. За даними Українського центру грипу, ця епідемія тривала п’ять тижнів. Протягом цього періоду у 10 містах, де випробовували МУЛЬТИ-ТАБС®, на грип захворіло 5,1% від усього населення цих міст. Серед хворих 59% склали дорослі та підлітки, решта (41%) — діти віком до 14 років. У Києві тоді на грип захворіло 5,4% городян (56% — дорослі та підлітки, 44% — діти).

МУЛЬТИ-ТАБС® приймали працівники клініки КНДІЕІХ, які перебували у контакті із хворими на грип, та члени їх родин, у тому числі й діти.

Препарат призначали у дозі 1 таблетка на добу протягом 100 днів починаючи з кінця грудня 1996 року, тобто за місяць до очікуваної епідемії. МУЛЬТИ-ТАБС® приймали 160 дорослих та 55 дітей. Проаналізувавши результати епідеміологічних та клінічних досліджень, можна стверджувати, що рівень захворюваності на грип серед осіб, які приймали МУЛЬТИ-ТАБС®, був у 2,9 разу нижче серед дорослих та у 5,5 разу — серед дітей у порівнянні з групою контролю. Перебіг хвороби був менш тяжким і без ускладнень, тривалість основних клінічних симптомів грипу — коротшою.

Паралельно з клінічними дослідженнями вивчали вплив комплексу МУЛЬТИ-ТАБС® на показники протеїнового обміну: загальний білок, альбуміни, глобулінові фракції. Для цього відібрали 30 добровольців, які приймали препарат. Результати досліджень (табл. 2) засвідчили позитивну дію МУЛЬТИ-ТАБС®. Так, рівень загального білка протягом періоду вживання вітамінного комплексу (100 днів) підвищився на 7,28 г/л (максимальне збільшення — на 13,1 г/л), коефіцієнт альбуміни/глобуліни — на 0,24 за рахунок збільшення рівня альбумінів на 5,02%. Позитивні зміни відбулися з боку глобулінових фракцій: відзначено зниження рівня a1-, a2– та b-глобулінів, хоча статистично воно не було вірогідним. Водночас рівень g-глобулінів знизився більш суттєво — на 3,1% (максимально — на 5,3%). Такі зміни пов’язані з поліпшенням білоксинтезуючої функції печінки та зменшенням активності хронічних запальних процесів (холециститу, бронхіту, синуситу та ін.) під впливом вітамінного комплексу з мікроелементами МУЛЬТИ-ТАБС®.

Таблиця 2

Вплив вітамінних препаратів з мікроелементами МУЛЬТИ-ТАБСa на показники протеїнового обміну під час епідемії грипу 1997 року (M ± m, n = 30)

Показник протеїнового обміну

На початку дослідження

Через 100 днів вживання МУЛЬТИ-ТАБСa

р

Загальний білок, г/л

66,29 ± 1,81

73,57 ± 2,12

< 0,05

Альбуміни, %

50,04 ± 1,21

55,06 ± 1,30

< 0,05

Фракції глобулінів, %

a1

?

6,34 ± 0,41

?

5,73 ± 0,32

?

> 0,05

a2

9,55 ± 0,38

9,13 ± 0,29

> 0,05

b

13,10 ± 0,36

12,44 ± 0,41

> 0,05

g

21,01 ± 0,79

17,90 ± 0,73

< 0,05

Рівень імуноглобулінів класів А, М та G у сироватці крові досліджували в динаміці протягом курсу прийому комплексу вітамінів та мінералів МУЛЬТИ-ТАБС®. Суттєвого впливу препарату на рівень lgA та lgM (р > 0,05) не виявлено, рівень lgG підвищувався в середньому на 1,68 мг/мл (t > 1,0), залишаючись у межах норми. Тенденцію до підвищення рівня lgG у сироватці крові можна пояснити поліпшенням функціонування слизових оболонок кишечника.

Таким чином, за результатами досліджень, проведених у Київському НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, комплекс вітамінів з мінералами МУЛЬТИ-ТАБС® має високу інтерферонстимулюючу активність, регулярне його вживання поліпшує показники білкового обміну людини. Препарати МУЛЬТИ-ТАБС® можна рекомендувати як профілактичний засіб, який сприяє зниженню захворюваності на грип в епідемічний період, а у разі захворювання є важливим компонентом комплексного лікування грипу та його ускладнень.

Доктор медичних наук А.О. Руденко, кандидат медичних наук В.В. Кононенко, кандидат медичних наук Л.Г. Василенко, доктор медичних наук С.Л. Рибалко, кандидат медичних наук С.Т. Дядюн

Київський НДІ епідеміології та інфекційних хвороб
ім. Л.В. Громашевського МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті