Всеукраїнська громадська організація Фармацевтична асоціація УкраїниЛист від 08.04.2002 р. № 1/124

Голові Верховної Ради України
І.С. Плющу

Шановний Іване Степановичу!

Ураховуючи вимоги сьогодення, протягом останніх двох років фахівцями фармацевтичної галузі обговорювалися пропозиції стосовно змін і доповнень до окремих положень закону України «Про лікарські засоби». Проекти регулярно публікувалися у відомчих виданнях, засобах масової інформації, обговорювалися наприкінці 2001 року учасниками Колегії Міністерства охорони здоров’я України.

Незважаючи на це, 5–7 березня 2002 року до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради було внесено законопроект за № 9050 з аналогічною назвою, який за змістом у повному обсязі не відповідає попереднім напрацьованим законопроектам, тобто фактично це нова редакція чинного закону України «Про лікарські засоби».

Розробник нового законопроекту невідомий, оскільки вніс його на розгляд Верховної Ради в порядку законодавчої ініціативи народний депутат України П.О. Порошенко, який не є спеціалістом у галузі медицини та фармацевтики.

З положенням законопроекту № 9050 не було ознайомлено фахівців фармацевтичної та медичної галузі, а щодо змісту, то не враховано суттєві зауваження Міністерства фінансів України. Законопроект не розглядався у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства, про що свідчать стенограми пленарних засідань Верховної Ради від 5–7 березня 2002 року.

Результати ознайомлення з текстом вказаного законопроекту свідчать про те, що він містить принципові недоліки. Окремі його положення протирічать чинному законодавству, принципам загальноприйнятої європейської та міжнародної практики в частині створення, виробництва, контролю, стандартизації, сертифікації та інспектування лікарських засобів.

Поспішне прийняття неузгодженого Закону негативно впливатиме на розвиток фармацевтичної галузі, створюватиме умови для поширення корупційних явищ у фармацевтичному секторі економіки, погіршить фінансовий стан підприємств — виробників вітчизняних лікарських засобів, що може призвести до повної зупинки їх.

Прошу Вас, шановний Іване Степановичу, згідно з регламентом Верховної Ради, прийняти відповідне рішення щодо розгляду законопроекту № 9050 у повторному першому читанні після широкого обговорення його положень фахівцями професійних громадських організацій, які здійснюють діяльність у фармацевтичному секторі, а також зацікавленими керівниками і спеціалістами фармацевтичної галузі.

З повагою,
Президент Фармацевтичної асоціації України

Ю.П. Спіженко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті