Що можуть і чого не можуть пожежники

Позвонив в редакцию «Еженедельника Аптека», вы можете спросить о том, что вас интересует. Ответы на наиболее актуальные вопросы будут напечатаны на страницах еженедельника. Вопросы можно также передать факсом или электронной почтой.

Тел./факс: (044) 569-44-60 (многоканальный)
E-mail: [email protected]

?

Що можуть і чого не можуть пожежники

Серед довгенького переліку контролюючих органів чільне місце посідають «герої-рятівники» — державна пожежна охорона. Зустріч з пожежниками можлива, а іноді й необхідна на різних етапах здійснення підприємницької діяльності, починаючи з отримання дозволу органів державного пожежного нагляду на початок роботи новостворених підприємств і закінчуючи повсякденною діяльністю.

у своїх взаєминах із суб’єктами підприємницької діяльності пожежники керуються законами України «Про пожежну безпеку», «Про охорону праці», Указом Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності», підзаконними нормативними актами.

Отже, згідно з законом «Про пожежну безпеку» пожежники (йдеться про державних пожежних інспекторів) мають право:

— проводити в будь-який час у присутності власника чи його представника пожежно-технічні обстеження і перевірки підприємств, установ, організацій, будівель, споруд, новобудов та інших підконтрольних об’єктів незалежно від форм власності, одержувати від власника необхідні пояснення, матеріали та інформацію;

— видавати та надсилати керівникам центральних органів державної виконавчої влади, структурних підрозділів Ради Міністрів Республіки Крим, місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого та регіонального самоврядування, керівникам та іншим посадовим особам підприємств, установ та організацій, а також громадянам обов’язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення недоліків та порушень правил пожежної безпеки. У разі порушення правил пожежної безпеки, що створює загрозу виникнення пожежі або перешкоджає її гасінню та евакуації людей, а також за відсутності систем і засобів протипожежного захисту — припиняти чи забороняти роботу підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатацію будівель, споруд, окремих приміщень, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, проведення пожежнонебезпечних робіт, дію виданих дозволів на право проведення робіт;

— здійснювати контроль за виконанням протипожежних вимог, передбачених стандартами, нормами та правилами, під час проектування (вибірково), будівництва, реконструкції, розширення чи технічного переоснащення, капітального ремонту підприємств, будівель, споруд та інших об’єктів. У разі виявлення порушень — забороняти до їх усунення випуск і застосування проектів, зупиняти проведення будівельно-монтажних робіт та вносити пропозиції щодо припинення фінансування цих робіт;

— притягати до адміністративної відповідальності посадових осіб, інших працівників підприємств, установ, організацій та громадян (фактично органи державного пожежного нагляду можуть застосовувати адміністративні стягнення лише по трьом статтям Кодексу про адміністративні правопорушення: за порушення правил пожежної безпеки на транспорті; за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки; за використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння, невиконання приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду або створення перешкод для їх діяльності);

— застосовувати штрафні санкції до підприємств, установ та організацій за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, невиконання розпоряджень (приписів) посадових осіб органів державного пожежного нагляду.

За загальним правилом, якого формально мають дотримуватися всі державні службовці, але яке на практиці майже не застосовується, посадові особи органів державного пожежного нагляду несуть відповідальність за неналежне виконання покладених на них обов’язків.

Слід зважати також на те, що органи державного пожежного нагляду є і органами державного нагляду за охороною праці (в частині контролю за дотриманням правил пожежної безпеки). Як і на інші контролюючі органи, на Державний департамент пожежної охорони (саме таку офіційну назву має уповноважений орган державної влади з питань пожежної безпеки) розповсюджується дія Указу Президента «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності», отже, він має право на проведення перевірок. Зазначеним Указом прямо передбачено, що позапланові перевірки щодо дотримання суб’єктами підприємницької діяльності пожежної безпеки не провадяться, якщо суб’єкт підприємницької діяльності уклав договір страхування цивільної відповідальності перед третіми особами щодо відшкодування наслідків можливої шкоди. (Тобто, якщо у вас є такий договір, ви захищені від несподіваної появи пожежного інспектора. Принаймні, ви маєте повне право не допустити проведення перевірки, якщо за десять днів до проведення перевірки вам не було направлене повідомлення.) Указом також передбачено недопущення пожежного інспектора до проведення перевірки у випадку його відмови розписатись у журналі перевірок.

Отже, можна впевнено сказати, що пожежники (як, власне, й інші державні органи) не такі страшні, як їх малюють, якщо ви чітко знаєте, що можуть і чого не можуть у вас вимагати, та маєте кваліфікованого юридичного радника.

Юридична фірма «Ілляшев та Партнери»
офіційний сайт www.attorneys.com.ua

тел.: 8 (044) 246-56-90, 246-56-91,
8 (0572) 175-497

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті