Т-ФЕДРИН – ефективний препарат для лікування захворювань, що супроводжуються бронхіальною обструкцією

На сьогодні на фармацевтичному ринку України представлений різноманітний асортимент вітчизняних і зарубіжних лікарських засобів для лікування захворювань, що супроводжуються синдромом бронхіальної обструкції. Одним із таких препаратів є Т-ФЕДРИН. Раніше Т-ФЕДРИН № 30 виробляла компанія «Елегант Індія» (Індія) і протягом тривалого часу поставляла його в Україну. Однак тепер, після його перереєстрації в Україні (реєстраційне посвідчення № Р.03.02/04518 від 21.03.02), препарат у формі таблеток № 50 у пластмасових флаконах випускає Київська філія Інституту фармакології та токсикології АМН України з in bulk, що поставляє компанія «Елегант Індія». Це дозволяє істотно знизити ціну на цей препарат і зробити його доступнішим для широкого кола споживачів, що немаловажно з точки зору фармакоекономіки.

Т-ФЕДРИН застосовують при лікуванні хронічних обструктивних захворювань легень, для купірування і профілактики приступів бронхіальної астми та при інших патологічних станах, що супроводжуються синдромом бронхообструкції. За своїм складом Т-ФЕДРИН — комбінований лікарський засіб, 1 таблетка якого містить 100 мг теофіліну, 12 мг ефедрину гідрохлориду і 10 мг фенобарбіталу. Теофілін, що належить до групи метилксантинів, за рахунок пригнічення активності фосфодіестерази сприяє накопиченню циклічного аденозинмонофосфату (цАМФ) у гладком’язових клітинах бронхів, що зумовлює розвиток вираженого бронхолітичного ефекту. При прийомі всередину терапевтичний рівень теофіліну в крові досягається через 1–1,5 год і зберігається протягом 6–12 год. Ефедрин, що входить до складу препарату, є симпатоміметичним аміном, що збуджує різні типи a– і b2-адренорецепторів, а також спричинює бронходилатацію за рахунок стимуляції b2-адренорецепторів бронхів. Ефедрину гідрохлорид добре абсорбується. Після перорального прийому дія починається протягом ? 1 год, максимальний ефект досягається через 1 год і триває в середньому близько 4 год (2–8 год). Доза ефедрину гідрохлориду для купірування бронхоспазму залежить від індивідуальної чутливості до нього хворого і коливається від 0,0125 до 0,05 г. Максимальна разова доза — 0,05 г, добова — 0,15 г. Фенобарбітал введено до складу Т-ФЕДРИНУ з метою забезпечення м’якої та тривалої седативної дії. Це необхідно для корекції психоемоційного стану пацієнта з бронхообструктивним синдромом різного генезу. Седативний ефект розвивається через 20–60 хв і продовжується протягом 6–10 год.

Усі компоненти препарату Т-ФЕДРИН легко і цілком всмоктуються у травному тракті. Ефедрин майже цілком виводиться з організму із сечею в незміненому вигляді разом із незначною кількістю метаболітів, що утворюються в печінці. Період напіввиведення ефедрину становить 3–6 год. Фенобарбітал майже на 45% зв’язується з білками плазми крові і лише частково метаболізується в печінці. Близько 25% дози фенобарбіталу виводиться із сечею в незміненому вигляді. Період його напіввиведення становить 90–100 год. Теофілін, який наявний у складі Т-ФЕДРИНУ, метаболізується в печінці з утворенням неактивних метаболітів. Теофілін і продукти його метаболізму виділяються з організму переважно нирками.

Т-ФЕДРИН призначають дорослим всередину по 1/2–1 таблетці 1 раз на добу вранці чи вдень. У тяжких випадках при сильних нападах дозу можна підвищити до 5 таблеток у 2–3 прийоми. Дітям віком від 3 до 5 років препарат призначають по 1/4–1/2 таблетки, а від 6 до 12 років — по 1/2–1 таблетці 1 раз на добу. Можливі такі побічні ефекти, як біль в епігастральній ділянці, нудота, блювання, диспепсичні явища, тремор, серцебиття, безсоння, утруднення сечовипускання. При їх появі прийом Т-ФЕДРИНУ необхідно припинити. Препарат не рекомендується приймати протягом тривалого часу. Т-ФЕДРИН протипоказаний дітям віком до 3 років, у період вагітності та годування груддю, при безсонні, артеріальній гіпертензії, атеросклерозі, органічних захворюваннях серця, гіпертиреозі, глаукомі, захворюваннях печінки (гепатит) і при підвищеній чутливості до компонентів препарату. Не рекомендується призначати Т-ФЕДРИН у поєднанні з препаратами, що містять резерпін, метилдопу, грізеофульвін, доксициклін, літій. Циметидин, алопуринол, пероральні контрацептиви, пропранолол, ципрофлоксацин, еритроміцин і олеандоміцин підвищують концентрацію теофіліну в сироватці крові, а рифампіцин — знижує її. Одночасний прийом Т-ФЕДРИНУ та фенітоїну може зумовити зниження концентрації одного чи обох препаратів у сироватці крові внаслідок посилення метаболізму в печінці. Під час прийому Т-ФЕДРИНУ може знижуватися здатність до концентрації уваги, що необхідно враховувати при керуванні транспортом чи виконанні роботи, що потребує підвищеної уваги. У разі передозування препарату можливі епілептичні напади, блювання. Лікування зводиться до промивання шлунка і проведення симптоматичної терапії.

Т-ФЕДРИН необхідно зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці. Термін зберігання — 3 роки. Препарат відпускається за рецептом.

Комбінований препарат Т-ФЕДРИН має такі переваги: впливає на різні ланки патологічного процесу при синдромі бронхіальної обструкції, доступний за ціною і відповідає стандартам якості лікарських препаратів, прийнятим в Україні та за кордоном.

За матеріалами, наданими компанією «Елегант Індія»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Т-ФЕДРИН: дышать полной грудью!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті