Акциз на спирт: ставки зроблено

Питання підвищення акцизного збору на спирт етиловий та введення ПДВ на лікарські засоби і вироби медичного призначення хвилювали практично всіх операторів українського фармацевтичного ринку протягом усього минулого року. Постановою Кабінету Міністрів України № 1949 від 17.12.2003 р. «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» було врегульовано питання ПДВ, однак навіть зважаючи на прийняття постанови КМУ № 2077 від 30.12.2003 р. «Про затвердження Порядку компенсації у 2004 році виробникам — суб’єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1 січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів» питання акцизу на спирт етиловий залишилось відкритим. Зараз є підстави вважати його вирішеним: 5 лютого 2004 р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік», відомий як законопроект № 4000-1, згідно з яким ставка акцизного збору на  спирт етиловий для виробників фармацевтичної продукції та для закладів охорони здоров’я залишається на рівні 2,0 грн. за 1 л. Закон набуде чинності після підписання його Президентом України (текст Закону див. на сайті Верховної Ради www.rada.gov.ua). Прокоментувати рішення парламенту ми попросили народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Павла Жебрівського.

Павло Жебрівський, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства

— Насамперед слід відзначити, що Закон України «Про Державний бюджет України на 2004 рік», в якому було передбачено ПДВ на реалізацію лікарських засобів та нову ставку акцизного збору на спирт етиловий, було прийнято у другому читанні та в цілому без урахування низки поправок народних депутатів. Зауваження депутатів до законопроекту стали основою для прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік». За цим Законом, зокрема, залишається пільгова ставка акцизного збору на спирт етиловий для фармацевтичних підприємств і закладів охорони здоров’я. Якщо звернутися до історії цього питання, то у 2002 р. ставка акцизного збору для споживачів цих категорій становила 0,12 грн. З 2003 р. її було підвищено до 2,0 грн. Згідно із Законом України «Про Держаний бюджет України на 2004 рік» з 1 січня 2004 р. ставка акцизного збору досягла 16,0 грн. за 1 л, причому пільги для фармацевтичних підприємств та медичних закладів було скасовано. Наш комітет вважає, що такий підхід невиправданий. Акциз на спирт, якщо можна так сказати, — це плата за задоволення. Невже ж ми можемо вважати ліки тим товаром, який використовують для задоволення? Ліки — це продукт, який використовується виключно для збереження здоров’я, тому не можна прирівнювати його до алкогольних напоїв.

Підвищення ставки акцизного збору мало б дуже багато негативних наслідків, серед яких — подорожчання ліків і загроза розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі. Наприклад, у Росії та Білорусі діє нульова ставка акцизного збору на спирт етиловий для фармацевтичних підприємств. Тому підвищення її призвело б до того, що продукція вітчизняних виробників стала б неконкурентоспроможною, а сусіди витіснили б українські підприємства з багатьох ділянок «рідного» ринку. До того ж чимало невеликих підприємств втратили б можливість працювати, бо з урахуванням нової ставки акцизного збору їхніх оборотних коштів було б недостатньо для придбання спирту. Також слід зазначити, що ріст обсягів споживання спирту етилового фармацевтичними підприємствами, що виробляють саме ліки, відповідав росту обсягів виробництва в цілому. Значне збільшення споживання спостерігалося лише за рахунок підприємств, які виготовляють лікарські засоби у формі бальзамів та тих, які фасують спирт етиловий для медичних закладів.

З урахуванням багатьох аргументів Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік», яким змінено деякі положення Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої». Отже, порядок отримання спирту етилового фармацевтичними підприємствами визначено таким самим, що й у 2003 р., крім тих, що виготовляють лікарські засоби у формі бальзамів. Вважаю таке рішення компромісним: на мою думку, яка, до речі, відображена в проекті поправки до Закону «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий…», ставка акцизного збору на спирт етиловий для фармацевтичних підприємств взагалі може бути нульовою.

— Чи не виникне юридичної колізії між положеннями Законів «Про Державний бюджет України на 2004 рік» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України…»?

— З цього приводу ми проводили консультації з представниками парламентських комітетів та Кабінету Міністрів України. Висновок один — податківці керуватимуться положеннями законів з оподаткування. Водночас невдовзі буде внесено відповідні зміни до Закону України «Про державний бюджет на 2004 рік».

— Яке рішення прийнято стосовно ПДВ на лікарські засоби?

— Законом «Про внесення змін…» змінено і «Закон про податок на додану вартість». Від ПДВ звільняються поставки зареєстрованих і допущених до застосування в Україні лікарських засобів і виробів медичного призначення (в тому числі аптечними закладами) згідно з переліком, що визначається постановою Кабінету Міністрів за погодженням з профільним комітетом Верховної Ради. Зважаючи на те, що на цей час фактично всі лікарські засоби, які внесено до Державного реєстру, звільнено від сплати ПДВ, така редакція має велике значення, оскільки ставить певну перепону щодо можливого обмеження переліку ліків, на які поширюється пільга. Також дуже важливо, що в новій редакції статті Закону «Про податок на додану вартість» пільгове оподаткування, як і раніше, поширюється на аптечні заклади. Справа в тім, що в Законі використовується термін «поставка», який згідно з новим Цивільним кодексом являє собою передачу товару від однієї юридичної особи іншій юридичній особі. Як відомо, аптечні заклади передають товар від юридичної особи (аптеки) фізичній (споживачеві), тобто фактично здійснюють не поставку, а продаж товару. Тому внесення аптечних закладів до нової редакції ст. 5.1.7 Закону України «Про податок на додану вартість» відкриває можливість цим закладам не випасти з правового поля і користуватися пільгами щодо ПДВ.

— Існує питання щодо оподаткування лікарських засобів, які виготовляються в аптеках за екстемпоральною рецептурою. Чи перебуває ця проблема в полі зору народних депутатів?

— Звісно, це питання слід вирішувати. Оскільки ліки, які виготовляються в аптеках за рецептом лікаря, допущені до застосування в Україні і мають статус лікарських засобів, їх реалізація також повинна бути звільнена від сплати ПДВ. Якщо аптека виготовляє ліки, має ліцензію на цей вид діяльності, то слід вважати її, хоча й маленьким, але постачальником фармацевтичної продукції. Можливо, доцільно внести до нової редакції Закону України «Про лікарські засоби» норму, яка встановила б, що ліки, які виготовляються за рецептом лікаря, мають такий самий статус, що й внесені до Державного реєстру.

— До речі, на якому етапі робота над  новою редакцією Закону «Про лікарські засоби»?

— У четвер, 12 лютого, на засіданні Комітету розпочнеться постатейне обговорення проекту цього Закону, підготовленого до другого читання. Нам належить розглянути дуже багато пропозицій та узгодити остаточний варіант. Комітет має намір відпрацювати компромісний варіант Закону, який відповідав би сучасним потребам вітчизняної фармації та сприяв її подальшому розвитку в напрямку інтеграції з Європейським Союзом. Якщо такий компроміс буде знайдено, то вже в квітні цього року нову редакцію Закону буде представлено у Верховну Раду для другого читання. n

Вікторія Матвєєва, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті