Символ аптеки — зелений хрест

1 грудня 2004 р. було затверджено наказ Міністерства охорони здоров’я України № 590 «Про затвердження опису зовнішнього сигнального покажчика аптечного закладу та його структурного підрозділу» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 8 грудня 2004 р. за № 1563/10162). Віднині аптеки отримали свій символ — зелений хрест. Прокоментувати наказ, а також останні зміни до нормативної бази ми попросили заступника міністра охорони здоров’я — голову Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, Головного Державного інспектора з контролю якості лікарських засобів Михайла Пасічника.

— Хотів би нагадати, що постановою Кабінету Міністрів України № 1570 від 17 листопада 2004 р. було затверджено Правила торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах (прим. ред. — «Щотижневик АПТЕКА» № 46 (467) від 29.11.2004 р.) У тексті Правил передбачено ряд норм, які має встановити Міністерство охорони здоров’я. Зокрема, МОЗ визначає:

  • опис зовнішнього сигнального покажчика, який повинен мати аптечний заклад та його структурний підрозділ;
  • перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи (прим. ред. — затверджено наказом МОЗ від 26.11.2004 р. № 577, «Щотижневик АПТЕКА» № 48 (469) від 13 грудня 2004 р.);
  • загальні та специфічні умови зберігання лікарських засобів відповідно до їх складу, фізико-хімічних властивостей, впливу навколишнього середовища та інших факторів, яких має дотримуватись суб’єкт господарювання;
  • переліки лікарських засобів, які можуть реалізуватись у фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктах, лікарських амбулаторіях у сільській місцевості у разі відсутності аптеки;
  • обов’язковий мінімальний асортимент лікарських засобів, який повинен забезпечувати суб’єкт господарювання, що провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами (прим. ред. — затверджено наказом МОЗ № 569 від 25.11.2004 р., зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 3 грудня 2004 р. за № 1537/10136 р.; «Щотижневик АПТЕКА» № 48 (469) від 13 грудня 2004 р.);
  • вимоги до оформлення рецептів та замовлень лікувально-профілактичних закладів, строки їх дії та зберігання;
  • вимоги до виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки;
  • кваліфікаційні вимоги до персоналу;
  • загальні та специфічні умови зберігання лікарських засобів (отруйних, наркотичних, сильнодіючих, вогненебезпечних, термолабільних та інших, лікарської рослинної сировини) відповідно до їх складу, фізико-хімічних властивостей, впливу навколишнього середовища та інших факторів.

На виконання п. 8 Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах, наказом МОЗ № 590 від 1 грудня 2004 р. затверджено опис зовнішнього сигнального покажчика аптечного закладу та його структурного підрозділу. Зовнішній сигнальний покажчик аптечного закладу та його структурного підрозділу має стати символом, який вказує на належність аптечного закладу та його структурного підрозділу до закладів охорони здоров’я України. Важливо зазначити, що такий покажчик не є рекламою, тому окремих дозволів на його розміщення отримувати не потрібно.

Михайло Пасічник

Михайло Пасічник

За своїм виглядом зовнішній покажчик є рівностороннім хрестом зеленого кольору. У центрі хреста розташовується зображення білого кольору чаші зі змією, яка її обвиває. Наказом встановлені габаритні розміри зовнішнього сигнального покажчика, який повинен бути не менше 400 мм.

Сигнальний покажчик розміщується на фасаді будівлі аптечного закладу та його структурного підрозділу, перпендикулярно до стіни, на якій він кріпиться. Покажчик повинен освітлюватись у темний час доби.

Щодо зовнішнього оформлення аптечного закладу, слід нагадати про те, що правила торгівлі встановлюють вимогу наявності вивіски із зазначенням відповідної назви закладу («Аптечний склад (база)», «Аптека», «Аптечний пункт», «Аптечний кіоск»). Вивіска повинна бути на фасаді будівлі, де розміщується аптечний заклад та його структурний підрозділ, вона не вважається рекламою. Крім того, біля входу до аптечного закладу на видному місці має бути інформація про суб’єкта господарювання та власника або уповноваженого ним органу, режим роботи закладу із зазначенням адреси чергової (цілодобової) та найближчої аптеки.

Для встановлення символу у суб’єктів господарювання є час до 1 червня 2005 р. Після цієї дати при проведенні планових та позапланових перевірок дотримання ліцензіатами ліцензійних умов Державна служба буде перевіряти наявність зовнішнього сигнального покажчика на фасаді аптечних закладів та їх структурних підрозділів.

Зовнішній сигнальний покажчик стає символом аптечного закладу, тому не виключена можливість його більш широкого використання у господарській діяльності. Зараз у Державній службі опрацьовується питання про порядок використання символу зеленого хреста. n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті