Обкладення 7% ПДВ ліків для клінічних досліджень: за крок до остаточного результату

Обкладення 7% ПДВ ліків для клінічних досліджень: за крок до остаточного результату4 серпня 2015 р. за ініціативи Європейської Бізнес Асоціації було проведено круглий стіл з представниками Державної фіскальної служби (далі — ДФС), МОЗ України та ДП «Державний експертний центр МОЗ України» на тему «Оподаткування податком на додану вартість лікарських препаратів, що ввозяться для проведення клінічних досліджень».

На сьогодні ще не всі питання врегульовано в оподаткуванні під час ввезення препаратів для досліджень — близько 30% поставок усе ще здійснюються за основною ставкою 20% ПДВ, — митні ограни відмовляють у застосуванні визначеної законом 7% ставки.

Чому так відбувається? Які причини відмови у застосуванні 7% ставки ПДВ? І яким чином можна забезпечити 100% виконання норм Податкового кодексу України? Ці питання стали ключовими для обговорення в рамках круглого столу. У ході зустрічі державним органам та індустрії вдалося дійти згоди щодо цих ключових моментів, і, як результат, було вирішено видати лист-роз’яснення митним органам, у якому зазначити, які документи підтверджують ввезення та враховуються митницею, перелік поточних досліджень та механізм комунікації МОЗ та ДФС.

Індустрія сподівається, що таке роз’яснення допоможе остаточно вирішити всі неузгодженості.

Клінічні дослідження (випробування) — це відносно нова галузь охорони здоров’я для України. Вони проводяться в нашій країні лише з 1996 р. Для прикладу в США їх було започатковано ще в 1932 р. Незважаючи на це, більше декількох десятків тисяч пацієнтів нашої держави вже отримали змогу пройти безкоштовну діагностику та обстеження в рамках випробувань. І, що найбільш важливо, їм було надано можливість лікуватися за найсучаснішими інноваційними технологіями, що часто є єдиним шансом на порятунок та продовження життя.

90% усіх досліджень в Україні проводяться за ініціативи міжнародних спонсорів. Тому постає потреба в імпорті всіх необхідних матеріалів, включаючи лікарські засоби, медичні вироби та обладнання, з різних країн світу для надання українським пацієнтам. І уже на цьому етапі виникають перші труднощі — завищення митної вартості, затягування процесу розмитнення, застосування основної 20% ставки ПДВ замість чинної для цієї сфери — 7%. Стикаючись з такими процедурами, які часто-густо є надто зарегульованими та бюрократичними, а іноді й включають елементи саботажу та корупції, міжнародні компанії переносять свої дослідження в сусідні країни (наприклад Польщу, Угорщину, Румунію), у яких створено сприятливі умови для розвитку досліджень та залучення нових інвестицій. Керівництво цих держав, на відміну від українського, розуміє, яку користь для пацієнтів та який матеріальний вклад в охорону здоров’я приносить ця галузь.

Першим кроком України для створення сприятливого інвестиційного клімату у сфері клінічних досліджень стало прийняття у 2014 р. пільгової ставки ПДВ (7%) для препаратів та обладнання, що використовуються в клінічних випробуваннях. Хоча ця ставка й була прийнята ще у квітні 2014 р., на практиці її почали застосовувати лише в травні 2015 р. — державним органам знадобилося більше року, щоб внести зміни у 2 накази МОЗ та узгодити нову процедуру.

Асоціація дякує учасникам круглого столу за конструктивні ідеї, плідне обговорення та напрацювання спільного рішення для вирішення цієї проблеми.

За матеріалами, наданими Європейською Бізнес Асоціацією
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті