Ліки для хворих на діабет

У Міністерстві охорони здоров’я 29 серпня 2005 р. відбулася прес-конференція міністра Миколи Поліщука, в ході якої висвітлювались питання медикаментозного забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет. За даними МОЗ в 2004 р. серед дорослого населення зареєстровано 961,2 тис. хворих на цукровий діабет. Також в Україні нараховується близько 2,4 тис. хворих (в тому числі 203 дітей до 18 років) на нецукровий діабет.

Централізоване забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну здійснюється в нашій державі відповідно до Комплексної програми «Цукровий діабет». Для виконання цієї програми в 2005 р. з Державного бюджету було виділено 163 млн грн., з місцевих бюджетів — більше 25 млн грн. Станом на 29 серпня 2005 р. за рахунок бюджетних коштів на тендерній основі було закуплено препаратів інсуліну на суму 100,8 млн грн., зокрема виробництва ЗАТ «Індар» — на суму 59,4 млн грн., ВАТ «Фармак» — 18,3 млн грн., «Санофі–Авентіс» — 2,8 млн грн., «Ново Нордіск» — 17,8 млн грн., «Елі Ліллі» — 2,3 млн грн. Водночас за рахунок коштів місцевих бюджетів закуповувались цукрознижувальні препарати для перорального застосування, забезпеченість якими становить 15–35%. Також проведено централізовану закупівлю засобів самоконтролю: комплектів витратних матеріалів (тест-смужок та скарифікаторів) до індивідуальних глюкометрів на суму 9,4 млн грн., візуальних тест-смужок для визначення рівня глюкози крові у хворих в умовах медичних закладів на суму 1,5 млн грн. М. Поліщук зазначив, що для удосконалення надання медичної та медикаментозної допомоги створюється Національний реєстр хворих на цукровий діабет.

Потребу у необхідних препаратах хворих на нецукровий діабет за наявності коштів місцевих бюджетів забезпечують управління охорони здоров’я облдержадміністрацій. Нецукровий діабет — захворювання, яке пов’язано з недостатнім виробленням гормону вазопресину у задній частці гіпофіза людини, що супроводжується підвищеною спрагою та значним збільшенням діурезу (до 10–12 л сечі на добу). Пацієнтам з нецукровим діабетом проводять замісну гормональну терапію аналогами вазопресину. Партію одного з таких препаратів — Н-десмопресину — під час прес-конференції передала у вигляді гуманітарної допомоги МОЗ України фармацевтична компанія «Фалбі» — 8 тис. упаковок на суму 670 тис. грн. Така кількість дозволить забезпечити лікування усіх дітей, які перебувають на диспансерному обліку з приводу нецукрового діабету, та частину потреб дорослих хворих.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті