Забезпечення пацієнтів наркотичними знеболювальними під загрозою зупинки — Спілка працівників фармації

Забезпечення пацієнтів наркотичними знеболювальними під загрозою зупинки: Спілка працівників фармаціїГромадська організація «Спілка працівників фармації» направила лист Прем’єр-міністру України у зв’язку з зупинкою ліцензування обігу наркотичних та психотропних препаратів. Наразі термін дії відповідних ліцензій у закладів охорони здоров’я закінчується.

Раніше редакція нашого видання повідомляла, що центральні органи виконавчої влади, що припиняються відповідно до постанови КМУ від 10.09.2014 р № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», продовжують здійснювати повноваження та функції у певних сферах до завершення здійснення заходів щодо створення нових центральних органів виконавчої влади.

Шановний Арсенію Петровичу!

Громадська організація «Спілка працівників фармації» висловлює глибоку занепокоєність ситуацією, що склалась навколо ліцензування діяльності закладів охорони здоров’я у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та звертається до Вас із закликом вжити негайних заходів для вирішення ситуації.

У зв’язку з набуттям чинності 26.08.2015 р. постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 р. № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі — Постанова КМУ № 609), якою визначено, що Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками є органом з питань ліцензування виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) та культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку визначено склалася катастрофічна ситуація у сфері обігу ліків, зокрема, наркотичних.

Незважаючи на те, що Кабінет Міністрів України визначив Державну служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками новим органом ліцензування з питань обігу лікарських засобів, в тому числі наркотичних, дана служба наразі не створена, повноваження її не визначені.

На адресу ГО «Спілка працівників фармації» почала надходити інформація від закладів охорони здоров’я щодо закінчення терміну дії ліцензій на обіг наркотичних засобів. Такі заклади охорони здоров’я вже не мають права забезпечувати наркотичними і психотропними лікарськими засобами пацієнтів, адже за таку діяльність для посадових осіб закладів передбачена кримінальна відповідальність.

Найстрашнішим є той факт, що без належних психотропних засобів та знеболювальних наркотичних препаратів залишаються пацієнти – онкохворі, психічно хворі та інші важкі групи пацієнтів.

Вважаємо, що уряд країни є відповідальним за життя та долю таких пацієнтів, адже ліцензування обігу наркотичних, психотропних лікарських засобів є критично важливим аспектом охорони здоров’я.

Враховуючи вищевикладене, професійна громада переконливо просить Вас вжити термінових заходів для врегулювання вказаних питань.

З повагою

О.М. Стецюк, заступник голови

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті