Відкритий лист фармацевтичних спеціалістів чернігівщини до Аасоціації фармацевтичних виробників України

Забезпечення належної якості лікарських засобів, що реалізують населенню та лікувально-профілактичним закладам, — найголовніше завдання всіх операторів фармацевтичного ринку. На сьогодні система державного контролю на всіх етапах обігу лікарських засобів спрямована на попередження будь-якої можливості щодо появи неякісного лікарського засобу на фармацевтичному ринку. Тоді як практична діяльність показує, що мають місце непоодинокі випадки виявлення в аптеках та на аптечних складах лікарських засобів, які не відповідають стандартам якості. Це переконливо доводить необхідність удосконалення системи державного контролю якості лікарських засобів. Особливо актуальною ця проблема є для аптечних закладів, які незахищені законодавчо і найчастіше відповідають за невідповідність вимогам, встановленим у нормативній документації та параметрам у сертифікатах якості виробника при проведенні лабораторних аналізів лікарських засобів, відібраних у суб’єктів господарювання при інспектуванні територіальними інспекціями з контролю якості лікарських засобів.

У практичній площині контрапунктом усієї системи GMP, всього фармацевтичного виробництва є забезпечення конкретної відповідальності за якість кожної серії лікарського засобу.

Тому в процесі здійснення контролю якості лікарських засобів при оптовій та роздрібній торгівлі ними, а також на різних етапах їх обігу одним із найважливіших параметрів, який постійно контролюється — є номер серії на упаковці лікарського засобу. Тому практично в усіх аптеках і на складах ведеться посерійний облік усіх лікарських засобів. Враховуючи необхідність постійного посерійного контролю за лікарськими засобами дуже актуальним є питання чіткого нанесення номеру серій на упаковках лікарських засобів.

На жаль, значна кількість як вітчизняних, так і іноземних виробників наносять позначення номеру серії на упаковки невиразно, дуже малого розміру, нечітко. Це ускладнює роботу по його перевірці при отриманні лікарського засобу і при подальшому обізі, навіть призводить до непоодиноких випадків помилок.

Із огляду на вищесказане звертаємося з проханням до виробників лікарських засобів забезпечити чітке, виразне нанесення номерів серій на упаковках.

При цьому також слід врахувати, що штрих-код не вирішує проблеми, оскільки позначення серії в ньому не передбачено.

Президент Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників С.В. Пасталиця

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті