10 років фармфакультету НМУ імені О.О. Богомольця

5 грудня 2007 р. фармацевтичний факультет Національного медичного університету (НМУ) ім. О.О. Богомольця відзначав свій перший ювілей — 10 років з дня заснування. Зібравшихся у святково прибраній залі викладачів та студентів привітали перший заступник міністра охорони здоров’я України, член-кореспондент АМН України, професор Олександр Біловол, заступник директора департаменту кадрової політики, освіти та науки, начальник відділу освіти МОЗ України, доктор медичних наук, професор Олександр Волосовець, ректор НМУ ім. О.О. Богомольця, член-кореспондент АМН України, професор Віталій Москаленко, проректори і декани факультетів НМУ, завідувач кафедри організації та економіки фармації НМАПО ім. П.Л. Шупика, професор Микола Пономаренко, заступник директора представництва «Гедеон Ріхтер» Володимир Боріщук, генеральний директор компанії «Гедеон Ріхтер — Укрфарм» Андрій Бабський, керівник департаменту реєстрації фармацевтичних препаратів Тетяна Набок та директор з якості лікарських засобів ТОВ «Фарма Старт» Олена Зіміна, керівник підрозділу «Байер Шерінг Хелскеар Україна» Йохен Рубі, медичний директор компанії «Байер Шерінг Фарма» Марія Зимовець, головний фахівець по роботі з персоналом компанії «Серв’є Україна» Ольга Марухно, начальник служби зовнішнього розвитку ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Зоя Перемот, заступник генерального директора, начальник департаменту управління персоналом КП «Фармація» м. Києва Жанна Серкіс та багато інших.


Олександр Біловол Олександр Біловол особисто подякував керівництву університету, фармацевтичного факультету, всій студентській молоді за можливість бути причетним до такої визначної події — святкування 10-річного ювілею фармацевтичного факультету НМУ ім. О.О. Богомольця.

— Я завжди з великим задоволенням приймаю запрошення цього унікального колективу, яким пишається наша вітчизняна освіта і медицина. Користуючись нагодою, хотів би подякувати таким патріархам фармацевтичної науки і освіти, як Іван Чекман, Дмитро Волох, Михайло Сятиня, Юрій Губський, привітати нашу прекрасну студентську молодь, яка сьогодні має чудові умови для навчання, самовдосконалення та професійного зростання. Й умови ці створені високопрофесійним колективом фармацевтичного факультету. Особливо велику подяку я хотів би висловити декану факультету Ірині Володимирівні Ніженковській за її величезний ентузіазм та відданість справі. Саме вона створила такий згуртований, професійний колектив і надалі продовжує робити все можливе для розвитку фармацевтичної освіти в Україні, — зазначив О. Біловол.

Олександр Волосовець Віталій Москаленко Далі Олександр Волосовець зачитав наказ про нагородження викладачів факультету почесними грамотами МОЗ України за багаторічну сумлінну працю та значний особистий внесок в розвиток медичної освіти і науки, підготовку кваліфікованих кадрів, високий професіоналізм, відданість справі та активну громадянську позицію, а Віталій Москаленко вручив викладачам подяки мера Києва Леоніда Черновецького.

— Без фармацевтичного факультету не було б і повноцінного медичного університету, наш факультет — як дитина, яка тільки-но пішла в школу. Попереду — велике професійне життя, але можна констатувати, що перші зроблені ним кроки дуже вдалі й серйозні. Хочу побажати всім здоров’я, успіхів, і щоб наш факультет був кращим в державі, — зазначив В. Москаленко.

Він також вручив нагороди кращим студентам, які посіли перші місця в рейтингу факультету, — видання «КОМПЕНДІУМ», надане компанією «МОРІОН».

Після того, як всі слова вітання були сказані, а нагороди — отримані, присутні поринули в славетну історію київської фармацевтичної школи, умовною точкою відліку якої може бути заснування в 1834 р. Київського університету Святого Володимира.

У 1840 р. російським імператором Миколою І був підписаний рескрипт про відкриття в його складі медичного факультету. Але перші студенти-медики змогли розпочати навчання лише через рік, коли було знайдене приміщення, пристосоване для навчального процесу. Ним виявилася колишня садиба капітана Корфа, яка знаходилася в Маріїнському парку навпроти теперішнього Будинку офіцерів. Саме з моменту, коли медичний факультет отримав постійну «прописку», розпочинаються, власне, становлення та розвиток київської фармацевтичної школи як самостійної галузі.Згодом при медичному факультеті була відкрита спеціальна аптека, яка не тільки забезпечувала населення столиці лікарськими засобами, але й слугувала навчальною базою для підготовки фармацевтів за системою учнівства. Випускники цього своєрідного фармацевтичного навчального закладу могли працювати в аптеках та продовжити свою фармацевтичну кар’єру.

10 років фармфакультету НМУ імені О.О. Богомольця

Після 3–5 років роботи помічниками аптекарів вони, згідно з «Постановою медичного департаменту Міністерства внутрішніх справ Російської імперії» від 1838 р., мали право скласти іспити для отримання вищої кваліфікації аптечних працівників — «аптекар». Що цікаво, власники аптек повинні були якісно навчати своїх помічників, більше того, коли їх підопічним через встановлений термін за декілька спроб не вдавалося скласти іспит та отримати кваліфікаційний рівень аптекаря, цей факт міг стати причиною спеціального розслідування, ініційованого державними регуляторними органами. Якщо з’ясовувалося, що причиною невдач майбутнього аптекаря є неякісний освітній процес, організований власником аптеки, то останнього могли оштрафувати або взагалі позбавити ліцензії на здійснення професійної діяльності. Крім того, помічникам аптекарів дозволялося самостійно відкривати аптечні заклади в місцях, де був їх гострий дефіцит.

Звичайно, їм дозволялося надавати дещо обмежений перелік фармацевтичних послуг. Згодом на базі університетської аптеки при медичному факультеті було відкрито дві окремі лабораторії: хімічну та фармакологічну. Ну й, звісно, історичну картину розвитку київської фармацевтичної школи за часів Російської імперії можна більш точно уявити завдяки аптеці, яка не тільки збереглася до наших днів, але й продовжує функціонувати як діючий аптечний заклад. Мова йде про Аптеку-музей на Подолі, історію діяльності якої розпочато в ХVIII ст. Протягом багатьох років цей аптечний заклад залишався кращим у Києві. Загалом кількість аптек у столиці наприкінці XVIII ст. становила 4, а на початку ХІХ ст. — вже 6.

Наступний етап історії київської фармацевтичної школи датується початком 20-х років ХХ ст., коли було створено Київський медичний інститут. Він став правонаступником медичного факультету університету Святого Володимира. Згодом також було відкрито Київський фармацевтичний інститут, але як самостійний столичний науково-освітній заклад він проіснував до 1935 р., коли згідно з рішенням Верховної Ради УРСР був переведений до Одеси, а у 1959 р. — до Запоріжжя, де на його базі створили Запорізький фармацевтичний інститут. У складі цього закладу невдовзі був відкритий медичний факультет, який здійснював підготовку лікарів. Згодом Запорізький фармацевтичний інститут було перейменовано на Запорізький медичний інститут, у складі якого й до сьогодні функціонує фармацевтичний факультет. Таким чином, київська фармацевтична школа зробила вагомий внесок у розвиток фармацевтичної науки та освіти в інших містах України.

Переходячи від історичних фактів до досягнень сьогодення, Ірина Ниженковська відзначила, що перші спроби відновити підготовку провізорів в столиці України були здійснені освітянами та науковцями у 80-х роках минулого століття. Але відкрити фармацевтичний факультет у складі НМУ ім. О.О. Богомольця вдалося вже лише після набуття Україною незалежності — в  1997 р. Першим деканом його став видатний організатор фармацевтичної справи, талановитий педагог, професор Дмитро Степанович Волох, який працював деканом у 1997–2003 рр. Перший набір на факультет становив 46 студентів, у 2003 р. кількість студентів становить вже 814, а сьогодні з урахуванням всіх форм навчання його студентами є 1344 особи. Серед них — 65 іноземних студентів з Йорданії, Саудівської Аравії, Іраку, Ірану, Ізраїлю, Грузії, Росії, Китаю та ін. У 2004 р. фармацевтичний факультет отримав вищий — IV рівень акредитації.

Сьогодні факультет звітує не лише кількісними показниками, але і якістю підготовки майбутніх провізорів. Протягом багатьох років абсолютна і якісна успішність на факультеті утримується вище загальноуніверситетських показників. Визнанням якості роботи викладацького складу у 2007 р. стало 2-ге місце за рейтингом факультетів НМУ. А за результатами іспиту «Крок-1 — Фармація» факультет посів 3-тє місце серед 11 ВНЗ України.

За 10 років роботи факультету підготовлено 617 провізорів, 280 провізорів-інтернів та 6 магістрів. Його випускники працюють на кафедрах факультету, в Державному фармакологічному центрі МОЗ України, представництвах провідних фармацевтичних компаній та в аптечних мережах всієї країни.

У 2007 р. представник першого випуску факультету, а нині — асистент кафедри аптечної та промислової технології ліків Микола Шумейко отримав диплом кандидата фармацевтичних наук. Стало доброю традицією, що підручники, створені провідними вченими факультету, отримують державне визнання.

Дуже приємно констатувати, що тільки за останні 4 роки кафедрами фармацевтичного факультету видано понад 45 підручників та навчальних посібників. За цей час співробітники факультету отримали 6 патентів на винаходи, видали понад 30 монографій. Студенти факультету постійно виборюють призові місця на всеукраїнських конференціях та олімпіадах, беруть участь у міжнародних студентських конференціях.

А потім студенти фармацевтичного факультету ще раз довели справедливість вислову, що коли людина обдарована, то вона обдарована у всьому. Гостям свята був презентований проект герба факультету, розроблений студентами першого курсу, а також гімн, слова і музику до якого написали майбутні провізори. Насамкінець на всіх чекала чудова гумористична театралізована вистава, також підготовлена і блискуче виконана студентською молоддю. n

Олександр Устинов,
фото Любові Столяр


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті