Уряд пропонує змінити систему фінансування лікувальних закладів

08 Січня 2016 3:33 Поділитися

Медична допомога: Уряд пропонує змінити систему її фінансування28 грудня в Парламенті за № 3736 зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо розмежування видатків на охорону здоров’я за видами медичної допомоги). Ініціатором проекту документа виступив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Зокрема, законопроектом передбачено внести зміни до Бюджетного кодексу України, відповідно до яких видатки на первинну медичну допомогу (за переліком закладів та установ охорони здоров’я, визначеним Кабінетом Міністрів України) здійснюватимуться з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. У той час як видатки, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, йтимуть виключно на:

  • вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу (за переліком закладів та установ охорони здоров’я, визначеним Кабінетом Міністрів України);
  • програми медико-санітарної освіти;
  • санаторно-курортну допомогу (санаторії для хворих на туберкульоз, санаторії для дітей та підлітків, санаторії медичної реабілітації);
  • інші програми та заходи у системі охорони здоров’я (за переліком закладів та установ охорони здоров’я, визначеним Кабінетом Міністрів України).

Також із вищезазначеного випливає, що Уряд буде затверджувати перелік закладів та установ охорони здоров’я, що надають первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу. У зв’язку з цим законопроектом також буде покладено обов’язок на Кабінет Міністрів України визначити та затвердити Перелік закладів охорони здоров’я за видами медичної допомоги, профілем і спеціалізацією та закладів і установ, що забезпечують виконання окремих програм та заходів у системі охорони здоров’я.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту документа, він розроблений у зв’язку з тим, що з 1 січня 2016 р. у рамках децентралізації влади запроваджено перехід територіальних громад, що утворені згідно із Законом України від 05.02.0015 р. № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад», на прямі міжбюджетні відносини з державного бюджету, у тому числі на фінансування видатків на охорону здоров’я.

Обрання саме такої моделі фінансування закладів, що надають первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу, пов’язано з тим, що вона довела свою ефективність під час запровадження пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві, що проводився в 2011–2014 рр.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті