Імпорт ліків в Україну з 1 березня 2016 р. під загрозою – ЄБА

25 Лютого 2016 1:27 Поділитися

Імпорт ліків в Україну з 1 березня 2016 р. під загрозою – ЄБАІмпортери об’єктивно не готові до нових ускладнених вимог з ліцензування імпорту ліків, а до дати їх обов’язкового виконання залишаються лічені дні. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (далі – ЄБА) у своєму прес-релізі.

Для міжнародних фармацевтичних компаній-виробників відсутність спроможності виконати українські вимоги означає відсутність можливості ввезти в нашу країну лікарські засоби.

Досі, на жаль, достеменно невідомо, в якому статусі знаходиться проект постанови КМУ, який відтерміновує критичні положення до 1 березня 2018 р. А отже, чи готова держава відтермінувати введення критичних положень, які є непродуманими та неможливими для виконання фармацевтичними компаніями-імпортерами? Це найголовніше питання, що наразі хвилює професійну бізнес-спільноту. Якщо держава не готова – постачання лікарських засобів із-за кордону вже за 5 днів може припинитися.

Як загальновідомо, ініціатива щодо введення ліцензування імпорту в Україні свого часу взагалі не була продумана на перспективу. Проте, вона стала чинною нормою Закону України у 2012 р., а з 1 березня 2013 р. –  набули чинності ліцензійні умови з імпорту лікарських засобів.

Сліпе перенесення усього комплексу європейських практик в частині ліцензування імпорту в українські реалії призвело до того, що критичні положення були терміново перенесені з 1 березня 2013 р. до 1 березня 2016 р., аби не заблокувати імпорт ліків для України.

З того часу ситуація не змінилась: на сьогодні імпортери так само об’єктивно не в змозі виконати вимоги українського законодавства, яке може стати чинним з 1 березня 2016 р.

Ми розуміємо, що концептуальне  вирішення питання контролю якості лікарських засобів з моменту їх ввезення на територію України ще попереду. Перенесення положень до 1 березня  2018 року – це вимушений тактичний крок. Проте, він є вкрай необхідним, аби уникнути колапсу при імпорті.

Якщо ж і надалі зволікати із його впровадженням – населення країни може залишитись без необхідних лікарських засобів.

ЄБА закликає державні органи влади до дуже термінових дій. Фармацевтична бізнес-спільнота хотіла б мати відповідь на запитання: як ввозити лікарські засоби з 1 березня 2016 р.?

За матеріалами прес-релізу, наданого ЄБА

Читайте також: Ліцензування імпорту лікарських засобів: регулятор та імпортери знайшли компроміс

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті