Україна відмовляється від використання тривалентної оральної поліовакцини з 18 квітня: МОЗ

01 Квітня 2016 11:05 Поділитися

Україна відмовляється від використання тривалентної оральної поліовакцини з 18 квітня: МОЗЯк повідомляє прес-служба МОЗ України, наказом МОЗ України від 24.03.2016 р. № 237 «Про деякі питання застосування вакцини для профілактики поліомієліту» затверджено План заходів щодо переходу з використання трьохвалентної на бівалентну живу оральну вакцину для профілактики поліомієліту в Україні (далі — План заходів).

Згідно з документом План заходів включає пункт щодо вилучення трьохвалентної оральної поліомієлітної вакцини, де, зокрема, зазначено, що живу тривалентну оральну вакцину для профілактики поліомієліту (ОПВ) слід припинити використовувати та вилучити з холодового ланцюга у підпорядкованих закладах охорони здоров’я, термін виконання — 18.04.2016 р. Утилізація всієї цієї вакцини має відбутися до 13.05.2016 р.

Другим пунктом Плану заходів є забезпечення переходу на біваленту оральну поліомієлітну вакцину, що включає такі підпункти:

  • збір потреби регіонів у бівалентній живій оральній вакцині для профілактики поліомієліту на 2016 р. відповідно до Календаря профілактичних щеплень;
  • надання потреби у бівалентній живій оральній вакцині для профілактики поліомієліту на 2016 р. до ЮНІСЕФ;
  • завершення процедури державної реєстрації цієї вакцини та проведення контролю відповідності показникам якості;
  • проведення тематичних семінарів щодо переходу з використання трьохвалентної на бівалентну живу оральну вакцину для профілактики поліомієліту в Україні.

Наразі текст наказу не опубліковано. Зазначимо, що додаткова вакцинація проти поліомієліту дітей в Україні проводилася саме тривалентною вакциною. При цьому на складах ДП «Укрвакцина» нині зберігається 1,5 млн доз перезамороженої вакцини, яку так і не було використано. Крім того, як повідомив Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здорові, під час брифінгу 4 березня, після завершення додаткової імунізації в регіонах України в наявності залишається 3 млн 281 тис. доз вакцини.

Таким чином, Україна має утилізувати більше 5,7 млн доз.

Нагадаємо, що рішенням ВООЗ від 22 травня 2015 р. погоджено резолюцію, у якій держави-члени ініціювали підготовку до поетапного виведення з використання пероральної вакцини проти поліомієліту та повністю відмовитися від неї до 2020 р. Цей підхід включає поетапну зміну тривалентної (містить 3 типи вірусу) ОПВ-вакцини на бівалентну (2 типи вірусу), а вже потім — на ІПВ. Зокрема, рішенням 68-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я від 5 червня 2015 р. ВООЗ закликає всі держави-члени, що використовують в даний час пероральну поліовірусну вакцину, підготуватися до глобального вилучення в квітні 2016 р. тривалентної вакцини та заміни на бівалентну.

За матеріалами www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті