Міжнародні експерти констатували ймовірне припинення циркуляції вакциноспорідненого вірусу поліомієліту в Україні

28 квітня 2016 р. у приміщенні Міністерства охорони здоров’я України відбулася прес-конференція за результатами роботи моніторингової місії з оцінки реагування на спалах поліомієліту в Україні. Під час заходу було оголошено про подолання спалаху поліомієліту в Україні та ймовірне припинення циркуляції вакциноспорідненого вірусу поліомієліту на території нашої країни. Також іноземні експерти надали свої рекомендації та розповіли про наступні кроки, які мають бути зроблені українським Урядом для збереження здоров’я дітей. У прес-конференції взяли участь Патрік О’Коннор, координатор оцінки реагування на спалах поліомієліту в Україні, Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України, та Руді Лухманн, заступник голови представництва ЮНІСЕФ в Україні.

325521

Під час заходу Патрік О’Коннор зауважив, що згідно з резолюцією Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я є конкретні кроки, яких мусить дотримуватися країна, щоб належним чином зреагувати на спалах поліомієліту. Ці правила вимагають проведення оцінки ситуації щодо поліомієліту міжнародними експертами кожні 3 міс з моменту виникнення спалаху. В Україні було проведено 2 оціночні місії — у вересні та грудні минулого року. «Всесвітня асамблея охорони здоров’я вимагає подолання спалаху хвороби за 6 міс після його появи. Отже, впродовж 6-місячної оцінки ми проаналізували, яким чином Україна зреагувала на спалах поліоміє­літу, та які ризики внаслідок виникнення цієї ситуації існують, — поінформував П. О’Коннор. — Наші оціночні висновки такі: циркуляція вакциноспорідненого вірусу поліомієліту в Україні, ймовірніше за все, припинилася. Але при цьому команда експертів з оцінки занепокоєна тими прогалинами, які існують в програмах імунізації та епіднагляду в Україні, які наражають країну на високий ризик появи нового спалаху». За словами спікера, досягнуті напрацювання можуть бути збережені та покращені лише за умови наявності в країні повноцінної функціонуючої програми рутинної імунізації дітей від інфекційних захворювань. Тому ВООЗ розробила рекомендації для України стосовно проведення вакцинації, здійснення епідеміологічного нагляду, а також комунікації між фахівцями і групами населення.

Ігор Перегінець нагадав про результати проведення 3 турів додаткової імунізації проти поліомієліту, зокрема у І турі вакциновано близько 65% дітей, у ІІ турі — 75% та у ІІІ турі — майже 82%. «За оцінкою міжнародних експертів, можна з великою ймовірністю стверджувати, що циркуляцію вакциноспорідненого вірусу поліомієліту в Україні припинено. Тобто із своїм завданням Україна впоралася. До того ж завдяки додатковій вакцинації проти поліомієліту нам вдалося покращити популяційний імунітет дітей проти цієї хвороби», — зауважив заступник міністра охорони здоров’я України. Він також нагадав, що з 18 квітня 2016 р. Україна, як і інші 156 країн світу, переходить на використання бівалентної вакцини ОПВ.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ перехід на використання бівалентної вакцини ОПВ передбачає одночасне вилучення усіх залишків тривалентної вакцини, яка не використовуватиметься в жодній країні з травня цього року. У зв’язку з цим МОЗ України підготовлено план переходу, одним із напрямків якого є порядок вилучення та подальшої утилізації всіх залишків тривалентної вакцини з усіх закладів охорони здоров’я усіх форм підпорядкування. Інший важливий напрямок — проведення роз’яснювальних тематичних семінарів для фахівців-імунологів, лікарів вакцинальних кабінетів з питань такого переходу.

«Наразі у ДП «Укрвакцина» здійснюється збір залишків тривалентної вакцини ОПВ з регіонів України для її подальшої утилізації. Що ж стосується надходження бівалентної вакцини ОПВ до нашої країни, станом на сьогодні в Україні зареєстровано 2 бівалентні вакцини проти поліомієліту, і ми сподіваємося, що протягом найближчих 1–2 тиж вакцина для профілактики поліомієліту буде поставлена до нашої країни в рамках закупівель через ЮНІСЕФ та використовуватиметься для рутинної імунізації. Обидві вакцини (бі- та тривалента) забезпечують однаково ефективний захист від поліомієліту. Різниця полягає лише в тому, що одна з них не забезпечує захисту від того штаму вірусу поліомієліту, який сьогодні вже ліквідовано в усьому світі. Натомість бівалентна вакцина ОПВ забезпечуватиме ефективний захист від інших двох штамів вірусу поліомієліту, що досі циркулюють», — пояснив І. Перегінець.

Він також зазначив, що міжнародна оціночна місія надала Україні певні орієнтири для того, щоб покращити рівень імунізації дітей від інфекційних захворювань в цілому. Рекомендації стосуються покращення деяких функцій епіднагляду, в тому числі проведення лабораторного контролю зразків, взятих із навколишнього середовища, щоб визначити циркулюючі інфекції на території нашої країни, а також епіднагляду за гострими в’ялими паралічами.

Руді Лухманн наголосив на важливості трьох складових в роботі щодо припинення спалаху:

1. Професіоналізм медичних працівників, які проводять імунопрофілактику. За словами експерта, за останні півроку більше ніж 6 тис. медичних працівників у 18 областях України пройшли підготовку під час 119 спеціалізованих заходів та тренінгів на тему покращення комунікації з населенням з питань поліомієліту і вакцинації, організованих фондом ЮНІСЕФ.

«Саме медичні працівники виступають найбільш надійним джерелом інформації щодо вакцинації дітей для батьків. У тих регіонах, де було проведено тренінги, зафіксовано більш високий рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей, ніж там, де таких тренінгів не проводили», — зауважив Р. Лухманн. На його думку, слід і надалі проводити подібні заходи, аби медичні працівники навчилися надавати успішні консультації батькам щодо переваг імунопрофілактики, та таким чином покращити показники охоплення щепленнями українських дітей проти інфекційних захворювань.

2. Комунікаційна кампанія, що супроводжувала додаткову вакцинацію проти поліомієліту. За його словами, поза увагою не залишився жодний канал комунікації з населенням країни. Інформаційна кампанія проходила по телебаченню, радіо, у соціальних мережах, супермаркетах та торгових центрах, і навіть у метро.

3. Закупівлі вакцин. Спікер повідомив, що наразі ЮНІСЕФ здійснює закупівлю 16 млн доз вакцин, які будуть спрямовані на подолання 10 інфекційних захворювань. Поставку першої партії вакцини проти кору, паротиту та краснухи вже здійснено. На черзі інші вакцини, в тому числі бівалентна вакцина проти поліомієліту.

Моніторингова місія за підсумком роботи надала перелік рекомендацій для збереження Україною статусу країни, вільної від поліомієліту. Зокрема, в напрямку посилення імунітету населення — продовжувати відновлення високого рівномірного рівня імунізації вакциною проти поліомієліту, як ІПВ, так і ОПВ, через нормалізацію програми рутинної імунізації. У напрямку комунікаційної підтримки:

  • провести опитування серед медичних працівників, батьків та науковців, щоб отримати уявлення про рівень знань, ставлення, поведінку, особливо щодо відмов від вакцинації;
  • продовжувати покращення міжособистісної комунікації та інших навичок медичних працівників та батьків з питань імунізації;
  • забезпечити повне впровадження плану комунікацій щодо імунізації, включаючи проактивний діалог з батьками, медичними працівниками та медіа через різноманітні канали, що виявилися ефективними;
  • збереження та зміцнення механізмів координації комунікації та структур, утворених у відповідь на спалах поліомієліту.
Світлана Шелепко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті