Міжнародні закупівлі: поставлено 48% лікарських засобів від потреби 2015 р.

7 липня 2016 р. в приміщені МОЗ України відбулася прес-конференція на тему «Закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації у 2016 році: старт та перспективи» за участі Віктора Шафранського, в.о. міністра охорони здоров’я України, Зафара Юлдашева, координатора проекту ПРООН в Україні, Крістін Джексон, старшого консультанта британської закупівельної агенції Crown Agents, та Катерини Булавінової, представника Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). У ході заходу було оприлюднено результати закупівель ліків, вакцин та медичних виробів через міжнародні організації за кошти державного бюджету у 2015 р. та презентовано шляхи закупівель лікарських засобів та вакцин у 2016 р. Зазначимо, що питання поставок ліків розглядалось під час засідання профільного Комітету 6 липня.

Віктор Шафранський зазначив, що на сьогодні у регіони розподілено лікарські засоби, закуплені через міжнародні організації, на загальну суму 1,064 млрд грн, що становить 48% від загальної суми закупівлі.

Крім того, В. Шафранський повідомив, що МОЗ України розпочало процес закупівлі ліків за державними програмами через міжнародні спеціалізовані організації на 2016 р. За його словами, Уряд підтримав пропозицію МОЗ продовжити закупівлі через такі організації. «МОЗ України сьогодні розпочинає закупівлі через міжнародні організації на 2016 р. на 7 міс раніше, ніж це було у 2015 р. Наразі опрацьовано й затверджено всі номенклатури, які мають закуповуватися через міжнародні організації у 2016 р., а до 10 липня буде завершено збір заявок на ліки з регіонів. Ми очікуємо, що міжнародні організації оперативно розглянуть наші пропозиції до контрактів закупівель у 2016 р. Ми готові до зустрічі з представниками міжнародних організацій, щоб якнайшвидше завершити всі формальності й розпочати закупівлі 2016 р.», — наголосив В. Шафранський.

На питання стосовно наявності вакцин В. Шафранський відповів, що в Україні вже є 70% від необхідної кількості вакцин, а відсутні — надійдуть до серпня поточного року. Так, очікуються поставки вакцин проти сказу, БЦЖ і сироваток від так званих рідкісних захворювань (укусів гадюк, ботулізму, дифтерії тощо). Він наголосив, що МОЗ наразі працює над створенням національного стратегічного запасу вакцин і сироваток для лікування особливо небезпечних хвороб.

Також він зазначив, що МОЗ розпочало попередні консультації з рядом українських виробників, щоб вивчити їх бажання працювати над виробництвом вакцин і сироваток. «Паралельно розробляємо концепцію імпортозаміщення, яка дозволить дати деякі преференції українському виробнику. І якраз у рамки розробки цієї концепції ми хочемо вписати цей блок з виробництва в Україні імунобіологічних препаратів. Щорічно населенню потрібен певний запас вакцин і сироваток і тому цей напрямок однозначно є цікавим для українських виробників», — повідомив в.о. міністра.

У свою чергу, Зафар Юлдашев повідомив, що за 8 програмами станом на 01.07.2016 р. ПРООН здійснено майже 70% поставок від передбаченого обсягу — відповідно до контракту це препарати для лікування і діагностики туберкульозу, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей, хворих на гемофілію типів А або В та хронічний вірусний гепатит В і С, на орфанні захворювання.

Так, за програмою гемофілії, вже поставлено 93% лікарських засобів, та до кінця липня поточного року планується покрити потребу повністю, оскільки, за словами експерта, вантаж уже прямує до українського кордону. За орфанними захворюваннями з 900 тис. дол. США було закуплено необхідних лікарських засобів та медичних виробів на 600 тис., що дало змогу заощадити 300 тис. Щодо лікарських засобів для лікування гепатитів для дорослих, наразі 17 найменувань з 21 вже поставлено в Україну.

104724

«З виділених у доларовому еквіваленті 9 млн було підписано контрактів на 7,4 млн. Тому раді повідомити, що близько 1,7 млн отримано економії, що дозволяє додатково закупити необхідні ліки», — зазначав З. Юлдашев.

Завершуючи виступ, він підкреслив, що більшість партнерів підтримала ініціативу розпочати вже закупівлю лікарських засобів на 2016 р. і готові активно співпрацювати та надавати свої послуги задля вчасного забезпечення ліками пацієнтів України.

Крістін Джексон зазначила, що агенція Crown Agents відповідала за закупівлю та поставку ліків за 2 програмами, а саме: онкологічних та онкогематологічних лікарських засобів для дітей та дорослих, а також хіміопрепаратів, радіологічних препаратів та препаратів супроводу онкологічних хворих. «Поставки, які здійснювалися через британську закупівельну агенцію Crown Agents, наразі становлять 45%. Зокрема, для дорослих онкологічних хворих завезено 67% ліків, для дітей — 18%. Ще 36% препаратів для лікування дитячої онкології вже в Україні та очікують розмитнення», — повідомила К. Джексон.

За її словами, всі поставки лікарських засобів відбулися значно раніше тих термінів, які були зазначені в контрактах.

К. Джексон підкреслила, що до процесу закупівель ліків на 2016 р. планується залучити як міжнародних, так і національних виробників.

Катерина Булавінова нагадала, що підписаний договір між МОЗ України та ЮНІСЕФ у минулому році для забезпечення оптимального співвідношення якості, доставки та цін на ліки для пацієнтів по всій Україні з метою подолання корупції має діяти до 2019 р., допоки МОЗ не зможе забезпечувати закупівлі самостійно.

Вона зауважила, що наразі за допомогою ЮНІСЕФ в нашу державу частково поставлено 2 вакцини, які вже були зареєстровані в Україні, — вакцину від кору, паротиту і краснухи та вакцину від гепатиту B. «Ще одну вакцину ДП «Державний експертний центр» зареєстрував за спрощеною процедурою — це бівалентна оральна поліомієлітна вакцина. Також швидко й успішно пройшла реєстрацію в Україні вакцина від сказу. У процесі реєстрації знаходиться цілісноклітинна вакцина від коклюшу, дифтерії та правця», — повідомила експерт.

За її словами, велика кількість вакцин, з якими працюють міжнародні організації, раніше не були зареєстровані в Україні. «Значно полегшило вирішення цієї проблеми запровадження спрощеної та скороченої до 7 днів процедури реєстрації вакцин через ДП «Державний експертний центр». Так, вже поставлено майже 75% АРВ препаратів, та на завершальному етапі знаходиться процес реєстрації більшості вакцин, і їх поставки очікуються протягом 1–2 міс», — підкреслила К. Булавінова.

Відповідаючи на питання, де можна ознайомитися з поточними результатами закупівлі та поставки лікарських засобів за допомогою міжнародних організацій, В. Шафранський зазначив, що на офіційному сайті структурована статистика з’явиться після виконання всіх зобов’язань та закупівельних процедур, тобто після поставки всіх замовлених ліків та медичних виробів. Крім того, в.о. міністра повідомив, що кошти, які було заощаджено на закупівлі планується витрати на придбання необхідних ліків, з огляду на потреби програм. «Наразі МОЗ, на жаль, не може забезпечити потребу пацієнтів України в лікарських засобах на 100%, тому заощаджені кошти підуть на закупівлю».

Завершуючи захід, В. Шафранський зазначив, що міністерство проситиме міжнародні організації пришвидшити, наскільки це можливо, постачання ліків, щоб завершити закупівлі 2015 р.

Євгенія Бочерикова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті