Щодо проекту про медичне страхування

На публічне обговорення винесено черговий законопроект «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» (далі — Проект). Передбачено, що в разі його прийняття будуть визначені основ­ні принципи, правові, організаційні та фінансові засади і механізми функціонування загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (далі — медичне страхування) громадян в Україні.

У Загальних положеннях дається визначення термінів, серед яких поняття медичної допомоги та послуги, постачальника медичних послуг, суб’єктів медичного страхування.

Метою медичного страхування, як викладено у проекті, вважається встановлення гарантій для захисту прав громадян на отримання безоплатної медичної допомоги на засадах соціальної рівності і доступності незалежно від віку, статі, стану здоров’я за рахунок коштів медичного страхування.

У проекті наведено перелік осіб, які підлягають медичному страхуванню, а наступна його стаття, з урахуванням попередньої, визначає страхувальників. Ними, залежно від зазначених обставин, є роботодавці, місцеві органи виконавчої влади, центральний орган виконавчої влади з питань виконання покарань, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Окрема стаття присвячена питанням надання медичної допомоги за медичним страхуванням. Зазначено, що перелік видів медичної допомоги визначається окремим законом, який приймається щороку одночасно з Державним бюджетом України. В такому переліку повинна бути передбачена медична допомога у зв’язку з хворобою та її профілактикою, вагітністю та пологами, а також послуги з видачі медичних документів (витяг з історії хвороби, підтвердження тимчасової непраце­здатності тощо).

Також визначено послуги, які не надаються за рахунок коштів медичного страхування (наприклад послуги, надання яких здійснюється відповідно до окремих законів про охорону праці, боротьбу із захворюванням на туберкульоз тощо).

Проектом пропонується встановити, що застрахованим особам повинно видаватися свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яке вони зобов’язані пред’являти під час звернення за медичною допомогою.

Окремими статтями визначені права та обов’язки застрахованих осіб, страхувальників та постачальників медичних послуг.

В розділі «Управління загальнообов’яз­ковим державним соціальним медичним страхуванням» розкриті питання діяльності Фонду медичного страхування України. Встановлено, що саме він здійснює медичне страхування та є некомерційною самоврядною організацією.

Як некомерційна самоврядна організація він утворюється та провадить свою діяльність після прийняття спеціального закону, а до цього функціонує як державна установа на підставі відповідного положення, що затверджується КМУ.

Розділ ІІІ проекту визначає джерела формування коштів медичного страхування, порядок їх надходження та використання. Зазначено, що розмір страхових внесків має встановлюватися щороку Верховною Радою України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік. Розміри страхових внесків (у вказаних випадках) повинні встановлюватися відповідно: у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, фіксованою сумою за кожну застраховану особу, у відсотках до сум сукупного оподаткованого доходу (прибутку), а також у розмірі, обумовленому договором про добровільну участь у медичному страхуванні.

Встановлено, що вартість медичної допомоги за медичним страхуванням визначається постачальниками медичних послуг на основі стандартів медичної допомоги (клінічних протоколів) згідно з відповідним положенням, що затверджується КМУ.

Медична допомога надається на підставі відповідного договору, який укладається між Фондом медичного страхування та постачальником медичних послуг.

Питання відповідальності суб’єктів медичного страхування та постачальників медичних послуг визначені в окремому розділі.

У Прикінцевих положеннях передбачено, що у разі прийняття закон має набути чинності з 1 січня 2013 р.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті