Проект наказу МОЗ України «Про затвердження змін до гігієнічних вимог до дієтичних добавок»

24 Березня 2017 2:35 Поділитися

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок»

Проект наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання підпункту 11 пункту 128 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 213-р.

Метою прийняття нормативного акта є приведення Гігієнічних вимог до дієтичних добавок у відповідність до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року № 692» та гармонізація проекту наказу із вимогами Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС 2002/46/ЄС від 10 червня 2002 року.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел.: 253-74-53,

Дудін Олег Валеріанович, тел.: 253-01-00,

e-mail: dudin@moz.gov.ua

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання підпункту 11 пункту 128 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 213-р.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту акта є приведення Гігієнічних вимог до дієтичних добавок у відповідність до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 року № 692» та гармонізація проекту наказу із вимогами Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС 2002/46/ЄС від 10 червня 2002 року.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють Конституція України, Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу не потребує додаткових видатків з державного бюджету та місцевих бюджетів.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Національною академією медичних наук України, Державною регуляторною службою, а також підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується розвитку адміністративно-територіальних одиниць України.

61. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Громадська дискримінаційна експертиза не проводилась.

7. 3апобігання корупції

У проекті наказу немає правил і процедур, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень. Громадська антикорупційна експертиза не проводилась.

8. Громадське обговорення

Проект наказу розміщений на офіційному веб-сайті МОЗ України для громадського обговорення.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується питань соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

101. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація проекту акта не впливає на ринок праці та зайнятість населення.

11. Прогноз результатів

Прийняття проекту наказу є частиною процесу адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері безпечності харчових продуктів, що дасть змогу забезпечити високий рівень захисту здоров’я населення та інтересів споживачів, а також чітких Гігієнічних вимог до дієтичних добавок.

В.о. Міністра охорони здоров`я України
Уляна Супрун

Проект

оприлюднений на сайті МОЗ України 23.03.2017 р.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
НАКАЗ
Про затвердження Змін до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок

На виконання підпункту 11 пункту 128 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 213-р, та відповідно до підпункту 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зміни до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 грудня 2013 року № 1114, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2013 року за № 2231/24763, що додаються.

2. Управлінню громадського здоров’я (Півень Н.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Сивак О.В.

4. Цей наказ набирає чинності через місяць після його офіційного опублікування.

В.о. Міністра
У. Супрун

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони здоров’я України

ЗМІНИ
до Гігієнічних вимог до дієтичних добавок

1. Пункт 1.3 розділу І викласти у такій редакції:

«Ці Гігієнічні вимоги не застосовуються до лікарських засобів.»

1) У розділі ІІ:

1) в абзаці другому пункту 2.2 слова «за рекомендацією Національної комісії України з Кодексу Аліментаріус, яка розглядає зазначені питання» виключити;

2) абзац п’ятий виключити;

3) пункт 2.3 викласти у такій редакції:

«2.3. Критерії чистоти для окремої поживної речовини, зазначеної в додатку 2 до цих Гігієнічних вимог, повинні відповідати вимогам законодавства України, а у разі їх відсутності — нормативам, встановленим відповідними міжнародними організаціями та/або законодавством Європейського Союзу.»;

4) пункт 2.4 викласти у такій редакції:

«2.4. Мінімальний вміст кожної окремої поживної речовини в рекомендованій щоденній кількості (порції) дієтичної добавки повинен становити не менше 15% від рекомендованої (референсної) добової кількості споживання (добової потреби) цієї окремої поживної речовини, якщо така добова кількість встановлена законодавством, а у разі його відсутності — відповідними міжнародними організаціями та/або законодавством Європейського Союзу».

5) в абзаці першому пункту 2.5 слова «або інших» та «що характеризують продукт або які вказують на їх походження» виключити;

6) в абзаці п’ятому пункту 2.5 розділу 2 слова «в процесі реєстрації» замінити словами «перед введенням в обіг», а слова «кожної поживної» на «кожної окремої поживної».

3. У розділі ІІІ:

1) пункт 2.6 виключити;

2) пункт 3.1 викласти у такій редакції:

«3.1. У цьому розділі наводяться додаткові до визначених Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та іншими нормативно-правовими актами України вимоги до маркування і реклами дієтичних добавок.»;

3) пункт 3.2 викласти у такій редакції:

«3.2. У маркуванні дієтичних добавок слід зазначати:

1) назву харчового продукту — «дієтична добавка»;

2) назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або позначення на походження таких окремих поживних або інших речовин;

3) кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для добового споживання;

4) попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для добового споживання;

5) попередження про те, що дієтичні добавки не слід використовувати як заміну повноцінного раціону харчування;

6) застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.»

4. У пункті 1.4 розділу І та пункті 3.1 розділу ІІІ слова «Про безпечність та якість харчових продуктів» замінити словами «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

В.о. начальника Управління громадського здоров’я
Н. Півень

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті