Мільярд гривень розминувся з епідемією грипу!

27 Травня 2010 11:07 Поділитися

Восени 2009 р. наша країна пережила епідемію нового пандемічного грипу, викликаного штамом вірусу A (H1N1). Для недопущення розповсюдження і подолання поширення цього вірусу територією України із Державного бюджету було позапланово виділено МОЗ 1,1 млрд грн.

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту використання цих коштів і дійшла висновку, що згадане вище міністерство як головний орган реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я не забезпечило ані належної підготовки галузі до ситуації з пандемічним грипом, ані обгрунтованого спрямування коштів на організацію боротьби з епідемією, а також своєчасно не сформувало стратегії із забезпечення країни противірусними препаратами, не визначило обсягів їх необхідного запасу та критеріїв застосування у період пандемії, не надало вчасної і точної оцінки готовності лікувальних закладів та Державної санітарно-епідеміологічної служби до поширення вірусу пандемічного грипу.

Все це унеможливило правильне визначення обсягу необхідних коштів та об’єктів витрат на заходи з боротьби з грипом, у результаті чого суспільство наразилося на серйозні соціально-психологічні проблеми.

Починаючи з квітня 2009 р., коли ВООЗ попередила про загрозу пандемії грипу, МОЗ затверджувало плани заходів (їх виявилося аж 4, однак жоден так і не виконано повністю), створювало робочі групи та комісії, складало переліки медикаментів та обладнання, які необхідно закупити, вносячи до них численні зміни аж до спаду епідемічної напруги.

Проте спалах захворюваності на грип і тяжкі ускладнення захопив країну зненацька. Управлінський хаос призвів до того, що більшість закуплених ліків надійшла до медичних закладів уже під час нормалізованої епідемічної ситуації. Закупівля обладнання для лабораторій та лікарень була «організована» міністерством так, що доставка апаратури до медичних закладів тривала аж до березня 2010 р., а деяке устаткування й досі знаходиться на митниці. До того ж можливості подальшого його використання у практичній медицині були на перспективу, а не для вирішення протиепідемічних завдань. Під час аудиту встановлено, що невикористаними залишилися понад 90% закуплених препаратів та виробів медичного призначення. Так, вірус пандемічного грипу порядкував в Україні, а кошти витрачалися абсолютно не на боротьбу з ним.

Результати перевірок показали, що чимало угод про постачання лікарських засобів укладено на тривалий час. З порушенням діючих норм у період епідемічного загострення тодішній уряд запровадив лояльні умови поставки в Україну вантажів із гуманітарною допомогою. Це призвело до ввезення на територію нашої держави препаратів, які не зареєстровані в Україні, на 17 млн грн., та майже на 22 млн грн. — з терміном придатності, який наближається до закінчення, а отже на їхню утилізацію ще доведеться витрачати державні кошти.

МОЗ України діяло, з одного боку, без чіткого плану до організації роботи із запобігання і лікування грипу, з іншого — виходячи зі складного сценарію пандемії, хоча ВООЗ ще у червні 2009 р. інформувала, що різкого збільшення кількості інфекцій, які призводять до ускладнень та смерті, не очікується. І справді, в Україні щороку реєструвалося 7–8 млн випадків захворювань на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції. У 2009 р. їх кількість зросла до 9 млн, проте підвищення цього показника пов’язують з активним поширенням інформації про загрозу пандемії і збільшенням кількості звернень хворих до лікувальних закладів.

Загалом із виділених на подолання епідемії 1,6 млрд грн. було освоєно 738 млн грн., з яких майже половина використана з порушеннями чинного законодавства і неефективно. МОЗ України фактично зробило усе, щоб 1 млрд грн., який у непростий для країни час було виділено з Державного бюджету, у тому числі й Резервного фонду, розминувся з епідемією пандемічного грипу.

За даними www.ac-rada.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті