МОЗ надало роз’яснення по застосуванню нової редакції Національного переліку під час закупівель

Як повідомляє МОЗ України, 1 липня 2017 р. набула чинності постанова КМУ від 16.03.2017 р. № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка затвердила нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів.

МОЗ уточнює, що вимоги постанови КМУ № 180 не поширюються на випадки, у яких не здійснюється витрачання бюджетних кош­тів. Зокрема, в процесі роздрібної реалізації лікарських засобів через аптечні заклади, коли придбання препаратів здійснюється за кошти громадян.

Таким чином, лікарі не обмежені Національним переліком при виписуванні рецептів своїм пацієнтам. Виключення становить відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, що здійснюється безоплатно та на пільгових умовах відповідно до постанови КМУ від 17.08.1998 р. № 1303 (розповсюджується виключно на лікарські засоби, включені до Національного переліку).

Постанова КМУ № 180 встановлює, що з 1 липня заклади та установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, повинні проводити закупівлі відповідно до оновленого Національного переліку. Постанова КМУ від 05.09.1996 р. № 1071 «Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету», відповідно до якої до цього часу здійснювалися державні закупівлі, втратила чинність.

Вимога про закупівлю лікарських засобів з Національного переліку не поширюється на централізовані закупівлі препаратів, у тому числі щодо орфанних захворювань, які здійснюються через спеціалізовані міжнародні організації, а також до 1 січня 2019 р. не поширюється на дію пілотного проекту з реімбурсації препаратів інсуліну.

Постановою КМУ № 180 встановлено, що після задоволення 100% потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку, замовниками зможуть закуповуватися лікарські засоби, не включені до Національного переліку. При цьому перевага повинна буде віддаватися препаратам, включеним у галузеві стандарти в сфері охорони здоров’я. Тобто покриття потреб закладів охорони здоров’я в препаратах, що не увійшли до Національного переліку, буде здійс­нюватися за самостійним рішенням замовників після закупівлі 100% своєї потреби.

З метою завершення замовниками всіх тендерних процедур Уряд 4 липня ухвалив постанову КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333», якою передбачається наступне:

1. Перенесення на 1 вересня 2017 р. дати, з якої заклади й установи охорони здоров’я, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, повинні розпочати здійснювати державні закупівлі зареєстрованих в Україні лікарських засобів, включених до Національного переліку.

2. Відстрочка до 1 січня 2018 р. введення в дію положення стосовно зобов’язання замовників першочергово задовольняти в пов­ному обсязі потребу в зареєстрованих лікарських засобах, включених до Національного переліку.

3. Процедури закупівлі лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, що розпочаті замовниками до 1 вересня 2017 р., завершуються відповідно до порядку та вимог, що діяли до цієї дати. Тобто в цей період зможуть закуповуватися будь-які зареєстровані в Україні препарати.

Профільне міністерство повідомляє, що зазначена постанова вже найближчим часом набуде чинності. Однак зауважимо, що текст її документа досі не оприлюднено в офіційних джерелах.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ігор 06.07.2017 1:25
А що робити в аптеці провізору чи фармацевту при зверненні амбулаторного хворого з пільговим рецептом на лікарський засоб чи медичний вироб який не входить в Національний перелік?
українець 06.07.2017 2:28
чекати поки нарешті знімуть гриф секретності з нової постанови....
Марія 06.07.2017 8:10
То виписувати з липня препарати відповідно до національного нового переліку чи ні?Чи відтерміновано для амбулаторного лікування до 1 вересня?
українець 07.07.2017 12:27
сьогодні останній робочий день тижня , потім вихідні, в понеділок - важкий день, тож чекати на якусь конкретику можна хіба що на вечір... а що робити аптекам - відпускати за "старим" нацпереліком чи "новим" ( який оофіційно діє, але за неофіційною інформацією його відтермінували)? і якщо його навіть дійсно відтермінують , то з якої дати - з дня оофіційного опублікування ( тоді що робити з ліками відпущеними з 01 липня до введення в дію нової постанови) та головне - за людей, які потребують ліків хтось подумав?
Я 23.07.2017 10:26
Що робити зворим на Паркінсона, ставати рослиною? Бо вони так швидко не помирають.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті