ПРОСТАМОЛ® УНО схвалений міжнародними експертами

У близько 40% чоловіків віком старше 40 років і 90% чоловіків старше 80 років відзначають доброякісну гіперплазію передміхурової залози (ДГПЗ). При цьому зміни в передміхуровій залозі можуть супроводжуватися іншою патологією, наприклад, з боку сечового міхура. У терапії ДГПЗ ще донедавна досить популярними були хірургічні методи лікування, проте останнім часом акцент все частіше зміщується в бік консервативних підходів із застосуванням різних лікарських засобів, у тому числі рослинного походження. Велику роль у зміні парадигми лікування захворювань, які стосуються передміхурової залози, відіграє лікарський засіб ПРОСТАМОЛ® УНО. Досвід застосування препарату ПРОСТАМОЛ® УНО при порушеннях сечовипускання на тлі ДГПЗ і хронічного простатиту активно обговорюється на міжнародній арені. У поточному році ефективність лікарського засобу ПРОСТАМОЛ® УНО у моно- і комбінованій терапії при симптомах з боку нижніх сечових шляхів (СНСШ) на тлі ДГПЗ і хронічного простатиту стала предметом обговорення українських і європейських фахівців охорони здоров’я в рамках 32-го Конгресу Європейської асоціації урологів (European Association of Urolo­gy — ЕАU).

Експерти жваво дискутували на тему сучасних патофізіологічних концепцій і нових технологій лікування СНСШ, бо колишні парадигми вибору консервативного або оперативного лікування на основі розміру передміхурової залози вже не валідні. Тему ролі запалення при ДГПЗ розглянув професор Мауро Гацці (Італія), наголосивши на необхідності зміни підходів у лікуванні ДГПЗ у зв’язку з визначенням нової терапевтичної ніші. М. Гацці підкреслив, що згідно з результатами гістологічних досліджень у 43,1% випадків ДГПЗ супроводжується запаленням. При цьому виявлено кореляцію між розміром передміхурової залози та хронічним запаленням. Крім результатів власних досліджень у цьому напрямку, професор поділився даними рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження Дж. Кертіса Нікеля і співавторів (Канада), у рамках якого доведено зв’язок між хронічним запаленням передміхурової залози і тяжкістю та прогресуванням ДГПЗ, СНСШ і ризиком розвитку гострої затримки сечі.

М. Гацці заявив, що з урахуванням того, що в прогресуванні ДГПЗ доведена роль гормонів і різних факторів росту, а також таких процесів, як апоптоз, проліферація, запалення й ангіогенез, стає очевидною логічність багатовекторності дії лікарських засобів, які можуть бути рекомендовані для лікування і зниження ризику розвитку прогресування цього захворювання. Він підкреслив, що сьогодні найбільш вивченим фітотерапевтичним препаратом для лікування ДГПЗ є екстракт пальми повзучої — Serenoa repens (ПРОСТАМОЛ® УНО), що чинить мультимодальну дію та здатний впливати на основні механізми патогенезу даного захворювання.

Найбільш вивченим фітотерапевтичним лікарським засобом у лікуванні ДГПЗ є ПРОСТАМОЛ® УНО

Професор М. Гацці підкреслив високу ефективність препарату ПРОСТАМОЛ® УНО у пацієнтів із хронічним простатитом у поєднанні з ДГПЗ. Протизапальний та протинабряковий ефекти препарату обумовлені його здатністю інгібувати ферменти арахідонового каскаду в клітинах передміхурової залози: фосфоліпазу А2, циклооксигеназу і ліпоксигеназу, які відповідальні за утворення медіаторів запалення — простагландинів і лейкотрієнів.

Професор Юрій Гурженко ознайомив учасників Конгресу з багаторічним досвідом застосування препарату ПРОСТАМОЛ® УНО у лікуванні хронічних абактеріальних запальних процесів у передміхуровій залозі. Зокрема, він вказав на багатовекторний та різноплановий вплив екстракту Serenoa repens на протизапальний цитокіновий каскад, у якому участь даного препарату зумовлена інгібіцією циклооксигенази 1-го та 2-го типів. Розглядаючи ДГПЗ у контексті частого поєднання з хронічним запаленням, було підкреслено провідну роль фармакологічних ефектів препарату ПРОСТАМОЛ® УНО у зменшенні вираженості запальної реакції.

Професор Джорджіо Іван Руссо (Італія) представив результати клінічного дослідження SPRITE study, у рамках якого встановлено, що комбінація екстракту Serenoa repens із селеном і лікопеном продемонструвала ефективність, зіставну з інгібітором фосфодіестерази 5-го типу (тадалафілом), але нижчу частоту побічних ефектів, пов’язаних із застосуванням препарату. Така комбінація не тільки істотно зменшувала вираженість симптомів СНСШ, але й покращувала статеву функцію, позитивно впливаючи на ерекцію та еякуляцію пацієнтів.

Висока ефективність фітотерапії в лікуванні СНСШ була відзначена в доповіді професора Жана-Ніколя Корну (Франція). За його словами, саме на тлі фітотерапії частота операцій є найбільш низькою в порівнянні з іншими методами консервативного лікування (блокаторами α-адренорецепторів, інгібіторами 5α-редуктази).

Експертами активно обговорювалася можливість застосування фітотерапії в післяопераційний період. Австралійські урологи представили результати клінічного дослідження, які свідчать про те, що ПРОСТАМОЛ® УНО демонструє стійку ефективність протягом тривалого періоду: зменшує вираженість симптомів та поліпшує уродинамічні показники. Крім того, результати продемонстрували відмінну переносимість препарату та поліпшення статевої функції у пацієнтів при довгостроковому прийомі ПРОСТАМОЛ® УНО.

Професори Ігор Горпинченко та Ю. Гурженко поділилися власним досвідом застосування комбінованої терапії препаратами ПРОСТАМОЛ® УНО та ФЛОСІН (тамсулозин) у пацієнтів після оперативного лікування ДГПЗ. За результатами проведеного дослідження можна зробити висновок, що ранній післяопераційний період після трансуретральної резекції передміхурової залози є показанням до довгострокової комбінованої терапії препаратами ПРОСТАМОЛ® УНО та ФЛОСІН (тамсулозин). А комбінована терапія цими препаратами є патогенетично високоефективною та безпечною, сприяє швидкому усуненню іритативної та обструктивної симптоматики та достовірно поліпшує показник якості життя пацієнтів.

Експерти Конгресу зійшлися на думці, що екстракт пальми повзучої — Serenoa repens — є високоефективним фітопрепаратом, що застосовується в моно- і комбінованій терапії при СНСШ в осіб з ДГПЗ та хронічним простатитом. Однак, як підкреслюється у рекомендаціях ЕАU, фармакокінетичні властивості одного й того самого рослинного екстракту можуть істотно відрізнятися, а дія одного й того ж препарату, виготовленого різними виробниками, не є однаковою. У цьому контексті було підкреслено, що спиртовий метод екстрагування, який використовується компанією «Berlin-Chemie AG» (Menarini Group) для виробництва препарату ПРОСТАМОЛ® УНО, забезпечує стабільне утримання діючих речовин у рецептурі лікарського засобу.

Таким чином, ПРОСТАМОЛ® УНО — добре вивчений фітотерапевтичний препарат з вагомою доказовою базою ефективності і безпеки, завдяки чому він користується популярністю і довірою з боку як українських, так і європейських фахівців охорони здоров’я.

Світлана Шелепко,
список використаної літератури
знаходиться в редакції
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті