18 жовтня відбудеться всеукраїнське обговорення побудови національної системи охорони здоров’я України

09 Жовтня 2017 12:29 Поділитися

18 жовтня 2017 року о 14:00 в Києві, за адресою алея Героїв Небесної Сотні, 1, у приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України (Жовтневий палац) розпочнеться Національний форум охорони здоров’я «ЗА ЗДОРОВУ НАЦІЮ», на який з’їдуться учасники з усієї України.

Серед делегатів всеукраїнського форуму — представники медичної спільноти, органів місцевого самоврядування, очільники виконавчої влади на місцях, представники Адміністрації Президента України, Уряду, Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук України, профспілкових організацій працівників охорони здоров’я та роботодавців, професійних громадських медичних, фармацевтичних та міжнародних організацій, які опікуються питаннями охорони здоров’я, а також надзвичайні та повноважні посли світових держав в Україні.

Оргкомітет Національного форуму охорони здоров’я «ЗА ЗДОРОВУ НАЦІЮ» оголошує обговорення бачення нової національної системи охорони здоров’я України та шляхів її побудови.

Сьогодні країна опинилася перед вибором: чи жити Україні та її народу, чи довічно бути донором людського ресурсу для чужих економік, територією зникаючого етносу.

Понад два десятиліття триває зубожіння галузі охорони здоров’я, руйнація її інфраструктури, нівелювання етичних засад медичних професій через утримання медиків на рівні животіння. Це відбувається на фоні критичного зниження добробуту всіх українців.

Останнім часом це набуло катастрофічного характеру.

Громадяни, цілі сім’ї зазнають фінансової катастрофи, сплачуючи рахунки за медичну допомогу. На наших батьків, братів, дітей, друзів, односельців, що будуть не здатні оплатити необхідне лікування, очікує сумний кінець.

Професіонали галузі, не маючи можливості адекватно захистити пацієнтів від страждань та не бажаючи носити тавро здирників, яке активно навіюється суспільству, вдаються до масової трудової еміграції.

Об’єднати зусилля у відбудові національної системи охорони здоров’я — ключового елемента функціонування суспільства на основі пріоритетів національної безпеки, людиноцентричності та соціальної справедливості — міри духовної зрілості суспільства, або зафіксувати як правову норму небажання і нездатність держави піклуватися про націю, лишаючи її будь-яких перспектив — суть сьогоднішнього вибору.

Охорона здоров’я потребує докорінного реформування та водночас повернення держави до належного виконання своїх обов’язків перед громадянином і медичним працівником.

Світовою спільнотою, громадами України накопичено колосальний досвід і знання, як зміцнювати людський потенціал нації. Ми пропонуємо обговорити бачення нової національної системи охорони здоров’я України та шляхів її побудови на основі комплексного, системного підходу.

Ми переконані, що виключно українська громада вправі визначати, якою повинна бути національна система охорони здоров’я!

Ми прагнемо поваги, прагнемо бути почутими, і ми цього досягнемо!

З повагою
оргкомітет Національного форуму охорони здоров’я

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олена Гордієнко 10.10.2017 3:04
Такий захід вкрай необхідний в сучасних умовах. Деградація медичної системи на догоду хижацьким законам не керованого ринку сягнула своєї критичної межі. Адміністративна система, керуючись давно застарілими законами, вже не спроможна самотужки впоратися з ситуацією. А медичні колективи, і навіть цілі фахові асоціації і громадські організації не мають реальних важелів впливу на загрозливу ситуацію, відсутні механізми колективної організації системи соціально- економічної безпеки, вкрай необхідної для забезпечення оптимальних умов функціонування медичних закладів, надання ними якісної і доступної медичної допомоги, дотримання прав людини (і пацієнтів, і медиків). Криза - це унікальна можливість розв'язання застарілих проблем по - новому: використати набутий досвід, задіяти сучасні комунікативні механізми системної інтеграції, створення мотиваційного (адміністративно- правового) підґрунтя для розкриття і солідаризації системного, корпоративного і особистісних потенціалів, для відкриття соціальних ліфтів і синергетичної вибудови якісно- нової архітектури державно - соціальної взаємодії. Медична система з цієї кризи повинна вийти на новий рівень системної організації - відкрити простір соціальної зрілості, самодостаьності і відповідальності. Нам всім слід вчитись соціальному партнерству, діалогічний взаємодії, консенсусному прийняттю відповідальних рішень. Нещодавно, на XVI З'їзді ВУЛТ, медична спільнота вкотре продемонструвала свою потугу до об'єднання і спільного виборювання своїх професійних і соціальних прав. Саме через те, що ми якісно і професійно виконуємо свій фаховий обов'язок, нам довіряють наші пацієнти, і ми несемо відповідальність за збереження і відновлення їхнього здоров'я. Медичні колективи мають колосальний досвід виживання у вкрай скрутних економічних умовах, вони вже продемонстрували свою здатність вчасно підставити плече. Але це зовсім не означає, що держава має право повністю самоусунутись і перекласти весь тягар відповідальності на своїх громадян - медиків і пацієнтів, і їх же і звинувачувати у своїй неспроможності. Так далі продовжуватись не може. Час переходити до відвертого діалогу, взаємної підтримки і активної плідної співпраці. Тотальна комерціалізація медицини здатна знищити українську популяцію за кілька десятків років. Етичне регулювання ринку входить у десятку необхідних чинників виживання людства. Тому гуманізація медичної системи стає не просто актуальною, а життєво необхідною! Нормативне запровадження етичної та гуманітарної експертизи та системи перманентного гуманітарного супроводу (і монітор ингу) реформ зможе повернути медичній системі її природний статус, відновити середовище людяності і милосердя, довіри, взаємодопомоги і співпраці. Солідаризація українців у скрутні часи завжди була джерелом не лише виживання, а і соціальної (національної) успішності. Життя поставило нас перед необхідністю вибору. Зробімо його разом на користь з-цілення, адже це наша спільна місія!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті