МОЗ та вітчизняні виробники: Реєстр державних закупівель оприлюднено!

8 червня у Міністерстві охорони здоров’я України під головуванням Світлани Буніної, заступника міністра, відбулася спільна нарада за участю представників профільного міністерства і вітчизняних підприємств — виробників лікарських засобів, а також Геннадія Голобокова, помічника віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань.

Відкриваючи захід, Світлана Буніна нагадала, що 31 травня у Міністерстві охорони здоров’я України проходила перша нарада з вітчизняними виробниками лікарських засобів, у ході якої обговорювалися питання щодо перспектив впровадження процедури державної реєстрації оптово-відпускних цін на препарати, які закуповуються за бюджетні кошти, можливостей запровадження та формування державного замовлення на виготовлення лікарських засобів та виробів медичного призначення. Крім того, під час першої наради на розгляд її учасників було винесено проект меморандуму порозуміння між згаданим міністерством та суб’єктами господарювання — виробниками лікарських засобів (далі — проект меморандуму) щодо непідвищення цін на деякі ліки до кінця поточного року (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 22 (743) від 07.06.2010 р.).

Необхідність стабілізації цінової ситуації у сфері державних закупівель лікарських засобів — одне з головних питань, яке хвилює нині Міністерство охорони здоров’я. С. Буніна повідомила, що нещодавно профільне міністерство було змушене відмінити тендерні закупівлі імунобіологічних препаратів внаслідок перевищення цінових пропозицій з боку учасників торгів порівняно з минулорічними. В умовах стабільності курсу гривні підвищення виробниками цін на ліки викликає здивування з боку представників міністерства. За словами заступника міністра, ціни на деякі препарати, заявлені в тендерних пропозиціях, перевищують минулорічні більш ніж на 35%. З метою стабілізації цінової ситуації у сфері державних закупівель Міністерство охорони здоров’я запропонувало виробникам долучитися до обговорення проекту меморандуму та врешті підписати його зацікавленим сторонам. За словами С. Буніної, станом на 08.06.2010 р. від суб’єктів господарювання в письмовому вигляді пропозицій щодо проектів меморандуму та постанови стосовно реєстрації оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які закуповуються за бюджетні кошти, котрі були представлені до уваги підприємств — виробників лікарських засобів під час першої наради, в профільне міністерство не надходило. Заступник міністра акцентувала увагу присутніх на необхідності прийняття спільного рішення щодо оптимізації цінової ситуації у сфері державних закупівель лікарських засобів, адже нині гостро постає проблема виконання державних програм у межах перед­бачених ресурсів.

Олександр Партишев, комерційний директор корпорації «Артеріум», зазначив, що у 2009 р. сировина закуповувалася за цінами 2008 р., а в цьому році — за цінами 2009 р. Зростання вартості сировини зумовило здорожчання ліків, виготовлених з неї. Так, за словами О. Партишева, субстанції, що використовуються для виготовлення препаратів канаміцину та стрептоміцину, подорожчали у 2,5 рази. Крім того, на ціну продукції впливає економічна ситуація в країні, оскільки здорожчання енерго­носіїв, необхідність збільшувати заробітну платню співробітникам підприємства також призводять до її зростання. Якщо надалі економічна ситуація буде стабільною, то виробники не підвищуватимуть цін на препарати до кінця поточного року.

У свою чергу, заступник міністра охорони здоров’я звернула увагу на те, що під час тендерних закупівель один із протитуберкульозних препаратів першого ряду був запропонований вітчизняним виробником за ціною, вищою, ніж індійським.

О. Партишев припустив, що індійський виробник закуповує сировину дешевше, ніж вітчизняний, крім того, вартість енергоносіїв та робочої сили в Україні та Індії різна.

З ним погодився Геннадій Хорунжий, перший заступник генерального директора ВАТ «Здоров’я» (Харків). Зокрема, він зазначив, що українські виробники не зможуть конкурувати з індійськими навіть за умови випуску продукції in bulk. В першу чергу це зумовлено наявністю в індійських виробників власної сировинної бази. Разом з тим держава висуває такі вимоги до виробництва, які потребують залучення значних коштів.

Геннадій Голобоков повідомив, що нині урядом розглядається можливість формування державного замовлення на виготовлення препаратів в обсягах, перед­бачених відповідними державними програмами. Помічник віце-прем’єр-міністра України звернув увагу на існування вітчизняних підприємств, котрі здійснюють випуск виключно продукції in bulk. В свою чергу, для підтримки вітчизняного виробника важливо, щоб якнайбільша частка коштів, передбачених у Державному бюджеті на закупівлю ліків, витрачалася на закупівлю фармацевтичної продукції українського виробництва.

Г. Голобоков зазначив, що аналіз цін, за якими закуповуються протитуберкульозні препарати першого ряду, показує, що за кошти Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі — Глобальний фонд) ці препарати придбаваються в десятки разів дешевше, ніж в Україні під час тендерних закупівель. При цьому Глобальний фонд закуповує їх переважно в індійських виробників, адже вони пропонують найнижчі ціни. Г. Голобоков запропонував вітчизняним підприємствам у найближчий час розглянути можливість налагодження виробництва більш складних молекул, наприклад протитуберкульозних лікарських засобів другого ряду.

Валерій Печаєв, президент Об’єднання організацій работодавців медичної та мікробіо­логічної промисловості України, генеральний директор АТ «Лекхім», зазначив, що сьогодні важливо закласти основи для формування довго­строкової політики у фармацевтичному секторі, особливо у сфері ціноутворення та виробництва. Він наголосив на необхідності максимального розкриття інформації щодо обсягів державних закупівель за останні кілька років та запланованого державного замовлення.

Стосовно закупівель лікарських засобів закладами охорони здоров’я комунальної форми власності В. Печаєв зазначив, що у таких випадках виробники взагалі не беруть участі у закупівлях, тому що не можуть задовольнити вимогу, представлену у вигляді лота, яка включає досить великий перелік найменувань фармацевтичної продукції. Отже, на думку виступаючого, це питання потребує уваги. Як можливий варіант рішення запропоновано пілотне проведення торгів на рівні деяких обласних управлінь охорони здоров’я.

Г. Голобоков повідомив, що 16 червня під час засідання Кабінету Міністрів України розглядатиметься ситуація, яка склалася у вітчизняному фармацевтичному секторі. Зацікавленим суб’єктам запропоновано у найближчий час надати пропозиції до проекту нормативного документа щодо впровадження державного замовлення.

Ігор Крячок, директор ТОВ «МОРІОН», зазначив, що у деяких країнах закупівля лікарських засобів здійснюється в межах державних програм, окремо передбачених для інноваційних та генеричних препаратів.

Сьогодні в середньому ціна упаковки вітчизняного препарату нижча, ніж індійського, більш ніж у 4 рази, європейського — більш ніж у 8 разів. Хоча, можливо, відзначалося зростання цін на окремі позиції, але воно було зумовлене об’єктивними причинами — наприклад монопольним становищем виробника сировини. Вітчизняним виробникам слід вдосконалювати власні портфелі, поповнюючи їх новими препаратами та лікарськими формами. Тому вартість українських ліків повинна зростати. Сьогодні важливо не втратити потенціалу українських виробників. Тому формування ефективної регуляторної політики — ключовий фактор подальшого ефективного розвитку вітчизняного фармацевтичного виробництва.

На завершення наради С. Буніна звернула увагу присутніх на те, що інформація стосовно обсягів державних закупівель починаючи з 2007 р. розміщена для вільного доступу на сайті www.moz.gov.ua у розділі «Державні закупівлі», підрозділі «Реєстр державних закупівель Міністерства охорони здоров’я України». Крім того, в цьому ж розділі можна ознайомитися з річним планом державних закупівель цього міністерства на 2010 р. У свою чергу, Г. Голобоков запропонував вітчизняним виробникам разом з фахівцями профільного міністерства до 16 червня підготувати проект документа щодо державного замовлення на виготовлення лікарських засобів та представити його під час наради за участю віце-прем’єр-міністра України.

З пропозиціями щодо згаданого проекту прохання звертатися у Департамент регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров’я.

«Щотижневик АПТЕКА» також публікує Реєстр державних закупівель Міністерства охорони здоров’я України (2007 р., 2008 р., 2009 р. , 2010 р.) та надалі слідкуватиме за його оновленням.

Олена Приходько,
фото Сергія Бєка
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті