Як полегшити печію без використання ліків?

26 Грудня 2017 12:03 Поділитися

Поширеність гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), симптомом якої є печія, продовжує зростати одночасно із збільшенням розповсюдженості її факторів ризику, включаючи надмірну масу тіла та ожиріння. Ефективний контроль печії, основного симптому ГЕРХ, а також інших її проявів, можливий завдяки застосуванню сучасних кислотознижувальних засобів, насамперед інгібіторів протонної помпи (ІПП).

Водночас тривале пригнічення шлункової кислотної секреції може мати небажані наслідки: від негативного впливу на фізіологію травлення до підвищення ризику інфекційних ускладнень.

Використання розумних та науково обґрунтованих дієтичних інтервенцій з метою полегшення печії дозволяє знизувати дозу ІПП, а у легких випадках рефлюксу — відмовитися від кислотосупресивної терапії. У частини осіб з печією ефективність змін у харчуванні може бути підвищена шляхом вживання певних рослинних та інших натуральних засобів.

Ромашка

Чашка ромашкового чаю має заспокійливий вплив на травну систему, включаючи секреторну функцію різних органів травлення.

Не можна вживати ромашковий чай та інші засоби з цієї рослини у разі наявності алергічної реакції на амброзію.

Імбир

Коріння цієї рослини має добре відомий вплив на шлунково-кишковий тракт, послаблюючи симптоми його патологічних станів. Протягом багатьох століть імбир використовується як засіб народної медицини для позбавлення від печії.

Лакриця

Екстракт коріння лакриці (солодки) — також широко відомий засіб народної медицини для лікування захворювань різних органів та систем.

Ефективність лакричного екстракту в усуненні печії продемонстрована у ході декількох досліджень. Компоненти екстракту сприяють підвищенню продукції слизу у стравоході, запобігаючи подразнювальному впливу шлункового рефлюктату та сприяють загоєнню пошкоджень слизової оболонки. Лакричний екстракт, який не містить глікозиду гліциризину, доступний у вигляді пігулок та сиропу.

Фенхель

Добре відома лікарська рослина, насіння якої ще називають лікарським кропом.

Насіння фенхеля широко застосовується у східній кулінарії в якості спеції. Водночас різноманітні фітозасоби з його вмістом пропонуються в якості ліків натурального походження для усунення симптомів з боку органів травлення, включаючи печію.

Однак дотепер немає переконливих наукових підтверджень ефективності фенхелю в полегшенні симптомів ГЕРХ.

Інші натуральні засоби

Багато інших рослин мають репутацію засобів, які допомагають боротися з печією без застосування фармакологічних препаратів. Серед них: чай з папаї, картопляний сік, котяча м’ята, коріння алтею та ін. Поки що немає переконливих підтверджень їх ефективності.

Лікування печії як ключового прояву ГЕРХ є відповідальним завданням та має проводитися кваліфікованим лікарем. Самолікування може призводити до неоптимальних результатів, прогресування захворювання та несвоєчасного виявлення ускладнень.

За матеріалами hms.harvard.edu
та наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Яна 27.12.2022 10:51
Доброго дня,до лікаря не має поки змоги попасти,черга велика.Печія страшна,кожен день,вже все перепробувала,піднімається вище до горла вже.Порадьте дієві ліки чи трави,будь ласка.
Яна 27.12.2022 10:52
Наче комок у горлі стоїть,видришка часта,велике слиновиділення.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті