Як те, що ми їмо, впливає на наш настрій?

16 Березня 2018 3:07 Поділитися

Здоровий спосіб життя, включно із харчуванням, фізичною активністю, достатнім нічним сном на тлі позитивного психосоціального стану, є найбільш ефективними способами попередження багатьох захворювань — серцево-судинних, цукрового діабету, раку, а також розумових та психічних розладів, таких як деменція та депресія.

У комплексному лікуванні депресії дієта та фізичні вправи мають не менше значення, ніж ліки або психотерапія. На жаль, багато спеціалістів не приділяють цим питанням належного значення та не витрачають достатньо часу на зрозумілі пояснення щодо необхідних змін у харчуванні.

Велике значення харчування для психічного здоров’я зумовило появу цілого напрямку в медицині — нутритивної психіатрії. Їжа, яку ми споживаємо, не тільки впливає на настрій після її споживання, але й може бути причиною як психічного благополуччя, так і достатньо серйозних проблем.

Цим питанням останнім часом було присвячено низку досліджень. Зокрема, результати одного з них дозволили авторам дійти висновку, що модель харчування з високим рівнем споживання овочів, фруктів, цільних злаків, риби, оливкової олії, нежирних молочних продуктів з одночасно низьким рівнем споживання тваринної їжі, забезпечує зниження ризику розвитку депресії.

Отже, прихильники та послідовники середземноморської дієти достовірно рідше переживають депресивні стани в порівнянні з шанувальниками червоного та обробленого м’яса, рафінованих злакових продуктів, солодощів, картоплі, жирних молочних продуктів та смаженої їжі.

Популярною лишається теорія щодо зв’язку між депресією та споживанням нездорової їжі. Мовляв, люди у пригніченому психічному стані прагнуть заїсти його солодощами або солоними снеками.

Питання «Що передує — нездорове харчування або депресія?» — досить часто може не мати чіткої відповіді. У багатьох пацієнтів вони поєднуються, погіршують стан психічного здоров’я та негативно впливають на ефективність лікування.

Яку ж дієту слід рекомендувати пацієнтам з депресивними станами? Результати останніх досліджень свідчать на користь вже згаданої середземноморської дієти. Вона асоційована з нижчим ризиком виникнення депресії та кращими результатами її лікування.

Основою цього способу харчування є споживання великої кількості рослинних продуктів, таких як фрукти та овочі, цільні злаки (бажано в необробленій формі), насіння та горіхи в поєднанні з невеликою кількістю здорових білків — морської риби, нежирного м’яса, яєць та йогурту. Водночас слід обмежити споживання продуктів і страв з великою кількістю цукру або виготовлених з борошна вищого ґатунку (наприклад хліб, випічка та макаронні вироби), споживати мінімальну кількість жирних та оброблених м’ясних продуктів (ковбаса, бекон, паштет тощо), а також вершкового масла та сала.

Напевно, нечасте споживання нездорових продуктів не має істотного негативного впливу. Але кількість має визначальне значення…

За матеріалами www.sciencedirect.com
та Асоціації дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті