Чому варто обмежити сіль у раціоні та як це зробити

20 Березня 2018 11:29 Поділитися

Щодня з готовою їжею люди вживають багато солі, часто не помічаючи цього. Максимальна денна норма — 5 г. Це близько однієї чайної ложки. Рекомендовано споживати тільки йодовану сіль, оскільки в багатьох українців зараз спостерігається помірний дефіцит йоду.

Надмірне споживання солі — понад 5 г на добу — асоційоване з підвищенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань, переважно пов’язаних з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Суттєве обмеження вживання солі та продуктів зі значною кількістю доданої солі допомагає ефективно лікувати патологію серцево-судинної системи та нирок.

Дослідження свідчать, що понад 70% солі люди споживають у складі технологічно оброблених продуктів. Тобто щодня з готовою їжею люди вживають велику кількість солі, часто не помічаючи цього.

Щоб контролювати кількість солі в раціоні та зберегти своє здоров’я, по-перше, обмежте споживання таких продуктів, як хліб, технологічно оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси.

По-друге, читайте етикетки продукту: якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст.

По-третє, контролюйте кількість солі в процесі приготування страв. Це передусім стосується домашніх соусів, консервації тощо, а традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, більш корисними продуктами.

Традиційні продукти з високим вмістом солі Альтернативи з незначним вмістом солі
Український, білоруський хліб, батон, багет, чіабатта Цільнозерновий хліб з вмістом солі менше 1 г на 100 г
Технологічно оброблені м’ясні та рибні вироби, солоні та в’ялені м’ясні та рибні продукти, консерви Страви, приготовлені з м’яса та риби з використанням приправ та мінімальним додаванням солі
Бульйонні кубики Домашній бульйон
Овочеві консерви та бочкові овочі з надмірним додаванням солі Домашні овочеві консерви з обмеженим додаванням солі
Готові соуси Соуси домашнього приготування з використанням приправ та зелені замість солі
Готові солоні приправи Власноруч приготовані суміші трав та спецій без додавання солі

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті