Всеукраїнська фармацевтична палата пропонує поновити опрацювання Національної політики забезпечення лікарськими засобами

03 Квітня 2018 12:16 Поділитися

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» звернулася листом до заступника міністра охорони здоров’я України з проханням поновити опрацювання Національної політики забезпечення лікарськими засобами.

вих. № 23 від 23.03.2018 р.

Заступнику міністра охорони здоров’я України Р. Ілику

Вельмишановний Романе Романовичу!

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу та подяку за персональний неоціненний вклад в поліпшення доступності медикаментозної допомоги для населення через впровадження низки надважливих соціальних програм.

Задекларована МОЗ України реформа охорони здоров’я, на наш погляд, не повною мірою охоплює всі проблемні питання, пов’язані з медикаментозним забезпеченням.

В країнах сталої економіки та багатьох країнах з низьким та середнім доходом відповідно до рекомендацій ВООЗ система охорони здоров’я будується на основі національної політики забезпечення населення лікарськими засобами.

Національна політика забезпечення населення лікарськими засобами позитивно впливає на інвестиційну привабливість системи охорони здоров’я, надає орієнтири для розвитку вітчизняної фармацевтичної промисловості, стимулює споживання ефективних та якісних препаратів з високим профілем безпеки та створює реальне підґрунтя для запровадження державних соціальних програм.

У нормотворчому процесі, так само як у лікуванні, важливий принцип безперервності. На жаль, у деяких питаннях, що належать до компетенції МОЗ України, його не дотримуються.

Протягом 2016 р. в МОЗ України працювала місія ВООЗ на підтримку розробки Національної політики забезпечення лікарськими засобами. Робота здійснювалася за 9 напрямками відповідними робочими підгрупами з відбору основних лікарських засобів, забезпечення доступності лікарських засобів, фінансування системи медикаментозного забезпечення, системи постачання лікарських засобів, регулювання обігу препаратів, їх раціонального застосування, досліджень, розвитку кадрових ресурсів, а також моніторингу та оцінки. Результати цієї роботи отримали позитивну оцінку з боку експертів ВООЗ.

З огляду на вищезазначене, ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» — організаційний член Міжнародної фармацевтичної федерації (FIP) звертається з проханням терміново ініціювати звернення до Європейського регіонального бюро та бюро ВООЗ в Україні щодо підтримки подальшого впровадження національної політики забезпечення населення України лікарськими засобами.

З повагою
Олег Клімов,
голова правління ГО «ВФП», член ради FIP

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті