Закупівлі для проектів Світового банку здійснюватимуться через ProZorro

12 Квітня 2018 9:58 Поділитися

6 квітня 2018 р. в системі ProZorro оголосили перший тендер для проектів, що впроваджуються за кошти Світового банку. Відтак закупівлі відбуватимуться відкрито та їх хід можна буде проконтролювати з моменту оголошення тендера до підписання договору з переможцем.

У серпні 2017 р. Світовий банк завершив перевірку функціоналу ProZorro. Аналіз показав, що система відповідає загальноприйнятим вимогам багатосторонніх банків розвитку (англ. multilateral development bank) щодо проведення електронних закупівель з використанням механізмів електронних реверсивних аукціонів. У результаті проведеної оцінки Світовий банк надав позитивний висновок щодо використання ProZorro за методами закупівель «Закупівлі у вільній торгівлі» та «Національні конкурсні торги».

«Для нас честь, що поважні міжнародні організації готові замість власних процедур використовувати українські національні процедури. Кілька років тому ця новина могла б здатися жартом, але сьогодні перші закупівлі для проектів Світового банку вже у ProZorro. Ми будемо дуже раді, якщо інші міжнародні організації та донори висловлять бажання закуповувати онлайн через систему. Я впевнений, що це тільки полегшить їх життя», — зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Міжнародні фінансові організації, включаючи Світовий банк, виділяють значні кошти на придбання товарів, послуг та робіт в рамках проектів, які вони фінансують в Україні. Деякі з цих закупівель відображаються на порталі prozorro.gov.ua в розділі «Новини», але через систему ProZorro до сьогодні вони не проводилися. Світовий банк виділяє гроші конкретним замовникам, наприклад міським чи обласним радам, тому цілком зрозуміле бажання обирати переможців тендерів прозоро і з максимальною конкуренцією.

Кошти міжнародних донорів виділяються на ремонти доріг, закупівлю медичного обладнання тощо, але оскільки тендери непублічні, бізнесу важко їх знайти.

Окрім зрозумілого та прозорого процесу закупівлі та підвищення конкуренції, експерти Світового банку відзначили переваги модуля бізнесу аналітики bi.prozorro.org, у якому можна не лише ознайомитися зі статистикою, але й підготувати різноманітні аналітичні звіти. Перевагою є також можливість спілкування між учасниками та замовником у режимі онлайн-чату протягом періоду уточнень.

Нагадаємо, що у 2015 р. Світовим банком надано Україні позику в розмірі 214,73 млн дол. США на реалізацію протягом 5 років проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей». Мета проекту — розвиток медичної інфраструктури та підвищення якості послуг у 8 областях України. Інвестиції спрямовані на впровадження нового фінансового механізму для медичних закладів, удосконалення первинної медико-санітарної допомоги, поліпшення профілактичних заходів, раннє виявлення та лікування серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Однак за результатом проведених Рахунковою палатою України аналізу стану залучення та використання позик міжнародних фінансових організацій у частині реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та його аудиту встановила, що запозичені кошти використовуються неефективно. У лютому 2018 р. звіт Рахункової палати України було представлено Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

за матеріалами www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті