Цей популярний напій може попередити розвиток колоректального раку!

18 Квітня 2018 12:39 Поділитися

Разом з водою та чаєм кава входить до трійки напоїв, які найбільше споживаються людьми у різних країнах світу.

Найчастіше каву асоціюють з кофеїном, але вона містить набагато більшу кількість біологічно активних речовин. Відомо вже понад 1000 таких компонентів, багато з них чинять антиоксидантну дію, включаючи поліфеноли, дитерпени, меланоїдини та різні мінерали.

Вживання кави спричинює протизапальну дію, пов’язану із зменшенням кількості прозапальних цитокінів  і С-реактивного білка та підвищує чутливість тканин до інсуліну.

Завдяки наявності широко спектру біологічно активних речовин вживання кави досліджувалося з метою встановлення асоціації з багатьма патологічними станами. Позитивний вплив виявлено відносно зниження ризику метаболічного синдрому та цукрового діабету, печінкової та шлунково-кишкової патології, захворювань серцево-судинної системи та загальної смертності.

У 2017 р. масштабні дослідження, проведені в Європі та США, продемонстрували достовірно нижчий ризик передчасної смерті від низки причин. Частина ефектів кави пов’язана з впливом на моторику шлунково-кишкового тракту та склад кишкового мікробіому. Вплив споживання кави на систему органів травлення, зокрема, стосується асоціації між її вживанням та ризиком колоректального раку. Метааналіз 15 проспективних досліджень демонструє зворотну асоціацію між споживанням кави та ризиком розвитку колоректального раку.

В останньому номері журналу «Gastroenterology» опубліковані результати досліджень вчених з Гарвардського університету щодо впливу споживання кави на смертність від колоректального раку на стадіях від І до ІІІ.

Дослідники проаналізували дані з програм «Nurses’ Health Study» (n=121 700) та «Health Professionals Follow-up Study» (n=51 529). З них у 1599 осіб було встановлено діагноз колоректальний рак I, II або III стадії. Серед цієї когорти протягом 7,8 року спостереження було зареєстровано 803 випадки смерті, з яких 188  були безпосередньо пов’язані з колоректальним раком.

У цьому дослідженні автори повідомляють про нижчий ризик смертності від колоректального раку серед хворих із ІІІ стадією захворювання, які споживали ≥4 чашок кави на день після встановлення діагнозу у порівнянні з тими, хто взагалі не п′є кави.

Колоректальний рак є надзвичайно важливою проблемою громадського здоров’я, що посідає 3-тє місце у світі за захворюваністю та 4-те за смертністю серед злоякісних новоутворень. Зважаючи на те, що кава є одним з найбільш популярних напоїв у світі, її включення до рекомендацій з попередження розвитку колоректального раку виглядає перспективним та може принести значну користь.

За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України,
список використаної літератури знаходиться у редакції

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті