Небезпека дефіциту йоду — у зоні ризику вагітні, молоді матері та немовлята

24 Квітня 2018 11:55 Поділитися

Повернення проблеми дефіциту йоду, яке спостерігається в деяких індустріально розвинених країнах, збільшує занепокоєння та зумовлює необхідність перегляду існуючих стратегій фортифікації та саплементації у системах громадського здоров’я.

Нещодавні дослідження встановили наявність йодного дефіциту у матерів протягом вагітності та грудного вигодовування в регіонах, які вважаються такими, де відсутній дефіцит цього мікроелементу.

Дані, опубліковані в журналі «Nutrients» дослідниками з Університету Суррея (Великобританія) та їх колегами зі шпиталю Ріотінто (Іспанія), підтверджують важкі наслідки йодного дефіциту у вагітних та жінок, які годують груддю, а також у дітей перших 2 років життя. Серед поширених когнітивних порушень спостерігаються затримка розвитку мови, погіршення навичок у навчанні та читанні.

Команда дослідників також повідомила про виявлення іншого сценарію когнітивних наслідків йодного дефіциту, коли ситуація обтяжується розвитком поведінкових розладів, таких як аутизм та синдром порушення активності та уваги (СПАУ). Інші нещодавні дослідження вже демонстрували підвищення ризику СПАУ у матерів з порушенням рівня гормонів щитоподібної залози на ранніх термінах вагітності.

Результати лабораторних досліджень допомогли встановити, що дефіцит йоду призводить до незворотних змін у клітинах кори головного мозку. З іншого боку, спостерігається патологічна міграція нейронів. Ці механізми зумовлюють порушення ключових когнітивних функцій.

Найбільш неочікуваним результатом дослідження було спростування сталого уявлення про те, що йодний дефіцит спостерігається лише на певних територіях або в бідних країнах.

«Незважаючи на те, що найбільш серйозні наслідки перинатального дефіциту йоду успішно попереджаються шляхом впровадження програм з універсального йодування кухарської солі та стратегій з додатковим вживанням йоду в певних фізіологічних станах, повернення йододефіцитних станів у деяких індустріально розвинених країнах відновлює занепокоєння щодо їх наслідків у вигляді порушення розумового розвитку у дітей», — підкреслюють вчені.

Такий стан речей вимагає поновлення активної освітньої та міжсекторальної роботи з попередження наслідків порушення йодного статусу у жінок репродуктивного віку, вагітних, матерів, які годують груддю та у дітей перших 2 років життя. Надзвичайно важливою є ефективна співпраця між науковцями, практиками, громадськими організаціями для забезпечення оптимального надходження йоду в залежності від фізіологічної потреби найбільш уразливих щодо йодного дефіциту категорій населення — жінок та дітей.

На превеликий жаль, йодний дефіцит лишається однією з найважливіших проблем громадського здоров’я в Україні. Останні опитування демонструють зменшення частки населення, яке споживає виключно йодовану сіль до 18%. При цьому, відповідно до критеріїв ВООЗ, оптимальний йодний статус популяції забезпечується при споживанні такої солі понад 90% населення.

У нашій країні надзвичайно актуальним є питання масової профілактики йододефіцитних станів через ухвалення відповідного закону України. Сподіваємося, що політики, від яких залежить це рішення, нарешті виконають свої зобов’язання, аби забезпечити відповідний інтелектуальний розвиток вже наступної генерації українців.

За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті