Кава та чай не є абсолютними чинниками порушення серцевого ритму

07 Травня 2018 10:09 Поділитися

Ранкова чашка кави може бути не тільки безпечною для людей з фібриляцією передсердь та іншими порушеннями серцевого ритму, вона може навіть допомогти знизити частоту аритмій відповідно до результатів досліджень австралійських науковців.

Такі висновки зроблено на підставі результатів огляду досліджень, у яких вивчався вплив напоїв з кофеїном на серцевий ритм. Не було знайдено доказів того, що споживання помірної кількості кави або чаю провокує фібриляцію передсердь або шлуночкові аритмії.

Вживання кави та чаю асоційовано з меншою частотою епізодів аритмій у більшості досліджень; в одному метааналізі показано зниження частоти фібриляції передсердь на 6% у пацієнтів, які регулярно споживають каву, а в іншому — зниження ризику пароксизму фібриляції передсердь на 13%. Результати огляду опубліковані в журналі «JACC: Clinical Electrophysiology».

Навпаки, споживання енергетичних напоїв може бути потенційним провокуючим фактором аритмій, тому вчені дійшли висновку, що такі напої не рекомендовано споживати пацієнтами з наявною патологією серця. Можливо, справа в тому, що енергетичні напої містять суттєво більше кофеїну, ніж кава, у деяких з них його кількість може досягати 500 мг на упаковку. 3/4 пацієнтів з діагностованими захворюваннями серця, які споживали 2 або більше енергетичні напої на день, повідомляли про наявність серцебиття протягом наступних 24 год.

В 1 чашці кави міститься близько 95 мг кофеїну, а порція еспресо містить 65 мг цього популярного стимулятора.

Проведений аналіз продемонстрував послідовне зниження частоти фібриляцій передсердь при споживанні кави або чаю, а також менш виражений вплив на частоту шлуночкових аритмій.

Дослідники повідомляють, що в одному популяційному дослідженні, проведеному у 2016 р., більш високий рівень споживання кави був асоційований з меншою частотою розвитку фібриляції передсердь. У порівнянні з тими, хто не пив кави, люди, які споживали 2–3 філіжанки кави на добу, або ті, хто випивав 6–7 філіжанок кави на добу, були менш схильними до виникнення фібриляції передсердь.

Аналогічно, вживання зеленого чаю також було асоційовано з нижчою частотою фібриляції передсердь.

Ретроспективне популяційне дослідження 2011 р. встановило факт нижчої частоти госпіталізації з приводу фібриляції передсердь при більшому споживанні кави. Також було з’ясовано, що в денній дозі до 500 мг (еквівалент 6 філіжанок кави) кофеїн не збільшує важкості шлуночкових аритмій.

За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті