Е-сигарети та підлітки: невтішні дані дослідження ВОЗ

08 Травня 2018 12:15 Поділитися

7 травня відбулася прес-конференція, під час якої експерти з контролю над тютюном обговорили проблему неконтрольованого розповсюдження електронних сигарет в Україні, що спровокувало значне зростання кількості користувачів цих пристроїв, насамперед серед підлітків.

Відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 р., 18,4% школярів віком 13–15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є споживачами електронних сигарет.

Результати незалежних міжнародних досліджень свідчать, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує. Окрім того, використання електронних сигарет некурцями (особливо дітьми та підлітками) призводить до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети.

Водночас використання е-сигарет підвищує ризик виникнення серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань; а також створює загрозу травматизму (сигарети вибухають), отруєнь рідинами для заправки е-сигарет. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних та дітей.

«Куріння електронних сигарет створює ризики для здоров’я, особливо у дітей та підлітків. Посилена реклама та доступність е-сигарет призвела до того, що ми ризикуємо отримати нове покоління залежних від нікотину: 18,5% наших дітей потенційно отримають нікотинову залежність в майбутньому. До складу рідин, якими заправляють е-сигарети, входять хімічні речовини та сполуки, які чинять негативний вплив на здоров’я, причому не лише курців, але й осіб, які вдихають ці випаровування. Оскільки головний мозок людини продовжує формуватися до 24 років, наразі ми маємо ризик спричинення розладів нервової системи через нікотинову залежність у підлітків. До того ж це може негативно вплинути на серцево-судинну систему та легені. Також речовини, які є додатковими в електронних сигаретах, можуть викликати онкологічні захворювання. Центр громадського здоров’я МОЗ України підтримує прийняття законопроекту № 2820, який заборонить продаж електронних сигарет дітям віком до 18 років та врегулює їх обіг в Україні», — зауважив Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Як зазначили експерти під час прес-конференції, в українському законодавстві відсутнє визначення е-сигарет, що унеможливлює їх регулювання. Єдине посилання на ці вироби міститься в УКТЗЕД, який відносить електронні сигарети до «електричних машин та обладнання» (код 8543), а рідини для е-сигарет – до «хімічної продукції» (код 3824). У той же час відповідно до аналітичного звіту ВООЗ щодо наявних проблем регулювання е-сигарет в Україні:

  • виробники, імпортери та продавці е-рідин не дотримуються єдиних правил та здійснюють маркування на свій розсуд;
  • контейнери з рідинами для е-сигарет не відповідають навіть мінімальним вимогам передачі інформації про небезпеку, токсичність нікотину; не містять правил поводження з хімічною рідиною та інструкції щодо дій у разі отруєння;
  • на ринку наявні контейнери з рідинами, які містять смертельні дози нікотину як для дітей, так і для дорослих (при оральному застосуванні);
  • маркетинг електронних сигарет та рідин до них не врегульований, тому можна спостерігати досить агресивну рекламу цих продуктів;
  • українське законодавство не відповідає рекомендаціям РКТБ ВООЗ та вимогам Директиви 2014/40/ЕС, яка запроваджена у країнах ЄС з 2016 р.

Щоб врегулювати це питання, ще 3 роки тому група народних депутатів зареєструвала антитютюновий законопроект № 2820, який ґрунтується на новітній європейській Директиві 2014/40/ЕС. У цьому документі також передбачене й регулювання електронних сигарет та запровадження:

  • попереджень про шкоду куріння та ризик виникнення нікотинової залежності;
  • правил маркування щодо вмісту та ризиків, пов’язаних із хімічними рідинами;
  • обмежень щодо вмісту заправних контейнерів та картриджів;
  • вимог щодо звітності виробників та дистриб’юторів цих продуктів.

«Серед євроінтеграційних зобов’язань України у сфері громадського здоров’я є імплементація Директиви 2014/40/ЕС щодо контролю над тютюном, яка серед іншого врегульовує всі аспекти виробництва, продажу, реклами та маркування е-сигарет. Саме такі норми передбачає законопроект № 2820, який вже 3 роки не розглядається Парламентом та блокується деякими народними депутатами. Тому звертаюся до голів усіх фракцій Верховної Ради України та голови Парламенту Андрія Парубія з проханням посприяти прийняттю антитютюнового законопроекту № 2820, щоб захистити дітей від нікотинової пастки», — наголосила Ганна Гопко, народний депутат України.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті