Укуси кліщів: що варто пам’ятати

10 Травня 2018 9:50 Поділитися

В Україну прийшла справжня весна, природа квітне, городяни відправляються в парки та ліси, а разом з пробудженням рослин та підвищенням температури розпочалася активність іксодових кліщів. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні саме в періоди квітень–травень та серпень–вересень.

Зустріти такого «гостя» можна не лише в парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше кліщів можна побачити на траві, на висоті близько 20–60 см, вони лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

Як вберегтися від укусів кліщів?

Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все подбайте про відповідне вбрання: найбезпечнішим буде одяг з довгими рукавами світлого кольору, який прилягає до тіла.

Для захисту від кліщів використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує цих кровососів, який може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Суворо дотримуйтеся вимог інструкції для використання. Не забувайте звернути увагу на строк його дії! У разі необхідності повторіть процедуру. На місці відпочинку тримайтеся центру доріжок, не заходьте в траву поруч зі стежками, — це місця, де кліщів дуже багато.

Відчути присмоктування кліща фактично неможливо: від виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює укус. Рекомендовано оглядати себе та своїх близьких кожні 2 год прогулянки.

План огляду (знизу вгору по шляху руху кліщів): лінія шкарпеток, підколінна впадина (для жінок), нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів, нижня лінія бюстгальтеру, верхня лінія бюстгальтеру, комір сорочки, лінія волосяного покриву на голові, вуха і  вся волосиста частина голови (якщо відчуваєте щось незвичне, це може бути непроханий гість), між пальцями рук і, якщо були без шкарпеток, ніг. Чому саме лінії — резинки на одязі притискають шкіру і забезпечують прилив крові до цих місць, це збуджує паразитів.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща?

Одразу слід звернутися до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Радимо використовувати спеціальний інструмент для видалення кліщів, який продається у ветеринарних аптеках. Якщо немає пристрою, то зробити це слід пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки. Витягуйте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік, можна викручувальним рухом. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою.

Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі?

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 нозологій.

Тому протягом 3 тиж спостерігайте за своїм станом і в разі підвищення температури тіла або виникнення почервоніння на шкірі розміром більше монети вартістю 5 копійок, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Щорічно з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис. осіб.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я, за 2 міс 2018 р. (січень–лютий) було зареєстровано 137 випадків захворювання на хворобу Лайма (бореліоз). Випадки пов’язані з присмоктуванням кліщів у жовтні–листопаді (інкубаційний період становить від 3 днів до року). Випадки кліщового вірусного енцефаліту за 2 міс 2018 р. не зафіксовані.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті