Закон про державні закупівлі набув чинності

30?червня 2010?р. Закон України вiд 01.06.2010?р. №?2289 «Про здійснення державних закупівель» (далі — закон) було опубліковано в офіційному виданні — газеті «Голос України» №?118, а 7?липня — в газеті «Урядовий кур’єр» №?122.

Як повідомлялося раніше, 24?червня 2010?р. Віктор Янукович, Президент України, підписав цей документ.

Визначено, що закон застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100?тис. грн., а робіт — 300?тис. грн.

Окремою статтею (ст. 3) визначено випадки, на які не поширюється дія цього закону:

  • товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється замовниками, розташованими за межами України;
  • товари, роботи і послуги, закупівля яких становить державну таємницю відповідно до Закону України «Про державну таємницю»;
  • товари і послуги, пов’язані з розробленням дизайну, виготовленням захищеного паперу, банкнот і монет, їх зберіганням, транспортуванням та обліком;
  • послуги, закупівля яких здійснюється державними банками та банками, в капіталізації яких взяла участь держава, виключно для проведення ними банківських операцій відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність»;
  • послуги, необхідні для здійснення державних запозичень, обслуговування і погашення державного боргу.

Ст. 4?встановлено, що окремими законами визначаються особливості здійснення закупівлі деяких товарів, робіт і послуг (послуги з пере­везення залізничним транспортом, поштового зв’язку, телекомунікаційні послуги, централізоване постачання теплової енергії тощо).

Підкреслено можливість участі у процедурах закупівель на рівних умовах як вітчизняних, так і іноземних учасників. При цьому замовники повинні забезпечити вільний доступ усіх учасників до інформації про закупівлю (статті 5, 11?закону).

Закон дає можливість у разі обґрунтованої нагальної потреби здійснювати закупівлю лікарських засобів і виробів медичного призначення за скороченою процедурою (частина 3, ст. 21). Тобто термін для подання таких пропозицій конкурсних торгів може бути скорочено до 15?днів, а загальний термін не може бути менше 30?днів з дня опублікування оголошення про проведення процедури відкритих торгів в офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель.

Органом оскарження визначено Антимоно­польний комітет України. Встановлено, що його рішення набувають чинності з дня їх прийняття та є обов’язковими для виконання замовниками й особами, яких вони стосуються. При цьому термін позовної давності для оскарження таких рішень становить 30?днів та не може бути поновлений.

В прикінцевих положеннях закону визначено, що він набуває чинності з дня його офіційного опублікування, а в дію вводиться через 30?днів після цього.

Загалом поняття «введення закону в дію» визначається як «завершальна стадія законодавчого процесу, що включає визначення порядку й умов набрання чинності законом, порядку й умов його впровадження в систему законодавства, а також порядку й умов застосування закону в цілому чи окремих його положень».

Введення в дію цього закону вимагає прийняття ряду нових нормативно-правових актів та внесення змін до чинних, які регулюють процес державних закупівель. Кабінет Міністрів України повинен привести свої документи у відповідність із законом у 10-денний термін з дня набуття ним чинності.

До приведення законодавства у відповідність із цим законом інші нормативно-правові акти застосовуються у частині, що йому не суперечать.


Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті